GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Στάχτη 1.000 στρέμματα δάσους στην Καβάλα - Βλάβες καθηλώνουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη

Με ενίσχυση από την Αθήνα η κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Νέα Καρβάλη   Το πρόβλημα των τραγικών ελλείψεων στην εναέρια πυρόσβεση αναδεί...

Με ενίσχυση από την Αθήνα η κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Νέα Καρβάλη 

Το πρόβλημα των τραγικών ελλείψεων στην εναέρια πυρόσβεση αναδείχτηκε στην πυρκαγιά της Νέας Καρβάλης στην Καβάλα. Τα αεροσκάφη που προγραμματίστηκε να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα καθηλώθηκαν λόγω βλάβης στο έδαφος, με συνέπεια να χρειαστεί ενίσχυση ενός Καναντέρ από την Αθήνα και ενός ελικοπτέρου από την Αλεξανδρούπολη.

Η φωτιά στη Νέα Καρβάλη εκδηλώθηκε την Κυριακή, λίγο μετά τις 3 μ.μ., σε δασική έκταση βόρεια της Εγνατία οδού και ήρθε να προστεθεί σε άλλες δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το Σάββατο στο Ποδοχώρι και στις Κορυφές Καβάλας και είχαν τεθεί από νωρίς το πρωί υπό έλεγχο. Η πυροσβεστική σε όλες τις περιπτώσεις αναζητά το ενδεχόμενο εμπρησμού, χωρίς όμως να έχουν βρεθεί συγκεκριμένα στοιχεία, καθώς η έρευνα ουσιαστικά θα αρχίσει μετά την πλήρη κατάσβεσή τους.

Στη Νέα Καρβάλη άμεσα κινητοποιήθηκαν 23 πυροσβέστες και δέκα οχήματα, όπως και ένα πεζοπόρο τμήμα δεκατεσσάρων πυροσβεστών. Η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και έφταναν μέχρι και τα 7 μποφόρ. Η ηγεσία της πυροσβεστικής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το πύρινο μέτωπο, ζήτησε την ενίσχυση από αέρος δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου.

Όμως η βοήθεια από αέρος, παρότι ανακοινώθηκε νωρίς, άργησε να φτάσει στην Καρβάλη, όπου μέχρι τις 7 το απόγευμα τη μάχη με τις φλόγες έδιναν μόνον οι επίγειες δυνάμεις. Και αυτό επειδή το ένα ελικόπτερο καθηλώθηκε και στη συνέχεια το ίδιο συνέβη με τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη. Όπως επιβεβαιώθηκε στη “Θ” από την ηγεσία της πυροσβεστικής, τελικά στη μάχη με τις φλόγες τέθηκε από αέρος δεύτερο πυροσβεστικό ελικόπτερο, που βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη και ήδη επιχειρούσε σε Κορυφές και Ποδοχώρι Καβάλας. Την ίδια ώρα κινητοποιήθηκε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο ενισχύθηκε με ένα δεύτερο Καναντέρ από την Αθήνα.


Δύσβατο
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή και κατέστρεφε κυρίως δασική έκταση με ψηλά πουρνάρια. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώθηκαν στον περιορισμό του πύρινου μετώπου, για να μη φτάσει κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Παράλληλα επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής παρέμεναν την Κυριακή τόσο στις Κορυφές όσο και στο Ποδοχώρι, όπου εκτιμάται ότι οι δύο πυρκαγιές κατέστρεψαν περίπου 1.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Μικρές ήταν οι ζημιές και σε μία άλλη φωτιά, που εκδηλώθηκε πάλι το Σάββατο στο Δασωτό Δράμας, καταστρέφοντας περίπου 20 στρέμματα δασικής έκτασης.

Επίσης το Σάββατο φωτιά που εκδηλώθηκε στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής σβήστηκε γρήγορα, αφού κατέστρεψε πολύ μικρή έκταση. Ωστόσο κινητοποιήθηκαν πολύ ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής για τον κίνδυνο μην προσεγγίσει κατοικημένες περιοχές. 
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» 10 Αυγούστου 2015
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ, kantouris@hotmail.com