GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Άθλιες συνθήκες στα Κρατητήρια της Αστυνομίας στην Ξάνθη – Έχουν μετατραπεί σε... φυλακές!

-Συλληφθέντες που έχουν κριθεί προφυλακιστέοι παραμένουν στα κρατητήρια για μήνες -Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν το σύνολο των Κρατητηρίω...

-Συλληφθέντες που έχουν κριθεί προφυλακιστέοι παραμένουν στα κρατητήρια για μήνες
-Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν το σύνολο των Κρατητηρίων της χώρας με τις φυλακές να παραμένουν ασφυκτικά γεμάτες 
-Δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξαερισμός ούτε οι υποδομές για την πολυήμερη παραμονή των κρατούμενων 

Από χώρους προσωρινής κράτησης σε φυλακές χειρίστου είδους έχουν μετατραπεί τα Κρατητήρια της Αστυνομίας στην Ξάνθη, με τους κρατούμενους να παραμένουν για μήνες σε χώρους που δεν πληρούν τις απαραίτητες υποδομές για πολυήμερη φιλοξενία και υπό συνθήκες που μόνο ανθρώπινες δεν μπορούν να θεωρηθούν. 

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν το σύνολο των Κρατητηρίων της χώρας, τα οποία λόγω υπερπληθυσμού των φυλακών, που παραμένουν και αυτές ασφυκτικά γεμάτες, έχουν αλλάξει χρήση χωρίς ωστόσο να αλλάξουν και οι υποδομές τους. 

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Κρατητήρια της Ξάνθης, και έχει επισημανθεί ουκ ολίγες φορές και στο παρελθόν, επανήλθε στην επιφάνεια μετά και το τελευταίο κρούσμα φυματίωσης που εντοπίστηκε σε κρατούμενο που κρίθηκε μεν προφυλακιστέος ωστόσο βρισκόταν επί περίπου 2 μήνες μέσα στα Κρατητήρια με την μεταφορά του σε κάποιο Σωφρονιστικό Κατάστημα να εκκρεμεί. 

“Γνώση του ότι τα Κρατητήρια έχουν μετατραπεί σε μικρές φυλακές έχουν όλοι. Το πρόβλημα δεν είναι τοπικό, αλλά επεκτείνεται σε όλη την χώρα. Κάνουμε συνέχεια διαμαρτυρίες, άνθρωποι στοιβάζονται σε ένα κελί 3 επί 4 για 3, 5 ακόμη και 6 μήνες με όλα τα προβλήματα που αυτό μπορεί να δημιουργεί” εξηγεί ο κ. Πέτρος Χατζηαντωνίου, πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ξάνθης, τονίζοντας πως “ο συνωστισμός σίγουρα φέρνει και ασθένειες. Στην δική μας περίπτωση το τελευταίο ήταν ένα δυσάρεστο συμβάν για όλους”. 

Ελλείψεις υποδομών 
Όπως είναι φυσικό, τα Κρατητήρια έχουν κατασκευαστεί για να φιλοξενούν κρατούμενους για μικρό χρονικό διάστημα, μόλις μερικών ημερών, και όχι για να παραμένει κάποιος φυλακισμένος για 5 και 6 μήνες. “Έχουμε μια φυλακή στον χώρο των Κρατητηρίων. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάτσει και 6 μήνες εκεί στο παρελθόν. 

Οι συνθήκες φυσικά δεν είναι κατάλληλες για κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξαερισμός και γενικά τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για όλους” επισημαίνει μεταξύ άλλων ο ίδιος, διευκρινίζοντας φυσικά πως οι άνθρωποι που παραμένουν για τόσο μεγάλο διάστημα στα Κρατητήρια δεν προαυλίζονται μιας και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Γίνεται κατανοητό λοιπόν πως οι συνθήκες κράτησης είναι επιεικώς απαράδεκτες! 

“Η δυνατότητα προαυλισμού αυτών των ανθρώπων στο Αστυνομικό Τμήμα απαιτεί και την ανάλογη Αστυνομική δύναμη που αυτή την στιγμή δεν υπάρχει. Υπάρχει 1 Αστυνομικός σκοπός για 15 κρατούμενος. Πριν από 1 χρόνο είχε έρθει ειδική Επιτροπή από την Ε.Ε. για να ελέγξει τα Κρατητήρια μας και τους δώσαμε όλα τα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί” συμπληρώνει ο κ. Χατζηαντωνίου, υπογραμμίζοντας πως “είναι ένα πανελλαδικό πρόβλημα και σχετίζεται με τις Φυλακές της χώρας που είναι γεμάτες. Μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, για Προεδρικά Διατάγματα, για πολλά. Αυτοί οι άνθρωποι, που είναι υπόδικοι και αναμένουν να οδηγηθούν σε κάποιο Σωφρονιστικό Κατάστημα και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τελικώς μπορεί και να αθωωθούν, δεν πρέπει να παραμένουν πάνω από 1 εβδομάδα στα Αστυνομικά Τμήματα. Πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι για να φιλοξενούνται, σε κατάλληλες συνθήκες και φυσικά να προαυλίζονται. Είναι άνθρωποι δεν είναι ζώα ούτε αντικείμενα”.