GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πρωτοβάθμια υγεία της ντροπής! Χωρίς γιατρούς στην Ξάνθη το ΠΕΔΥ, οι λιγότεροι στη Θράκη

-Από τους 20 γιατρούς που είχαν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ έχουν μείνει μόλις 3 στο ΠΕΔΥ  -Ακόμη να ορθοποδήσει το πρωτοβάθμια σύστημα ιατρική...

-Από τους 20 γιατρούς που είχαν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ έχουν μείνει μόλις 3 στο ΠΕΔΥ 
-Ακόμη να ορθοποδήσει το πρωτοβάθμια σύστημα ιατρικής περίθαλψης 
-Αντίστοιχα προβλήματα στελέχωσης σε ολόκληρη τη Θράκη 

Την αρνητική πρωτιά να διατηρεί το πιο ελλειμματικό από πλευράς ιατρών πρωτοβάθμιο σύστημα περίθαλψης σε ολόκληρη τη Θράκη διατηρεί ο Νομός της Ξάνθης, που σήμερα και μετά την επίσημη λειτουργία του ΠΕΔΥ αριθμεί μόλις 3 γιατρούς. 

Ο ήδη αισθητά αποδυναμωμένος από άποψης προσωπικού ΕΟΠΥΥ στην περιοχή έδωσε τη θέση του στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, το γνωστό πλέον ΠΕΔΥ δημιούργημα του νυν υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, το οποίο σήμερα αριθμεί μόλις 3 γιατρούς εκ των οποίων οι δύο είναι οδοντίατροι και ο ένας ακτινολόγος. Άξιο αναφοράς το γεγονός πως πριν τον ξαφνικό θάνατο του ΕΟΠΥΥ στην Ξάνθη υπήρχαν συνολικά 20 γιατροί που εργάζονταν στο γνωστό σε όλους ΙΚΑ της πόλης εξυπηρετώντας τους χιλιάδες ασφαλισμένους της περιοχής. 

Η εξέλιξη αυτή προσθέτει ακόμη μια αρνητική πρωτιά στην Ξάνθη, η οποία αριθμεί σήμερα τους λιγότερους γιατρούς που εργάζονται στο ΠΕΔΥ σε ολόκληρη τη Θράκη. Στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης από τους 39 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ έμειναν μόλις 8, ενώ στην Κομοτηνή 10. Και στους τρεις νομούς τόσο το ιατρικό προσωπικό όσο και οι αντίστοιχες ειδικότητες δεν επαρκούν για την πλήρη στελέχωση των πολυϊατρείων, τα οποία μέχρι πρότινος – αν και πάλι με προβλήματα – κάλυπταν τα κενά των συμβεβλημένων γιατρών και εξυπηρετούσαν τις βασικές ανάγκες των κατοίκων. Έτσι με την ένταξή τους στο ΠΕΔΥ λειτουργούν στην καλύτερη των περιπτώσεων με τους μισούς γιατρούς και μάλιστα χωρίς βασικές ειδικότητες.  

Πανελλαδικά από τους 5.500 γιατρούς των μονάδων του ΕΟΠΥΥ μόνο 2.300 δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται στα πολυϊατρεία, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς είναι οδοντίατροι. Προβλήματα ωστόσο παρατηρούνται και με τους συμβεβλημένους ιατρούς, όπου και εκεί καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων. Στην Ξάνθη υπάρχουν 3 παθολόγοι, 1 ορθοπεδικός και 3 γυναικολόγοι, ενώ η περιοχή συμπεριλαμβάνεται στους 22 συνολικά Νομούς της χώρας όπου δεν υπάρχει συμβεβλημένος παιδίατρος. Στην Κομοτηνή υπάρχουν 1 γενικής ιατρικής,  2 καρδιολόγοι και 1 με πιστοποίηση ειδικότητας γενικής ιατρικής, ενώ στις Σάπες 1 καρδιολόγος.  

Πριν από μερικές εβδομάδες το ΠΕΔΥ ξεκίνησε και επισήμως τη λειτουργία του στην Ξάνθη, με τους ασφαλισμένους να μπορούν πλέον τηλεφωνικά να προγραμματίζουν τις επισκέψεις τους. 

Η "ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ" λειτουργεί καθημερινά από τις  08:00 το πρωί μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι με τα ακόλουθα ιατρεία : 
ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ, καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή.
ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ, κάθε Τετάρτη.
ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, (ΔΥΟ ΙΑΤΡΕΙΑ), καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή .
ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ, καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια