Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν περάσει μία δύσκολη περίοδο τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων τις συνέπειες της οικονο...
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν περάσει μία δύσκολη περίοδο τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας, αλλά και της ενεργειακής κρίσης που έφερε ο πόλεμος της Ουκρανίας. Καθώς οι προκλήσεις συνεχίζονται, ο μόνος τρόπος να μπορέσει μία ΜμΕ να επιβιώσει υπό αυτές τις συνθήκες, είναι να μπορέσει να θωρακιστεί, ώστε όχι απλά να ξεπεράσει τα εμπόδια, αλλά και να σημειώσει ανάπτυξη και να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί.
- Ο κομβικός ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία
Σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας ΕΥ για το 2022, το 27% των συμμετεχόντων συμπεριέλαβε την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταξύ των τομέων στους οποίους πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της η χώρα ώστε να ενισχύσει την ελκυστικότητά της. Μάλιστα, το ζήτημα αυτό κατατάσσεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων, από την όγδοη πέρυσι. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της χώρας μας, καθώς αντιπροσωπεύουν σήμερα το 99,9% του συνολικού αριθμού επιχειρήσεων, απασχολούν το 83% του εργατικού δυναμικού και συνεισφέρουν το 56,7% της συνολικής προστιθεμένης αξίας, σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ, που είναι 65,2% και 53% αντίστοιχα. Πώς μπορεί, λοιπόν, να θωρακιστεί μία μικρομεσαία επιχείρηση για το μέλλον της, ώστε να μην κινδυνεύσει από δύσκολες καταστάσεις και εμπόδια που μπορεί να προκύψουν στην πορεία της;
- Τα νέα εργαλεία της αγοράς που ισχυροποιούν μία επιχείρηση
Στις μέρες μας, το να μπορεί μία εταιρεία να είναι ευέλικτη της δίνει περισσότερες ευκαιρίες για να αναδείξει πλεονεκτήματα, λύσεις και προϊόντα, αλλά και να μπορέσει να ξεπεράσει κρίσεις και εμπόδια. Επιπρόσθετα υπάρχουν τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη στους οποίους πρέπει να στοχεύσει ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει επενδυτικό ενδιαφέρον. Για να θωρακιστεί μία μικρομεσαία επιχείρηση και να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες της αγοράς, ο ψηφιακός μετασχηματισμός παίζει σημαντικό ρόλο. Οι επιχειρήσεις που επενδύουν στην ψηφιακή μετάβαση έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν στο μέλλον. Η διαθεσιμότητα εργαλείων και υπηρεσιών που βοηθούν τις ΜμΕ να αναπτυχθούν στο ψηφιακό περιβάλλον είναι σημαντική, καθώς τις βοηθά να ανταποκριθούν σε νέα δεδομένα, όπως η εργασία από απόσταση, οι μεγαλύτερες ανάγκες σε online πωλήσεις, καθώς και η χρήση της τεχνολογίας cloud και εργαλείων που βελτιστοποιούν διεργασίες. Φυσικά, σημαντικό ρόλο στο να μπορέσει μία εταιρεία να προετοιμαστεί για το μέλλον της με επιτυχία διαδραματίζουν και οι άνθρωποί της. Έτσι πρέπει οι ΜμΕ να επενδύσουν στους εργαζομένούς τους, αλλά και σε προσπάθειες αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Digital Transformation in Greece 2022-2023 report, oι εργαζόμενοι πρέπει να ενθαρρυνθούν ώστε να κατανοήσουν τις δυνατότητες των αναδυόμενων τεχνολογιών, πριν οραματιστούν καινούργιες και χρήσιμες εφαρμογές τους.
- Η σημασία της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία
Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση είναι επίσης σημαντική για τις ΜμΕ, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να μπορούν να έχουν τα εργαλεία εκείνα που θα τους εξελίξουν και θα τους οδηγήσουν στον δρόμο της καινοτομίας. Η Eurobank αφουγκράζεται τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προσφέρει ουσιαστική και ολοκληρωμένη υποστήριξη για την ανάπτυξή τους. Με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση προσφέρει εξειδικευμένα χρηματοδοτικά προγράμματα για την ενίσχυση της ρευστότητας και την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων και εξειδικευμένη καθοδήγηση για να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα (InvestEU, Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή Τράπεζα, ΕΣΠΑ κ.λπ.) σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς και κρατικούς φορείς.
Σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που προσφέρει το νέο πρόγραμμα «InvestEU SME Competitiveness-Ανταγωνιστικότητα ΜμΕ» για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων σε κεφάλαιο κίνησης και για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζόμενους, διαθέτουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως €50 εκατ. ή/και το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού τους δεν ξεπερνάει τα €43 εκατ. Είναι συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. και εξασφαλίζει προνομιακή τιμολόγηση για την κάλυψη των αναγκών της επιχείρησης για κεφάλαιο κίνησης αλλά και επενδύσεις, καθώς το ύψος του δανείου ξεκινάει από 10.000 ευρώ και μπορεί να φθάσει έως 1 εκατ. ή και περισσότερο. Το μέγιστο ύψος χρηματοδότησης διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.
Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση για κεφάλαιο κίνησης και υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων με στόχο να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Παράλληλα, η Eurobank προσφέρει προνομιακό επιτόκιο σε σχέση με το ισχύον στα υπόλοιπα προγράμματα χρηματοδότησης, καθώς και μειωμένες εξασφαλίσεις λόγω της εγγύησης του ΕΤαΕ.
- Τα χρηματοδοτικά προγράμματα αποτελούν εργαλεία για ένα καλύτερο μέλλον
Οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν τους τρόπους να θωρακιστούν για να αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και τα επόμενα χρόνια. Αξιοποιώντας στο έπακρο τον ισχυρό αναπτυξιακό μοχλό των διαθέσιμων ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, μπορούν με ευνοϊκούς όρους να κερδίσουν το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας και να συμμετέχουν στον επενδυτικό και αναπτυξιακό κύκλο της οικονομίας μας.
Πηγή: skai.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια