GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κατοικίδια: Γιατί πρέπει να τα εμβολιάζουμε

Ο εμβολιασμός κατοικίδιων είναι υποχρεωτικός και ιδιαίτερα σημαντικός για τους τετράποδους φίλους μας, καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο και με μια σ...


Ο εμβολιασμός κατοικίδιων είναι υποχρεωτικός και ιδιαίτερα σημαντικός για τους τετράποδους φίλους μας, καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο και με μια σειρά τακτικών check up, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα προλαμβάνουμε πολλά προβλήματα ή θα φροντίσουμε ώστε να τα αντιμετωπίσουμε μόλις αυτά βρίσκονται στα πρώτα στάδια εμφάνισης, έχοντας έτσι καλύτερες δυνατότητες για τη θεραπεία τους.

Μετά τον εμβολιασμό, ο εκάστοτε κτηνίατρος καταγράφει ποια και πόσα εμβόλια έχουν γίνει στο βιβλιάριο του ζώου, στο οποίο περιέχονται επίσης οι αποπαρασιτώσεις, οι εργαστηριακές εξετάσεις και οι τυχόν επεμβάσεις που έχουν γίνει ή θα γίνουν στην πορεία της ζωής του ζώου. Με τον τρόπο πιστοποιείται ότι οι τετράποδοι φίλοι μας είναι υγιείς.

Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, ένα σωστά εμβολιασμένο ζώο έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να μολυνθεί από ιούς και βακτήρια, μεταξύ των οποίων της λύσσας, της λεπτοσπείρωσης, της λοιμώδους τραχειοβρογχίτιδας και ηπατίτιδας, της νόσου Carré, της παρβοεντερίτιδας.

Όσον αφορά τις γάτες, κυρίως εμβολιάζονται κατά του συνδρόμου του ανώτερου αναπνευστικού (ρινοτραχεΐτιδα, καλυκοϊός, χλαμύδια), της πανλευκοπενίας (παρβοιός), της λύσσας, της λοιμώδους περιτονίτιδας και της λοιμώδους λευχαιμίας.

Ιδιαίτερα για τα κουτάβια και τα μικρά γατάκια πρέπει να γίνονται επαναληπτικοί εμβολιασμοί, ανάλογα με το νόσημα για το οποίο εμβολιάζουμε και την ηλικία του ζώου. Π.χ. για κάποιες ασθένειες χρειάζονται δύο ή τρεις εμβολιασμοί, ενώ για άλλες δεν χρειάζεται επανάληψη μέχρι το πρώτο ετήσιο εμβόλιο.

Τα κουτάβια που είναι μικρότερα των τεσσάρων μηνών χρειάζονται τρεις εμβολιασμούς για τα νοσήματα της παρβοεντερίτιδας, της νόσου του Carre και της λοιμώδους ηπατίτιδας και έναν εμβολιασμό για τον ιό της λύσσας.

Τα γατάκια εμβολιάζονται 3 φορές κατά του συνδρόμου του ανώτερου αναπνευστικού και της πανλευκοπενίας και 1 φορά για τον ιό της λύσσας, περίπου στην ηλικία των 4 μηνών.

Εν αντιθέσει με τον άνθρωπο, τα ενήλικα ζώα εμβολιάζονται ετησίως και εφ όρου ζωής και, ειδικά, για τους σκύλους, το εμβόλιο κατά της λεπτοσπείρωσης μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε έξι μήνες, ειδικά αν διάφοροι παράγοντας τους καθιστούν ευάλωτους σε μόλυνση από το συγκεκριμένο μικρόβιο.

Ακόμη και τα υπερήλικα ζώα, μπορούν να μολυνθούν από τα περισσότερα νοσήματα για τα οποία κυκλοφορούν εμβόλια αν είναι ανεμβολίαστα. Μάλιστα, αν σταματήσουν να εμβολιάζονται, μπορεί να μην καταστεί δυνατό να εντοπιστούν στα πρώτα στάδια της εμφάνισής τους νοσήματα όπως η ήπια αναιμία ή η ελαφριά απώλεια βάρους, με τον κτηνίατρο να έχει περιορισμένες δυνατότητες να βοηθήσει το ζώο, αν το νόσημα έχει προχωρήσει αρκετά.

















Δεν υπάρχουν σχόλια