GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κοζάνη: Αυτό είναι το πρώτο αυτοκίνητο υδρογόνου στην Ελλάδα!

Στους δρόμους της Κοζάνης κυκλοφορεί από την Κυριακή (5/2) -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κυψελών υδρογόνου!


Στους δρόμους της Κοζάνης κυκλοφορεί από την Κυριακή (5/2) -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κυψελών υδρογόνου!

Πρόκειται για ένα SUV της Hyundai, το οποίο παρουσιάστηκε επίσημα κατά την έναρξη της 1ης Έκθεσης Καινοτομίας, που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το γέμισμα της δεξαμενής διαρκεί 5 λεπτά και εξασφαλίζει αυτονομία περίπου 600 χιλιομέτρων.

Και αντί για καυσαέρια, το αυτοκίνητο εκπέμπει μόνο υδρατμούς.

Οι κυψέλες καυσίμου είναι συστήματα που μοιάζουν με μπαταρίες και επιτρέπουν την ελεγχόμενη χημική αντίδραση του υδρογόνου με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας, αντίδραση από την οποία παράγεται συνεχές ρεύμα.

Σήμερα, στην Ευρώπη κυκλοφορούν περισσότερα από 5.000 οχήματα υδρογόνου, τα οποία εξυπηρετούνται από 200 σταθμούς ανεφοδιασμού.

Δύο αυτοκινητοβιομηχανίες, η Hyundai και η Toyota, έχουν ήδη ξεκινήσει την εμπορική παραγωγή μοντέλων υδρογόνου, ενώ άλλοι κατασκευαστές επενδύουν στην τεχνολογία με την προοπτική να την εντάξουν άμεσα στην παραγωγική τους διαδικασία.

«Η τεχνολογία είναι αρκετά ώριμη, αλλά ακόμη σχετικά ακριβή, καθώς μέχρι να φτάσουμε σε βιομηχανική κλίμακα όλα τα κόστη παραγωγής είναι υψηλά. Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει στο υδρογόνο, και στο επόμενο διάστημα θα δούμε όλη την οικονομία του υδρογόνου να αναπτύσσεται ραγδαία. Ήδη έχουν γίνει άλματα τα τελευταία χρόνια και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να πέσουν οι τιμές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνιδρυτής και διαχειριστής του CluBE – Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, Νίκος Ντάβος.

«Είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αθόρυβο, έχει καλή επιτάχυνση και μεγάλη ροπή και εν γένει πολύ καλύτερη απόδοση σε σχέση με τις μηχανές εσωτερικής καύσης», σημείωσε ο κ. Ντάβος.

Η τιμή αγοράς του μοντέλου SUV που κυκλοφορεί στην Κοζάνη φτάνει τις 90.000 ευρώ, σε σχέση με τιμή της τάξης των 50.000 ευρώ για αντίστοιχο μοντέλο με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Τα οχήματα υδρογόνου δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, όμως για να είναι η τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον το υδρογόνο πρέπει να παράγεται με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, κάτι που σήμερα δεν εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα.


Τεχνολογίες υδρογόνου: Μέχρι και 2.000 θέσεις εργασίας στη Δυτική Μακεδονία

Έργα και υποδομές που αξιοποιούν τις τεχνολογίες υδρογόνου θα δημιουργήσουν ως και 2.000 θέσεις εργασίας στη Δυτική Μακεδονία, καθιστώντας την περιφέρεια πρωτοπόρο στον συγκεκριμένο τομέα, που έχει ενταχθεί στα σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (IPCEI).

«Αυτό που βιώνουμε εδώ στη Δυτική Μακεδονία είναι ένας από τους μεγαλύτερους μετασχηματισμούς στην ανθρώπινη ιστορία. Θα πρέπει να αποστασιοποιηθούμε από μια προηγουμένως γραμμικά προσανατολισμένη οικονομία που εκμεταλλεύεται και επεξεργάζεται τις πρώτες ύλες και στη συνέχεια τις πετάει», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου «Hydrogen Europe», Γιώργος Χατζημαρκάκης, κατά την παρουσίαση, στην Κοζάνη, ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου κυψελών υδρογόνου, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στους ελληνικούς δρόμους, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Συνεδρίου Καινοτομίας, που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

«Είμαστε εδώ για να εφαρμόσουμε καινοτομίες. Θέλουμε να πρωτοστατήσουμε εδώ σε αυτήν την περιοχή. Το να προχωρήσουμε δεν θα φέρει μόνο νέες επενδύσεις, θα δημιουργήσει επίσης πολλές, πολλές νέες θέσεις εργασίας. Μόνο οι επενδύσεις στην ηλεκτρόλυση θα δημιουργήσουν ως και 1.000 νέες θέσεις εργασίας», εξήγησε ο κ. Χατζημαρκάκης, και αφού αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των οχημάτων κυψελών υδρογόνου, παρουσίασε ένα σχέδιο αξιοποίησης τους υδρογόνου στις μεταφορές μέχρι την πλήρη μετάβαση στα οχήματα με μπαταρίες και αντλίες θερμότητας. Στο σχέδιο αυτό, όπως διευκρίνισε, και πάλι η Δυτική Μακεδονία διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο, ο οποίος θα εξασφαλίσει νέες θέσεις απασχόλησης στην περιοχή.

«Σήμερα θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά ένα όχημα που κινείται με υδρογόνο. Ένα όχημα το οποίο είναι ηλεκτροκίνητο, με τη διαφορά ότι η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται στο όχημα μέσω της χρήσης του υδρογόνου στις κυψέλες καυσίμου. Το συγκεκριμένο όχημα είναι δικό μου και το χρησιμοποιώ καθημερινά στις Βρυξέλλες. Σε 5 λεπτά ανεφοδιάζω και έχω αυτονομία 600 χλμ. Αυτή η τεχνολογία είναι ιδανική για τη μείωση των εκπομπών, ενώ χρησιμοποιεί πολύ, πολύ λιγότερο κρίσιμες πρώτες ύλες από ό,τι τα οχήματα με μπαταρίες. Συνολικά, χρειαζόμαστε 20 φορές λιγότερες κρίσιμες πρώτες ύλες. Επίσης, μπορούμε να ανακουφίσουμε την τρέχουσα επιβάρυνση στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Η διεύρυνση τους είναι βεβαίως απαραίτητη, χωρίς αμφιβολία», είπε ο κ. Χατζημαρκάκης, παρουσιάζοντας το ηλεκτρικό Hyundai SUV κυψελών υδρογόνου, που δεν παράγει ρύπους κατά την κίνησή του, έχοντας ως μοναδικό «απόβλητο» το καθαρό νερό.

«Δυνατότητα χρήσης υδρογόνου και σε κινητήρες εσωτερικής καύσης»

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «η διάσταση για μια πλήρη μετάβαση σε οχήματα με μπαταρίες και αντλίες θερμότητας θα ήταν τόσο τεράστια που απλούστατα μας λείπουν οι αντίστοιχες πρώτες ύλες», συνεπώς «η υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης χωρίς υδρογόνο και τις τεχνολογίες του δεν θα ήταν εφικτή».

Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε ότι το υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κινητήρες εσωτερικής καύσης.

«Εκπέμπονται οξείδια του αζώτου (Νοx) κατά την καύση μεν, αλλά είναι διαχειρίσιμα δε. Δεν εκπέμπεται ωστόσο διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό ισχύει και για την τεχνολογία των οχημάτων. Υπάρχουν ορισμένες εταιρείες που μπορούν να μετατρέψουν υπάρχοντα οχήματα με ένα κατάλληλο κιτ. Θα έπρεπε να αντικαταστήσουμε το ρεζερβουάρ, θα έπρεπε να κάνουμε κάποιες αλλαγές στον κινητήρα εσωτερικής καύσης, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι απολύτως πραγματοποιήσιμο. Τα τανκ ούτως ή άλλως θα κατασκευάζονται εδώ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Οι αλλαγές στον κινητήρα είναι τόσο δευτερεύουσες που θεωρώ πως είναι μια επένδυση που αξίζει τον κόπο. Ωστόσο, αξίζει τον κόπο μόνο αν έχουμε και αντίστοιχο δίκτυο υποδομών. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πολιτική συζήτηση», διευκρίνισε ο διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου «Hydrogen Europe», σημειώνοντας ότι η «μαγική λέξη» στην προοπτική αυτή είναι το «AFIR», δηλαδή ο κανονισμός για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων.

Πρόσθεσε δε, ότι η μετατροπή φορτηγών και επαγγελματικών οχημάτων θα μπορούσε να γίνει στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και «αυτό θα δημιουργούσε επίσης άλλες 500-1000 νέες θέσεις εργασίας» στην «παραγωγή λεωφορείων, δουλειές και πάλι σε αυτό το επίπεδο», ενώ «θα ακολουθήσουν κι άλλα».

«Αυτό που χρειάζονται οι επενδυτές είναι περιφέρειες που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω επενδύσεις. Αυτό περιλαμβάνει καταρτισμένο προσωπικό και κατάλληλο περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε επίσης για τη δημιουργία μιας ακαδημίας υδρογόνου. Αυτό θα είναι το περιεχόμενο της εργασίας που μπορεί στη συνέχεια να εφαρμοστεί εδώ από τις τεχνικές σχολές και τα πανεπιστήμια επί τόπου. Θέλουμε να τα κάνουμε όλα αυτά σε στενή συνεργασία με την περιοχή», σημείωσε.

Ο κ. Χατζημαρκάκης υπενθύμισε ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παρουσιάσει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων το επόμενο Σαββατοκύριακο ένα μεγάλο βιομηχανικό σχέδιο, το οποίο επικεντρώνεται σε πέντε τεχνολογίες που θα προωθηθούν μαζικά ως μέρος μιας μεγάλης βιομηχανικής προσπάθειας.

«Ανέφερε την αιολική ενέργεια, την ηλιακή, τις αντλίες θερμότητας, την αποθήκευση και, πάνω από όλα, το καθαρό υδρογόνο. Έχουμε επίγνωση της ευθύνης του κλάδου μας. Θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για αυτή τη βιομηχανική αλλαγή, θα πρέπει να το κάνουμε αυτό χέρι και χέρι με εκπροσώπους της κοινωνίας, της πολιτικής, της επιστήμης και της βιομηχανίας», τόνισε ο διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου «Hydrogen Europe».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια