GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τσίπουρο: Κατακόρυφη αύξηση της τιμής του – Σε απελπισία οι παραγωγοί

Μέχρι και 25% πιο ακριβά κοστίζει φέτος το τσίπουρο, που συνοδεύει παραδοσιακά το τραπέζι της Σαρακοστής, με τις αυξήσεις στις τιμές της ενέ...


Μέχρι και 25% πιο ακριβά κοστίζει φέτος το τσίπουρο, που συνοδεύει παραδοσιακά το τραπέζι της Σαρακοστής, με τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των λιπασμάτων να «γονατίζουν» τους παραγωγούς.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη είναι η ανησυχία των Ελλήνων αποσταγματοποιών για την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο τσίπουρο, εκτινάσσοντας την τιμή του στα 15-16 ευρώ ανά φιάλη 700ml.

Αντίθετα, το ούζο αναδεικνύεται ο μεγάλος πρωταγωνιστής του κλάδου με μερίδιο 51,45% τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις διεθνείς αγορές, με σημαντικότερη τη γερμανική.

Η επικείμενη αύξηση του ΕΦΚ θα πλήξει πρωτίστως αυτούς που τον πληρώνουν, δηλαδή τους επίσημους αποσταγματοποιούς.

Ο ειδικός φόρος της φιάλης τσίπουρου διπλασιάζεται στα 7,14 ευρώ (από 3,6 ευρώ που είναι τώρα) και ο ΦΠΑ ανέρχεται περίπου 3 ευρώ (από 2,1 ευρώ) κι έτσι οι φόροι θα αντιστοιχούν στο 66% της ενδεικτικής τιμής πώλησης.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ενδέχεται να υπάρξει έξαρση της αισχροκέρδειας και του λαθρεμπορίου.

Σύμφωνα εκτιμήσεις του κλάδου, 4 στα 5 ποτήρια είναι χύμα προϊόν, παρανόμως παραγόμενο και διακινούμενο, και μόνο 1 στα 5 ποτήρια χύμα προϊόντος διήμερων παραγωγών είναι δηλωμένο στις αρμόδιες αρχές, με τις απώλειες από τον ΕΦΚ να αγγίζουν τα 47,7 εκατ. ευρώ το 2016.


Δεν υπάρχουν σχόλια