GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σπανάκι: Το τρόφιμο του Ποπάι-Οι ευεργετικές του ιδιότητες

Αν ψάχνετε ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά λαχανικό, για να προσθέσετε στη διατροφή σας, τότε το… μυστικό όπλο του Ποπάι είναι μια εξαιρετ...


Αν ψάχνετε ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά λαχανικό, για να προσθέσετε στη διατροφή σας, τότε το… μυστικό όπλο του Ποπάι είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Το σπανάκι θεωρείται πηγή θρεπτικών συστατικών, με ένα ευρύ φάσμα ωφελειών για την υγεία, καθώς αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, C και Κ, μαγνησίου, σιδήρου και ασβεστίου.

Μάλιστα, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες, ενώ τα υψηλά επίπεδα καροτενοειδών και λουτεΐνης πιστεύεται ότι συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, παράγοντας, παράλληλα, υποπροϊόντα που ενεργοποιούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζουν τις λοιμώξεις και να τις καταπολεμούν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το σπανάκι είναι πηγή βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Κ, C, Ε και βιταμινών του συμπλέγματος Β, περιέχοντας επίσης σίδηρο, ασβέστιο, μαγγάνιο και μαγνήσιο, στοιχεία που, μεταξύ άλλων, βοηθούν στη δημιουργία αιμοσφαιρίνης και οξυγόνωσης των ιστών.  

Για να διπλασιάσετε την απορρόφηση του σιδήρου από το σπανάκι, μπορείτε να το συνοδεύσετε με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C.

Παράλληλα, το σπανάκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προστασία από διάφορες ασθένειες, τη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες.

Όπως έχει παρατηρηθεί, η συστηματική κατανάλωση σπανακιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο περιορίζει την ποσότητα νατρίου στο σώμα, αλλά και στην προστασία της όραση, από την ανάπτυξη καταρράκτη.

Πρόσφατες έρευνες, έδειξαν ότι το σπανάκι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.

Αυτό οφείλεται στην αυξημένη πρόσληψη λουτεολίνης (φλαβόνης) και κεπφερόλης (φλαβονόλης), που – κατά τους ειδικούς – ενδέχεται να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 34% και κατά 40% αντίστοιχα.

Το σπανάκι είναι από τα πιο εύκολα λαχανικά στη μαγειρική, καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολλές συνταγές ή να καταναλωθεί ωμό σε σαλάτες με λίγο ελαιόλαδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια