GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ευριπίδης Στυλιανίδης: “Η πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους είναι Συνταγματικό δικαίωμα”

Στην Επιτροπή Θεσμών του Κοινοβουλίου ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης ως εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας αξιολόγησε την ετήσια έκθε...


Στην Επιτροπή Θεσμών του Κοινοβουλίου ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης ως εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας αξιολόγησε την ετήσια έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) επισημαίνοντας την πρόοδο που έχει συντελεστεί αλλά και παραλείψεις ή καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα η τοποθέτηση που σαφώς αποκτά συνταγματικό αλλά και κοινωνικό περιεχόμενο έχει ως εξής:

  «Πρώτα από όλα, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να ευχαριστήσω και τον Πρόεδρο της Αρχής για τη δουλειά που μας έστειλε να μελετήσουμε.

  Είναι βέβαιο ότι η τεχνολογία και η επιστήμη τρέχουν γρηγορότερα από τον νομοθέτη. Πολύ δε περισσότερο από τον συνταγματικό νομοθέτη, πολλές φορές αιφνιδιάζοντας ακόμα και τη Βουλή η οποία δεν μπορεί να παρακολουθήσει αυτούς τους ρυθμούς. Γι’ αυτό και ο συνταγματικός νομοθέτης οφείλει πάνω στα ζητήματα αυτά να τοποθετείται ανοιχτά και γενικά με τρόπο όμως που να προστατεύει υπάρχοντα δικαιώματα ή να επισημαίνει νεότευκτα δικαιώματα.

  Ένα τέτοιο νεότευκτο δικαίωμα επισημάνθηκε κατά την αναθεώρηση του 2001 και είναι το δικαίωμα στην πρόσβαση στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Τότε, λοιπόν, αποφασίσαμε να θεσπίσουμε αυτό το δικαίωμα στο άρθρο 5α του Συντάγματος, επισημαίνοντας στην παράγραφο 2 ότι καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του κράτους, τηρουμένων πάντοτε των εγγυήσεων των άρθρων 9, 9α και 19.


Εδώ, λοιπόν, έχουμε θέσπιση όχι μόνο δικαιώματος αλλά και υποχρεώσεως του κράτους, μια υποχρέωση την οποία στην πράξη εκλήθη να την υπηρετήσει αυτή η Ανεξάρτητη Αρχή, μαζί με την Εκτελεστική και τη Νομοθετική Εξουσία.

  Τι σημαίνει λοιπόν ισότητα στην πρόσβαση; Σημαίνει τέσσερα αγαθά. Πρώτον, η δυνατότητα ενός Έλληνα πολίτη, μικρού ή μεγάλου, να διαθέτει ηλεκτρονικό υπολογιστή. Δεν είναι αυτονόητη. Το ζήσαμε τώρα στην πανδημία, που μία πολυμελής οικογένεια όφειλε την ίδια ώρα να διαθέτει έναν υπολογιστή για κάθε της παιδί, προκειμένου να μπορεί να εφαρμοστεί η τηλεκπαίδευση που ήταν κάτι καινούργιο. Επομένως, δεν είναι αυτονόητο ότι κάθε Έλληνας πολίτης διαθέτει ηλεκτρονικό υπολογιστή.

  Δεύτερον, η προσβασιμότητα στο διαδίκτυο είτε μέσω κινητής είτε μέσω σταθερής διασύνδεσης.

  Τρίτον, το κόστος χρήσης του διαδικτύου το οποίο δεν πρέπει να είναι απαγορευτικό για τους πολίτες, διότι τους στερεί την απόλαυση του συγκεκριμένου δικαιώματος.

  Και τέταρτον, η κατάρτιση των πολιτών, διότι το φαινόμενο του ψηφιακού αναλφαβητισμού συνδέεται και με τη διαδοχή των γενεών. Μία παλαιότερη γενιά ή μια γενιά που βρίσκεται στη μετάβαση, όπως είναι η δική μας, δεν έχει την ευχέρεια και τη γνώση που έχει η νεότερη γενιά, που μεγαλώνει διδασκόμενη τη χρήση των υπολογιστών, του διαδικτύου και όλων των άλλων εφαρμογών.

  Αυτές οι τέσσερις στοχεύσεις, κατά τη γνώμη μου, αποτελούν υποχρέωση, εκτός της πολιτείας, και της Ανεξάρτητης Αρχής. Για να δούμε, λοιπόν, τώρα αν η Έκθεση του 20΄που μας παρουσιάσατε επιδιώκει και επιτυγχάνει κάποιους από αυτούς τους στόχους, για να μπορέσουμε να επισημάνουμε και τα κενά που πρέπει να αναπληρωθούν.

  Όσον αφορά το κόστος του υπολογιστή, δεν ξέρω αν μπορείτε να εμπλακείτε. Αλλά αυτό το οποίο θα ήθελα να επαναφέρω, κ. Πρόεδρε, και νομίζω ότι η Επιτροπή μας πρέπει να το μεταφέρει στο Υπουργείο Παιδείας, είναι να επαναληφθεί με ευρωπαϊκούς πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης το Πρόγραμμα που κάποτε είχα την ευχέρεια σαν Υπουργός Παιδείας να υλοποιήσω, το «Laptop per Child», δηλαδή ένας υπολογιστής ανά παιδί, για να δώσουμε τη δυνατότητα στην 3η Γυμνασίου, σε κάθε παιδί, να δίδεται δωρεάν ένας υπολογιστής, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανέχειας που μπορεί να έχουν κάποιες οικογένειες και να μην ταυτίζεται αυτή η ανέχεια με την έλλειψη απόλαυσης του δικαιώματος της εκπαίδευσης, της τηλεργασίας, της τηλεϊατρικής της ενημέρωσης κ.λπ.

  Ένας υπολογιστής, λοιπόν, ανά παιδί. Πρέπει εμείς να προτείνουμε ως Επιτροπή στο Υπουργείο Παιδείας να ξαναμελετήσει την επανέναρξη αυτού του Προγράμματος που είχαμε ξεκινήσει και υλοποιήσαμε το 2008-2009. Σε αυτό θα θέλαμε και την αρωγή της Αρχής σας, έστω και με τη μορφή σύστασης προς το Υπουργείο Παιδείας να λάβει μέτρα για μια τέτοια πολιτική.

  Δεύτερο σημείο στην προσβασιμότητα, που είναι κατ’ εξοχήν το δικό σας πεδίο. Εδώ έχουμε και την κινητή και τη σταθερή. Επισημαίνω ότι όσον αφορά την κινητή, από αυτά που μας έχετε καταθέσει στην Έκθεση και από αυτά που έχει ήδη πει και ο Υπουργός κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, εμφανίζεται μια σημαντική βελτίωση. Στην κινητή τηλεφωνία φαίνεται ότι η Ελλάδα που ήταν παγίως στην 100η θέση παγκοσμίως, έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια, αν δεν κάνω λάθος, στην 25η θέση. Μας εξηγείται μέσα στην Έκθεση επίσης τα σημαντικά και πρωτοπόρα βήματα που έχουν γίνει στην εφαρμογή του 5G ή στη βελτίωση του 4G όπου παραμένει. Βλέπω, αντιθέτως, μία υστέρηση στην ταχύτητα όσον αφορά τη σταθερή σύνδεση.

  Υπενθυμίζω ότι το 2009, που είχα την ευκαιρία να είμαι Υπουργός Επικοινωνιών, για πρώτη φορά ξεκινήσαμε το πρόγραμμα «Fiber to the Home», το οποίο δυστυχώς λόγω της κρίσης ή λόγω αμέλειας κάποιων τα επόμενα χρόνια δεν συνεχίστηκε.

  Τώρα, λοιπόν σε αυτή τη συγκυρία από τα στοιχεία που μας δίνετε προκύπτει ότι είμαστε περίπου στο 20% με 21% της προσβασιμότητας. Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε από ότι βλέπω στο 67%. Βλέπω ότι υπάρχει και η βελτίωση στην ταχύτητα αλλού 50 Mp και αλλού 100 Mp το δευτερόλεπτο, άρα ο στόχος μας πάει να αγγίξει περίπου 3,1 εκατομμύρια νοικοκυριά. Έτσι δεν είναι; Το ζήτημα είναι ότι 3,1 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν είναι αρκετά. Για να μπορέσουμε να απολαύσουμε ως Έλληνες αυτήν την υπηρεσία και αυτό το δικαίωμα που έχει ήδη θεσπιστεί στο Σύνταγμα, θα πρέπει το Fiber to the Home και σε σταθερή να έχει πληρότητα 100%. Βλέπω τη βελτίωση την επισημαίνετε και στην έκθεση, θα ήθελα σε αυτό το θέμα να μας πείτε ποια είναι τα βήματα που σχεδιάζετε για να επισπεύσετε αυτήν την συνδεσιμότητα, την προσβασιμότητα και στη σταθερή τηλεφωνία.

  Το τρίτο στοιχείο συνδέεται με το κόστος, διότι όλα να τα έχουμε, αν μια οικογένεια δεν έχει τα χρήματα να αγοράζει τις υπηρεσίες και τη σύνδεση δεν κάνουμε τίποτα. Εκεί μας ενημερώνετε ότι μεσοσταθμικά το 2019 και το 2020 έχουμε μια μείωση της τάξης των 2,2% που προσδοκούσατε το 2021 να πάει στο 2,5%, ενώ ο πληθωρισμός θα έχει πάνω από 5%. Σαφώς είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αυτό, το θέμα είναι όμως τι άλλες κινήσεις σχεδιάζετε να κάνετε για να ρίξετε περισσότερο το κόστος αυτής της υπηρεσίας για όλους τους Έλληνες αδιακρίτως, διότι είναι πλέον στοιχείο της επιβίωσής τους, διότι πάρα πολλές εργασίες και υπηρεσίες και δικαιώματα συνδέονται πλέον με τη χρήση του διαδικτύου, ιδιαίτερα μετά το covid19 αποδείχθηκε αυτό και με το e-government και με την τηλεργασία και με την τηλεκπαίδευση.

  Τελευταία έχω αναφέρει ως στόχο την αντιμετώπιση του ψηφιακού αναλφαβητισμού. Σίγουρα δεν είναι δική σας ευθύνη, αλλά και εκεί θα χρειαστεί κύριε Πρόεδρε η δική σας παρέμβαση προς το Υπουργείο Παιδείας και προς τις Σχολές διά βίου μάθησης, ώστε οι γενιές εκείνες που δεν είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες να μπορέσουν να καλύψουν αυτό το χάσμα. Θα έλεγα ότι είναι απαραίτητο αυτό, διότι και μια σειρά υπηρεσιών θα αποφορτιστούν και θα πέσει το κόστος τους. Για παράδειγμα, αντί να βλέπουμε αυτή την ουρά των συνταξιούχων έξω από τις τράπεζες κάθε αρχές του μήνα που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, θα πρέπει να εξοικειώσουμε αυτή τη γενιά με το e-banking για παράδειγμα ένα ενδεικτικό για να μπορέσουμε μέσα από την κάλυψη αυτού του ψηφιακού αναλφαβητισμού να περάσουμε σε μια εποχή που οι καλές και γρήγορες υπηρεσίες θα είναι προσβάσιμες σε όλους για να τρέξει και γρηγορότερα και η οικονομία, αλλά και να αντιμετωπιστούν και κοινωνικά ζητήματα, τα οποία δεν είναι λίγα. Δηλαδή, θεωρώ ότι είναι μία άλλη εποχή για τα άτομα με αναπηρία, παραδείγματος χάριν, που μπορούν είτε να σπουδάζουν, είτε να εργάζονται χωρίς να μετακινούνται ή για την επαρχία για τους νέους ή τους μεγαλύτερους των μικρών χωριών, των ορεινών χωριών, των νησιών που μέσα από το διαδίκτυο μπορούν να απολαύσουν μια γκάμα δικαιωμάτων και ευκαιριών, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν αυτά τα εργαλεία που σας είπα, να έχουν τη γνώση και κυρίως να έχουν την πρόσβαση.

  Σίγουρα δεν είναι κύριε Πρόεδρε δική σας αρμοδιότητα όλα αυτά. Εκτιμώ ότι τα δύο τουλάχιστον από τα τέσσερα είναι απολύτως δική σας ευθύνη. Στα άλλα δύο όμως προσδοκούμε τη συμβολή σας, εκτός από την Επιτροπή Θεσμών, θεωρώ ότι και εσείς θα πρέπει να κάνετε μία σειρά υποδείξεων με βάση τις επισημάνσεις της Έκθεσης προς τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να τρέξουν αντίστοιχα προγράμματα με τη συμπαράσταση και του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

  Οφείλω να αναγνωρίσω ότι έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά τα τελευταία χρόνια, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να τρέξουμε όλοι μαζί πιο συντονισμένα και πιο γρήγορα για να μπορέσουμε να φτάσουμε τον ιδανικό στόχο, γιατί πλέον ο στόχος αυτός δεν είναι πολυτέλεια, συνδέεται με την απόλαυση μιας γκάμας δικαιωμάτων των πολιτών και είναι υποχρέωση μιας δημοκρατικής πολιτείας.

  Ευχαριστώ πολύ».













Δεν υπάρχουν σχόλια