GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Νέα μέτρα στην εστίαση και την ψυχαγωγία – Για ποιους θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Αποκλειστικά για εμβολιασμένους θα λειτουργήσουν από την Παρασκευή 16 Ιουλίου όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, σινεμά και...


Αποκλειστικά για εμβολιασμένους θα λειτουργήσουν από την Παρασκευή 16 Ιουλίου όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, σινεμά και θέατρα, με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στον τρόπο ελέγχου, σημείωσε πως «θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί». «Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο» συμπλήρωσε.

Σε εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προχωρήσουν σήμερα τρεις υπουργοί της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, στις 12:30, στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης θα εξειδικεύσουν τις ανακοινώσεις περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας.

Για ποιους θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Ως προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι:

1. Άμεσα «καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία». Σε αντίθετη περίπτωση, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στις δομές αυτές (ιδιωτικού και δημοσίου) θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά.

2. Υποχρεωτικό χαρακτήρα θα ενέχει από την 1η Σεπτεμβρίου ο εμβολιασμός των υγειονομικών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού, ενώ για όσους αρνηθούν τη συμμετοχή τους στην εμβολιαστική εκστρατεία, ο διοικητικός πέλεκυς θα πέσει βαρύς.

3. Κίνητρα με πειθώ στις Ένοπλες Δυνάμεις

Μολονότι στην περίπτωση του μόνιμου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και των στρατεύσιμων ο εμβολιασμός δεν είναι προς το παρόν υποχρεωτικός, ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε χθες πως «στο εξής μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι».

Στον άξονα της λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας, η φιλοσοφία της πρωτοβουλιών της κυβέρνησης αποβλέπει στο φραγμό της πρόσβασης της μετάλλαξης Δέλτα στον νεανικό πληθυσμό. Υπό αυτό το πρίσμα, από την Παρασκευή, 16 Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα τεθεί σε εφαρμογή το εξής πλαίσιο:

1. Λειτουργία όλων των κλειστών χώρων μόνο για εμβολιασμένους. Το μέτρο αφορά: κέντρα διασκέδασης, μπαρ, σινεμά και θέατρα.

Αντισταθμιστικά, «όλοι οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για κάποιου είδους υλική ανταπόδοση. Υπενθυμίζεται ότι οι πληρότητες στους χώρους θεαμάτων διαμορφώνονται σήμερα ως εξής:

· 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων.

· 70% έως 5.000 θέσεων και

· 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων.

· Για θεατρικές σκηνές μεγαλύτερες από 15.000 θέσεις, ο μέγιστος αριθμός θεατών οριστικοποιείται στα 10.000 άτομα, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.

2. Η είσοδος στους παραπάνω χώρους θα είναι δυνατή μόνο εφόσον δείξει πράσινο η ψηφιακή εφαρμογή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά την προσέλευση των πελατών, ενώ η εφαρμογή θα κατεβαίνει δωρεάν σε όλες τις συσκευές μέσω του gov.gr, ελέγχοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού ως προς τη γνησιότητά του,

3. Όλοι οι χώροι ψυχαγωγίας, ανοιχτοί και κλειστοί, θα λειτουργούν για όλο το καλοκαίρι μόνο για καθήμενους. Για το λόγο αυτό, θα δίνεται η ευκαιρία στους επιχειρηματίες του κλάδου να χρησιμοποιούν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα.

Τι θα ισχύει για παιδιά και νέους

1. Ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 15-17 ετών, με τη σχετική πλατφόρμα για όσους έχουν γεννηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2005 να ξεκινά να δέχεται εγγραφές από την Πέμπτη 15 Ιουλίου.

2. Από τις 18 Ιουλίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα εγγραφής των νέων στην Freedom Pass, δηλαδή την άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα- κίνητρο με στόχο την προσέλευση των νεαρών πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα, κερδίζοντας 150 ευρώ σε υπηρεσίες τουρισμού, πολιτισμού και μεταφορών.

3. Επεκτείνεται η δυνατότητα χορήγησης δωρεάν self tests σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ. ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ. Η διάθεση των 4 δωρεάν τεστ θα γίνεται από τα φαρμακεία μέχρι την Παρασκευή 16 Ιουλίου, ενώ θα τα παραλαμβάνουν γονείς ή κηδεμόνες των παιδιών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια