GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

Καταλήψεις, αποχές, πανό και συνθήματα σε Λύκεια και Γυμνάσια της Ξάνθης – (ΦΩΤΟ+VIDEO)

-Το πανόραμα των μαθητικών κινητοποιήσεων από τη Δευτέρα στην περιοχή της Ξάνθης -Επιχείρησαν να κάνουν κατάληψη κατά τη διάρκεια τη...


-Το πανόραμα των μαθητικών κινητοποιήσεων από τη Δευτέρα στην περιοχή της Ξάνθης
-Επιχείρησαν να κάνουν κατάληψη κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά βρέθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα 
-Διαμαρτύρονται για το Νέο Λύκειο και την Τράπεζα Θεμάτων, δεν υποκινούνται πολιτικά ξεκαθαρίζουν 
ΔΕΤΙΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΔΩ 

Στο πόδι επί μια ολόκληρη εβδομάδα βρίσκονται οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της Ξάνθης καθώς από τη Δευτέρα βρίσκονται σε διαδοχικές κινητοποιήσεις για τις αλλαγές στο Νέο Λύκειο και την Τράπεζα Θεμάτων. 

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με τη μορφή της αποχής, με εκατοντάδες μαθητές τόσο των Λυκείων της πόλης όσο και των Γυμνασίων να απέχουν από τις μαθητικές τους υποχρεώσεις και να συγκεντρώνονται στην Κεντρική Πλατεία πραγματοποιώντας μεγαλειώδη πορεία στους δρόμους της Ξάνθης. Ακολούθησαν αντίστοιχες δράσεις καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ενώ το πρωί της Παρασκευής το 3ο Γενικό Λύκειο φόρεσε αλυσίδες με τους μαθητές να προχωρούν σε κατάληψη. 

Στο τμήμα οι νυχτερινοί! 
Σύμφωνα με αναφορές ένας μαθητής Γυμνασίου της περιοχής μαζί με έναν εξωσχολικό επίσης ανήλικο επιχείρησαν το βράδυ της Τετάρτης να κάνουν κατάληψη σε Γυμνάσιο της πόλης, ώστε το πρωί να μην γίνουν τα μαθήματα. Οι δύο τους έβαλαν αλυσίδες στην πύλη του Σχολείου και πέταξαν αυγά και ξύδι στην περιοχή, πρακτικές που έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν από καταληψίες. Ωστόσο έγιναν αντιληπτοί με αποτέλεσμα να κληθεί και να καταφτάσει στο σημείο η Αστυνομία. Οι δύο τους μεταφέρθηκαν στο Τμήμα, όπου προσήλθαν οι γονείς τους και το συμβάν έληξε.

Κατάληψη στο 3ο ΓΕΛ
Οι μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης προχώρησαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής σε κατάληψη, ενώ τις προηγούμενης ημέρες απείχαν σε μεγάλο βαθμό από τα μαθήματά τους. Τα παιδιά συγκεντρώθηκαν έξω από το σχολείο φωνάζοντας συνθήματα και αποτρέποντας τους καθηγητές να εισέλθουν στις αίθουσες διδασκαλίας. Ωστόσο ο Διευθυντής του Λυκείου εισήλθε μέσα στο κτίριο ενώ λίγη ώρα αργότερα η κατάληψη μετετράπη σε αποχή. 

Οι κινητοποιήσεις των μαθητών ξεκίνησαν τη Δευτέρα με μια μεγαλειώδη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Ξάνθης, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες μαθητές με το οδικό δίκτυο της περιοχής να νεκρώνει και τους μαθητές κρατώντας αυτοσχέδια πανό και φωνάζοντας συνθήματα να σηκώνουν στο πόδι ολόκληρη την πόλη. 

Μάλιστα μια ηλικιωμένη γυναίκα αντικρίζοντας την πορεία των μαθητών, παρασύρθηκε από τον παλμό και τη ζωντάνια τους μπαίνοντας μπροστά και συμμετέχοντας και αυτή στην κινητοποίηση.

Οι μαθητές παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στην Π.Ε. Ξάνθης όπου κατέληξε η πορεία τους ενώ αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και την Τετάρτη. 

Τότε, αν και τα σχολεία τους παρέμεναν κλειστά καθώς έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών, έδωσαν ραντεβού στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης στις 12.30, παραμένοντας σε αναβρασμό για τις αλλαγές που έχουν επέλθει στη λειτουργία των Λυκείων της χώρας. 

Αν και η συμμετοχή δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή της πρώτης κινητοποίησης των μαθητών τη Δευτέρα, όταν εκατοντάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης ξεχύθηκαν στους δρόμους, ωστόσο οι διαδηλωτές δεν φάνηκε να απογοητεύονται αλλά αντίθετα πραγματοποίησαν μια ακόμη ηχηρή διαδήλωση μέσα στην πόλη.  

“Θέλουμε μάθημα και όχι κλειστά σχολεία”
Την πεποίθηση πως οι μαθητές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις δεν επιθυμούν κλειστά σχολεία αλλά δίκαιη και σωστή εκπαίδευση εξέφρασε ο μαθητής του 2ου Λυκείου Ξάνθης Ελισαίος Ντούβελος, ο οποίος μεταξύ άλλων τονίζει πως  “τη Δευτέρα καταθέσαμε τα αιτήματά μας στην Περιφέρεια και τη Δευτεροβάθμια Ξάνθης και σήμερα έχουμε συνάντηση για να τα συζητήσουμε. Αυτά τα αιτήματα αφορούν κυρίως πράγματα που μπορούν να γίνουν άμεσα στο Νέο Λύκειο ώστε να γίνει πιο προσιτό στους μαθητές, αλλά και νέα πράγματα ώστε να αλλάξει ριζικά το Νέο Λύκειο. Από τη μια πλευρά ζητάμε την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και εάν αυτή η κατάργηση δεν επέλθει λόγω κάποιου κολλήματος, ζητάμε τα θέματα να είναι πιο εύκολα και πιο ισάξια ώστε να μην βασίζεται μόνο στην τύχη το πως θα γράψει ένας μαθητής, να μειωθεί η ύλη σε όλα τα μαθήματα και η τράπεζα θεμάτων να βγαίνει πιο νωρίς γιατί πέρσι βγήκε πολύ αργά”.

Όπως μάλιστα διευκρινίζει ο ίδιος, “ζητάμε άμεσες κυρώσεις σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία τα οποία πέρσι έκαναν διαρροή θεμάτων πριν γράψουν τα παιδιά, ενώ όλοι μπαίνουμε με τον ίδιο βαθμό στο Πανεπιστήμιο, που ήταν τελείως άδικο για όλους, γιατί δηλαδή όποιος έχει λεφτά θα γράφει και καλύτερο βαθμό; δεν είναι σωστό. Ζητάμε να γίνει περισσότερες ώρες το μάθημα της πληροφορικής γιατί πρέπει να εκσυγχρονιστεί όλη η εκπαίδευση, τα μαθήματα να είναι περισσότερο γενικής παιδείας άλλωστε μιλάμε για ένα Γενικό Λύκειο όχι ένα Λύκειο εξειδικευμένο, θέλουμε καθηγητές  και βιβλία από την αρχή της χρονιάς ώστε να γίνεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το μάθημα. Εμείς δεν επιθυμούμε να κλείνουν τα σχολεία και να μην γίνεται το μάθημα. Ακόμη και με τις καταλήψεις έχουμε καταλάβει ότι το μάθημα θα γίνει μέσα στο Πάσχα, όποτε το μάθημα δεν θα χαθεί. Θέλουμε τη συμμετοχή όλων των μαθητών ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα οργανωμένο κίνημα, να μπορέσουμε τα αιτήματά μας να απαιτήσουμε να ακουστούν με δύναμη και κύρος. Όπως βλέπετε δεν θα υπάρχουν κομματικές σκοπιμότητες μέσα στην πορεία, είναι μια μαθητική πορεία”.

Δεν υπάρχουν σχόλια