GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τα άτοκα δάνεια των κτηνοτρόφων έγιναν έντοκα!

Ως αυθαίρετη χαρακτηρίζουν την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να μετατρέψει τα άτοκα δάνεια που είχαν χορηγηθεί σε κτηνοτρόφους ...

Ως αυθαίρετη χαρακτηρίζουν την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να μετατρέψει τα άτοκα δάνεια που είχαν χορηγηθεί σε κτηνοτρόφους το 2008 σε έντοκα οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας ΑΜΘ, οι οποίοι σε σχετική τους ανακοίνωση επισημαίνουν τα εξής:

«Το 2008 λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών η τότε κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες με την εγγύηση του δημοσίου και επιδοτώντας 100% το επιτόκιο του δανείου. Το ποσό του δανείου ήταν ανάλογο με τον αριθμό και το είδος των ζώων που κατείχε ο κτηνοτρόφος και η αποπληρωμή του ορίστηκε σε πέντε ετήσιες ισόποσες δόσεις.

Τα έτη 2008 και 2009 λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των κτηνοτρόφων, πάγωσε η πληρωμή των δόσεων, για όσους δεν μπορούσαν να τις πληρώσουν ή μάλλον αυτή ήταν η εντύπωση που είχαμε όλοι μας, μετά τις τότε υπουργικές ανακοινώσεις. Το Δεκέμβριο του 2010 με υπουργική απόφαση οι κτηνοτρόφοι έπρεπε μέχρι το τέλος του έτους να έχουν εξοφλήσει τις δόσεις των ετών 2008 και 2010, στο τέλος του 2011 τις δόσεις των 2009 και 2011 και στο τέλος του 2012 την πέμπτη και τελευταία δόση.

Όσοι αδυνατούσαν να καταβάλουν τις δόσεις αυτές είχαν τη δυνατότητα μετά από αίτημά τους να ενταχθούν σε ρύθμιση και να αποπληρώσουν το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου, σε έξι ετήσιες ισόποσες δόσεις, με το επιτόκιο όμως να επιδοτείται με 50%. Επίσης ορίστηκε και η πληρωμή από το δανειολήπτη του 2% κάθε χρόνο επί του ανεξόφλητου κεφαλαίου, ως εγγύηση, αφού το δημόσιο εγγυάται με τη ρύθμιση αυτή μόνο για το 80% του δανείου. 

Οι τράπεζες, με πρώτη την Αγροτική που έχει και τη μερίδα του λέοντος σε αυτά τα δάνεια κι ενώ είχε υπογραφεί και δημοσιευθεί στο ΦΕΚ πριν το τέλος του 2010 η υπουργική αυτή απόφαση, προχώρησε αυθαίρετα την πρωτοχρονιά του 2011 σε δέσμευση των χρημάτων που υπήρχαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς (λογαριασμοί επιδοτήσεων) των κτηνοτρόφων, που ήταν συνδεδεμένοι με το δάνειο αυτό, μέχρι το ποσό που όφειλε ο κάθε κτηνοτρόφος. Αυτό έγινε για να εκβιαστούν οι κτηνοτρόφοι και να ζητήσουν την ένταξή τους στη νέα ρύθμιση, με αντίτιμο την επιστροφή των χρημάτων που δεσμεύτηκαν.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε από την Αγροτική τράπεζα, το επιτόκιο βάσει του οποίου θα υπολογιστεί η επιδότηση του 50% για τη ρύθμιση αυτή, θα ξεπεράσει το 10%. Συνυπολογίζοντας και το 2% της εγγύησης επί του ανεξόφλητου κεφαλαίου, το τελικό επιτόκιο πληρωμής από τον κτηνοτρόφο θα φτάσει το 7 ως 8%.

Γιατί το ΥΠΑΑΤ επί τρία χρόνια μας έλεγε ψέματα για το άτοκο κτηνοτροφικό δάνειο κι ενώ είχαμε τη διαβεβαίωσή του, ότι οι δόσεις του δανείου κάθε χρόνο παγώνουν, ξαφνικά το Δεκέμβριο του 2010 μας ζήτησε να πληρώσουμε τις πέντε ετήσιες δόσεις του άτοκου δανείου, μέσα σε τρία χρόνια;

Γιατί το άτοκο δάνειο μετατράπηκε σε έντοκο;

Γιατί οι τράπεζες και ιδιαίτερα η αγροτική περίμενε να φτάσουμε στα τέλη του Δεκέμβρη για να ανακοινώσει το τοκογλυφικό αυτό επιτόκιο της ρύθμισης;

Αυτό που κατάφεραν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτή τη διαδικασία είναι να μπερδέψουν και να φέρουν τους κτηνοτρόφους σε απόγνωση.

Για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να είναι συνεπείς απέναντι στις τράπεζες, προτείνουμε άμεσα το ΥΠΑΑΤ να προχωρήσει στο πάγωμα όλων των δανείων και σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, να βρει μία νέα λύση στο πρόβλημα αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια