GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


ΟΧΙ στις “μεθοδεύσεις” για το ξεπούλημα της ΣΕΚΑΠ

24ώρη απεργία, πορεία διαμαρτυρίας και αποκλεισμό των γραφείων του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και  Ανταγωνιστικότητας και των δύο, επίση...

24ώρη απεργία, πορεία διαμαρτυρίας και αποκλεισμό των γραφείων του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και  Ανταγωνιστικότητας και των δύο, επίσης Βουλευτών Ξάνθης, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ την Τρίτη 22 Μαρτίου, μετά από την έκτακτη γενική συνέλευση των σωματείων των εργαζομένων. Οργανωμένα και συσπειρωμένα τα δύο σωματεία της ΣΕΚΑΠ με περισσότερους από εκατόν πενήντα εργαζομένους βγήκαν στους δρόμους της Ξάνθης, όπου και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας για τις πρόσφατες εξελίξεις στη ΣΕΚΑΠ.
     
Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν το πρωί στο Εργατικό Κέντρο και από εκεί κατευθύνθηκαν στα πολιτικά γραφεία των βουλευτών Ξάνθης, κ.κ. Σωκράτη Ξυνίδη, Μάντατζη Τσετίν και Αλέξανδρου Κοντού, όπου πραγματοποίησαν συμβολικές καταλήψεις και κατέθεσαν το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων. Αξίζει να αναφερθεί πως οι βουλευτές δεν βρίσκονταν στα γραφεία τους και πως οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο τέλος  έξω από την ΑΤΕ.
    
Της έκρηξης αυτής των εργαζομένων είχε προηγηθεί το κάλεσμα των σωματείων προς τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής, ώστε να σταθούν στο πλευρό τους και να στηρίξουν την επιχείρηση. Συγκεκριμένα, το μεσημέρι του Σαββάτου, οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΣΠ ζήτησαν τη βοήθεια των πολιτικών και κοινωνικών εκπροσώπων που έδωσαν το παρών στη ανοιχτή γενική συνέλευση των εργαζομένων. «Δεν υπάρχει κανένας που να μην είναι μαζί σας. Το θέμα για μένα δεν είναι να συμφωνήσουν οι φορείς αλλά να αποφασίσουμε ποιος θα είναι ο αγώνας. Τις παραιτήσεις μας κύριοι. Δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι, μόνο έτσι θα μας ακούσουν. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο εργοστάσιο»  επισήμανε ο κος Δημήτρης Μπένης αντιδήμαρχος Ξάνθης εκπροσωπώντας τον δήμο, προκαλώντας το έντονο χειροκρότημα των εργαζομένων. Από τη μεριά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κος Φώτης Καραλίδης, μεταξύ άλλων ανέφερε πως «όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της περιφέρεια πρέπει να στηρίξουν τη ΣΕΚΑΠ και με το ψήφισμα των εργαζομένων νια δώσουμε το μήνυμα πως δεν δεχόμαστε άλλη υποβάθμιση, φτάνει πια».
  
Στην ανοιχτή γενική συνέλευση των εργαζομένων παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης ο όποιος τάχθηκε στο πλευρό των εργαζομένων, λέγοντας πως ο ίδιος δεν αποτελεί πολιτικό φερέφωνο κανενός και πως θα σταθεί αντιπολιτευτικά απέναντι στην κυβέρνηση όταν αυτή δεν προασπίζει τα συμφέροντα της περιοχής. Χαρακτηριστικά ο κος Γιαννακίδης υπογράμμισε πως «το πρόβλημα είναι εθνικό. Εμείς δεν είμαστε ούτε Θεσσαλία ούτε Πελοπόννησος». Το ζήτημα της ΣΕΚΑΠ συζητήθηκε και στο περιφερειακό συμβούλιο τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, τα μέλη του οποίου συμφώνησαν να υιοθετήσουν το ψήφισμα της συνέλευσης των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ που συντάχθηκε το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011 στην Ξάνθη, με την επιπλέον επισήμανση της επανεξέτασης και μείωσης του φόρου στα τσιγάρα που οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα την εταιρία.

Ερώτηση Κοντού
    
Ερώτηση για το μέλλον της ΣΕΚΑΠ κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο βουλευτής Ξάνθης της Ν.Δ. κος Αλέκος Κοντός, στην οποία επισημαίνονται τα εξής:
    
«Η καταστροφική πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης στο θέμα της φορολογίας των τσιγάρων (τρεις αυξήσεις εντός του 2010), ανάγκασε τις βιομηχανίες που παράγουν τσιγάρα στη χώρα μας να οδηγηθούν σε οικονομικά αδιέξοδα, αφού για να παραμείνουν στην αγορά υποχρεώθηκαν να απορροφήσουν σημαντικό μέρος του φόρου.
    
Μια από τις επιχειρήσεις που δέχθηκε με τον πλέον σκληρό τρόπο τα «χτυπήματα» της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι η ΣΕΚΑΠ, η βιομηχανία τσιγάρων που λειτουργεί στη Θράκη και αντιμετωπίζει οικονομικά και  λειτουργικά αδιέξοδα.
    
Την συνεταιριστική αυτή βιομηχανία αρνείται πεισματικά η ΑΤΕ να χρηματοδοτήσει, παρά το γεγονός ότι κατέχει το 40% των μετοχών της και έχει εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τόκους από αυτήν, αφού τα επιτόκια με τα οποία την δάνειζε ήταν κατά πολύ υψηλότερα του μέσου όρου των επιτοκίων της αγοράς, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να οδηγείται σε οικονομική ασφυξία.
   
Πέραν αυτών η ΑΤΕ δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις της για την ΣΕΚΑΠ, με αποτέλεσμα να επιχειρείται ιδιωτικοποίηση της με όρους που γεννούν ερωτηματικά και προκαλούν φόβους και σύγχυση  τόσο στους εργαζόμενους όσο και στην τοπική κοινωνία σχετικά με την διαφάνεια των διαδικασιών και κυρίως για το μέλλον της εταιρείας.
  
Οι φόβοι δε και οι ανησυχίες εντείνονται από τις πληροφορίες ότι υπήρξε ενδιαφέρον τουρκικής εταιρείας για εξαγορά της ΣΕΚΑΠ, στελέχη της οποία φέρονται μάλιστα να  επικοινωνούν με στελέχη της ΣΕΚΑΠ.  
    
Ερωτάται ο κ. Υπουργός.
       
1. Γιατί η σημερινή κυβέρνηση δεν στηρίζει τη ΣΕΚΑΠ αλλά αντίθετα  με την πολιτική της την οδηγεί σε οικονομική και λειτουργική απαξίωση;
       
2. Ποια είναι η πολιτική της ΑΤΕ για την περαιτέρω πορεία της          εταιρείας;
       
3. Ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης για να αποτρέψει την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ, που λειτουργεί στην περιοχή της Θράκης, από Τούρκικη εταιρεία, ή από άλλη εταιρεία που δεν εγγυάται το μέλλον της;»

Δεν υπάρχουν σχόλια