GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Φωτιά στο όρος Κούλα της Ξάνθης – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και αντιπυρικές ζώνες

Οι καπνοί ορατοί από μακριά -Πολυπληθής ομάδα πυροσβεστών ανέλαβε το ιδιαίτερα δύσκολο έργο της κατάσβεσης  -Η φωτιά – έρπουσα -  εξαπ...

Οι καπνοί ορατοί από μακριά
-Πολυπληθής ομάδα πυροσβεστών ανέλαβε το ιδιαίτερα δύσκολο έργο της κατάσβεσης 
-Η φωτιά – έρπουσα -  εξαπλώθηκε μέσα σε λίγα λεπτά και η Πυροσβεστική δημιούργησε αντιπυρικές ζώνες 

Ολονύχτιες προσπάθειες για τον περιορισμό και την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στο όρος Κούλα, στην Πάχνη της Ξάνθης, κατέβαλαν πεζοπόρα τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 

Πρόκειται για την έρπουσα φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 16.00 το μεσημέρι, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, σε δύσβατη δασική έκταση. Η φωτιά έγινε αντιληπτή από τους κατοίκους της περιοχής, μιας και ξέσπασε κοντά στον οικισμό της Πάχνης, όταν άρχισαν να βγαίνουν πυκνοί καπνοί μέσα από το δάσος. 

Άμεσα ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης που έσπευσε στην περιοχή με 3 πλήρως επανδρωμένα οχήματα και 15 άνδρες, ωστόσο ήταν πολύ δύσκολο να προσεγγίσουν την φωτιά μιας και αυτή έκαιγε σε δύσβατη περιοχή, μέσα σε δάσος με οξιές. Η φωτιά μέσα σε ελάχιστα λεπτά εξαπλώθηκε με αποτέλεσμα άμεσα 5 στρέμματα δασικής έκτασης να καούν, ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι φλόγες δεν απείλησαν κατοικίες, ανθρώπους ή κτηνοτροφικές μονάδες. 

Στο σημείο κλήθηκαν και πυροσβεστικά αεροσκάφη τα οποία κατέφθασαν από την Χρυσούπολη για να επιχειρήσουν ρίψεις κατασβεστικού υλικού από αέρος. Λόγω επικίνδυνων ρευμάτων στην περιοχή οι ρίψεις από αέρος δεν ολοκληρώθηκαν με αποτέλεσμα το έργο της κατάσβεσης να αναλάβουν πλήρως τα πεζοπόρα τμήματα. 

20 πυροσβέστες κατάφεραν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες για να περιορίσουν την φωτιά που εξαπλώθηκε σε έρπουσα βλάστηση, ενώ παρέμεναν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή. Το έργο της κατάσβεσης συνεχίστηκε και το πρωί του Σαββάτου με την φωτιά να συνεχίζει την εξάπλωσή της και την Π.Υ. να παρουσιάζεται καθησυχαστική.

Άξιο αναφοράς το γεγονός πως το σημείο της Πυρκαγιάς είναι δύσβατο και τα οχήματα της Π.Υ. δεν μπορούν να το πλησιάσουν. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ξεσπά φωτιά στο όρος Κούλα, ενώ πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά που κλήθηκε να αντιμετωπίσει φέτος η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τέλος του καλοκαιριού.