GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Καταστροφές στην Ξάνθη από το χαλάζι – «Χτυπήθηκαν» καπνά, καρπούζια και σταφύλια (+VIDEO)

-Καταστροφές άφησε πίσω του το ξαφνικό μπουρίνι που έπληξε την Ξάνθη, την Ροδόπη και τον Έβρο  -Άσπρισε η παραλία της Αλεξανδρούπολης, π...

-Καταστροφές άφησε πίσω του το ξαφνικό μπουρίνι που έπληξε την Ξάνθη, την Ροδόπη και τον Έβρο 
-Άσπρισε η παραλία της Αλεξανδρούπολης, πτώσεις δέντρων και στην Καβάλα

Μεγάλες καταστροφές στη φυτική παραγωγή άφησε πίσω της η χαλαζόπτωση που έπληξε τη Θράκη το μεσημέρι της Τρίτης. 

Στην Ξάνθη τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφονται σε καλλιέργειες καπνού και οπωροκηπευτικά, καρπούζια και αμπέλια τα οποία και χτυπήθηκαν ανελέητα από την ισχυρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε κυρίως στους βόρειους πεδινούς οικισμούς του Δήμου Αβδήρων, ενώ ζημιές καταγράφονται και στον Δήμο Μύκης. Δεκάδες στρέμματα καλλιεργειών καπνού περιμετρικά στο Σούνιο κυριολεκτικά καταστράφηκαν μιας και η σφοδρότητα και το μέγεθος του χαλαζιού που έπεσε στην περιοχή προκάλεσε σοβαρές ζημιές στα καπνοχώραφα.   

Οι παραγωγοί, απαρηγόρητοι, μετρούν ξανά τις πληγές τους με νωπές ακόμη τις μνήμες από τις καταστροφές που υπέστησαν πέρσι λόγω των έντονων και ιδιαίτερα άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην περιοχή την περίοδο της σποράς. Σοβαρά ζημιές καταγράφονται και στις καλλιέργειες καρπουζιών που υπάρχουν στην περιοχή, καθώς οι ισχυροί άνεμοι κατέστρεψαν τα φυτά ενώ όσα καρπούζια είχαν αρχίσει να καρποφορούν χτυπήθηκαν από το χαλάζι. Καταστροφές υπήρξαν και στα αμπέλια αλλά και σε καλλιέργειες καλαμποκιού. 

Από την έως τώρα εικόνα τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο Σούνιο, το Άκαρπο, το Σέλερο και τις γύρω περιοχές, ενώ εξίσου σημαντικές καταστροφές άφησε πίσω της η κακοκαιριά και στην υπόλοιπη Θράκη και δη σε πεδινούς οικισμούς της Ροδόπης όπου καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα γης. 

Ελεγκτές του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν ήδη την καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών ενώ η άμεση αποζημίωση παραμένει πάγιο αίτημα των παραγωγών, το οποίο ωστόσο σπάνια, αν όχι ποτέ, ικανοποιείται. 

Στην περίπτωση της Κομοτηνής τα κύρια προβλήματα εντοπίζονται στους οικισμούς του Δήμου Μαρώνειας, σε όλα σχεδόν τα ίδια των καλλιεργειών. Άλλωστε το χαλάζι σε συνδυασμό με την έντονη βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή τόσο την Τρίτη όσο και την Τετάρτη ήταν αρκετά για προκαλέσουν νέο πονοκέφαλο στους παραγωγούς της περιοχής, που βλέπουν για ακόμη μια φορά τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται.