GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


"Φρένο" σε λατομικές εργασίες στα Κομνηνά – Αρνητική γνωμοδότηση από την Ποιότητα Ζωής

-Με καθαρά τυπικού χαρακτήρα θέματα και χωρίς πολλά, πολλά η Συνεδρίαση του οργάνου  Αρνητικά γνωμοδότησε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής το...

-Με καθαρά τυπικού χαρακτήρα θέματα και χωρίς πολλά, πολλά η Συνεδρίαση του οργάνου 

Αρνητικά γνωμοδότησε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξάνθης σε αίτημα για την εκμετάλλευση λατομικής περιοχής κοντά στα Κομνηνά, με τα μέλη του οργάνου να επισημαίνουν πως δεν πρέπει να προχωρήσουν αντίστοιχες εργασίες για λόγους καθαρά τουριστικούς. 

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του οργάνου, το μεσημέρι της Τετάρτης, κατατέθηκε αίτημα για την εκμετάλλευση λατομικής περιοχής επί του οποίου ωστόσο έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά ήδη η Τοπική Κοινότητα Κομνηνών. Σε σχετική απόφαση επισημαίνεται πως η εκμετάλλευση αλλοιώνει σε μεγάλο βαθμό το τοπίο της περιοχές, ενώ η παρουσία βαρέων οχημάτων θα επιφέρει καταστροφές στο οδικό δίκτυο. Παράλληλα επισημαίνεται πως δεν θα υπάρξει κανένα πραγματικό όφελος για την τοπική κοινωνία, ενώ θα υπάρξουν αντιδράσεις μιας και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αναπτύσσουν αγροτουριστικές δραστηριότητες ενώ ταυτόχρονα η Τοπική Κοινότητα κάνει λόγο για οπτική και εν γένει περιβαλλοντική όχληση. 

Τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής κλήθηκαν να αποφανθούν σχετικώς για την εκμίσθωση της έκτασης 46 στρεμμάτων στην περιοχή Μαυρορεμα, με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος να έχει γνωμοδοτήσει με τη σειρά της θετικά επί του αιτήματος. Όπως επισημάνθηκε από πλευράς του αρμόδιου Προϊσταμένου στην περιοχή υπάρχει ήδη ένα λατομείο το οποίο λειτουργεί, ενώ η έκταση που αιτείται στο παρελθόν έχει λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις για άλλη εταιρία, που ωστόσο δεν προχώρησε ποτέ σε εξορύξεις. 

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως σύμφωνα με την εκτίμηση της Υπηρεσίας δεν υπάρχει οπτική όχληση για τον οικισμό, μιας και η έκταση βρίσκεται σε απόσταση 8,5χλμ ενώ ανάμεσα σε αυτή και τα Κομνηνά παρεμβάλλεται βουνοκορφή. Παράλληλα, επισημάνθηκε πως στο παρελθόν 10 αρμόδιοι φορείς είχαν γνωμοδοτήσει θετικά για την εξόρυξη στην εν λόγω περιοχή και πως πολύ πιθανόν την οποία αρνητική γνωμοδότηση του Δήμου να την ακυρώσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.  

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής και Δήμαρχος κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα δεχόμενος τις επισημάνσεις της Τοπικής Κοινότητας και παράλληλα τόνισε πως η εν λόγω έκταση βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον Μακεδονικό Τάφο, ενώ με τον ίδιο συμφώνησε και ο κ. Δημήτρης Μπένης ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε πως η απόρριψη πρέπει να αποτελεί πράξη πολιτική. “Δεν πρέπει η απόφαση μας να σταθεί σε κανέναν λόγο απ' αυτούς που εκθέτει η Τοπική Κοινότητα. Από τη στιγμή που υπάρχει άδεια οι λόγοι αυτοί έχουν ξεπεραστεί. Η δικιά μας η απόφαση είναι καθαρά πολιτική και στηρίζεται στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Δεν είμαστε οι αρμόδιοι να πούμε εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις αλλά μπορούμε να βάλουμε ένα πλαίσιο καθαρά πολιτικό στην απόρριψη” σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, με τα μέλη της Επιτροπής να αποφασίζουν τελικώς ομόφωνα την απόρριψη του σχετικού αιτήματος 

Τυπικά θέματα 
Κατά τα λοιπά τα μέλη της Επιτροπής απασχόλησαν καθαρά τυπικού χαρακτήρα ζητήματα, όπως αυτό της παραχώρησης τμήματος της Κεντρικής Πλατείας στο Λύκειο Ελληνίδων για τη “Γειτονιά του Άη Βασίλη”. Όπως επισημάνθηκε από πλευράς των Υπηρεσιών το Λύκειο Ελληνίδων αιτείται και χώρο για το καρουζέλ που θα τοποθετηθεί και φέτος, με τον Δήμαρχο να απαντά πως “και τον ουρανό με τα άστρα να μας ζητούσαν θα τα δίναμε. Μιλάμε για τη Γειτονιά του Άη Βασίλη. Τα τεχνικά θέματα μπορείτε να τα λύσετε”. 
Το Σώμα ενέκρινε επίσης την άμεση κατεδάφιση ακινήτου το οποίο χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο και άμεσα ετοιμόρροπο πίσω από το 1ο Παιδικό Σταθμό, που όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ήδη από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών έχει σχεδόν κατεδαφιστεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια