GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Ξάνθης - “Γκρίνιες” για το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ

-Κριτική από την αντιπολίτευση για τον προς έγκριση προϋπολογισμό, η οποία καταψήφισε  Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το απόγευμα της Τετάρ...

-Κριτική από την αντιπολίτευση για τον προς έγκριση προϋπολογισμό, η οποία καταψήφισε 

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο Προϋπολογισμός του Δήμου Ξάνθης για το 2015, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης, με τα μέλη της αντιπολίτευσης να εκφράζουν αντιρρήσεις γύρω από την κατάρτιση του προϋπολογισμού και “γκρίνιες” για το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.   

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος ανέφερε πως αυτός παρουσιάζει αναπτυξιακή και κοινωνική διάσταση ενώ τόνισε πως βούληση της Δημοτικής Αρχής αποτελεί το να στηριχθούν περαιτέρω οι αδύναμοι οικονομικά πολίτες και να λυθούν προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών. Όπως σημείωσε πρόκειται για έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ύψους 36 εκατ. ευρώ, ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε πως “είναι ρεαλιστικός και νοικοκυρεμένος και σύμφωνος με τη γνωμοδότηση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας”. 

Ακολούθως, απαντώντας στις κριτικές που εξέφρασαν τα μέλη της Αντιπολίτευσης ο κ. Δημαρχόπουλος παραδέχθηκε πως ο προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται εντός εισαγωγικών συντηρητικός, ενώ τόνισε πως υπάρχει προγραμματισμός ο οποίος επειδή ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη δεν μπορεί να αποτυπωθεί προς το παρόν στον προϋπολογισμό. “Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορώ να τα αποτυπώσω προς το παρόν στον προϋπολογισμό. Δεν μπορείτε να πείτε ότι δεν θα πετύχει στο τέλος του χρόνου ή ότι δεν είναι ρεαλιστικός. Σίγουρα δεν είναι ένα προϋπολογισμός που θα ήθελε ένας δήμαρχος αλλά στο τέλος θα δείτε πως θα είναι διαφορετικός”.

Μια από τα ίδια, κατά τον Πούλιο 
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χρίστος Πούλιος παίρνοντας τον λόγο επί του προϋπολογισμού έκανε λόγο για μια επανάληψη της ίδιας φιλοσοφίας των τελευταίων ετών ενώ άσκησε κριτική στο γεγονός πως δεν αξιοποιείται η ακίνητη περιουσία του Δήμου, αλλά σε πολλές των περιπτώσεων έχει εγκαταλειφθεί πλήρως. “Δεν αξιοποιούμε την ακίνητη περιουσία του δήμου. Πως μπορούμε να μιλάμε για νοικοκυριό όταν χάνουμε τόσα έσοδα; Δεν περίμενα μάλιστα να ακούσω από εσάς πως ο προϋπολογισμός έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα φέτος. Κάθε χρόνο έχουμε το κόψε ράψε για φέρουμε τον προϋπολογισμό στα ίσια και να λέμε πως είναι ισοσκελισμένος. Κοπτική ραπτική τόσα χρόνια! Δεν πρέπει να είστε περήφανος για αυτόν τον προϋπολογισμό, περίμενα να είστε πιο συγκρατημένος γιατί η κατάσταση είναι απογοητευτική” τόνισε μεταξύ άλλων ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας πως για τους παραπάνω λόγους δεν μπορεί η παράταξή του να εγκρίνει τον προϋπολογισμό.

Κληρονόμησαν φαντάσματα 
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης Συμμετέχω, κ. Δημήτρης Μπένης τόνισε πως το Παρατηρητήριο εντόπισε 16 λάθη στον προϋπολογισμό για τα οποία ωστόσο δεν συντάχθηκε ειδική έκθεση από πλευράς των υπηρεσιών του Δήμου, στην οποία να αναφέρονται οι διορθώσεις και συμμορφώσεις που έγιναν. “Δεν είναι ρεαλιστικός αλλά μόνο ισοσκελισμένος” σημείωσε ο ίδιος, εξηγώντας πως “εάν δεν μπορείς να έχει έσοδα τότε πρέπει να κόψεις τα έξοδα”. Ο κ. Μπένης μάλιστα άσκησε κριτική σχετικά με αυξήσεις σε κωδικούς για διάφορες δαπάνες, όπως αυτές των καθαριστών, που παρουσιάζονται διογκωμένες ακόμη και 500% συγκριτικά με πέρσι όπως σημείωσε ο ίδιος. “Δεν είναι πολλά τα λεφτά, αλλά εκεί θα μας δαγκώσουν. Θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί” πρόσθεσε, με τον κ. Δημαρχόπουλο να απαντά στην κριτική του κ. Μπένη λέγοντας πως υπάρχουν ανείσπρακτες οφειλές παρελθόντων ετών που αποτελούν “φαντάσματα” τα οποία κληροδοτήθηκαν στη νέα Δημοτική Αρχή. 

Ο κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης ψήφισε υπέρ του προϋπολογισμού λέγοντας πως έχει εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή, δηλώνοντας πως ο συνδυασμός του δεν έχει την απαιτούμενη εμπειρία και πως θα ασκήσει κριτική και έλεγχο στη συνέχεια κατά την εφαρμογή του προϋπολογισμού. Από την πλευρά του κ. Γιώργος Κολλάρος επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως θα πρέπει οι Δήμοι να είναι πιο διεκδικητικοί ενώ πρόσθεσε με έμφαση πως η λέξη διεκδίκηση εμφανίζεται μόλις μια φορά μέσα στον προϋπολογισμό του Δήμου και αφορά ποσό ύψους 100 ευρώ. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης άνοιξε η συζήτηση γύρω από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, στο οποίο αποστέλλονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων για προέγκριση και εντοπίζονται “λάθη” με τον Δήμαρχο Ξάνθης ωστόσο να ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται για κάποια καινούργια διαδικασία αλλά πως και πέρσι συνέβη το ίδιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια