GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Περιμένοντας να καρποφορήσουν τα ακτινίδια! Απώλεια 90% στην Ξάνθη

Σε απόγνωση έχουν οδηγηθεί οι παραγωγοί ακτινιδίων στην Π.Ε. Ξάνθης με την ακαρπία να αγγίζει κατά περιπτώσεις ακόμη και το 90% της συνολι...

Σε απόγνωση έχουν οδηγηθεί οι παραγωγοί ακτινιδίων στην Π.Ε. Ξάνθης με την ακαρπία να αγγίζει κατά περιπτώσεις ακόμη και το 90% της συνολικής παραγωγής. 

Όπως επισημαίνεται από πλευράς της ΕΑΣ Ξάνθης μετά από επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι γεωπόνοι της Ένωσης σε κτήματα των μελών της ΟΠ Φρούτων- ΕΑΣ Ξάνθης διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό της ακαρπίας ανέρχεται σε 40-90% στα κτήματα , συγκριτικά με την κανονική παραγωγή.

Η ακαρπία , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωπόνων οφείλεται στις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα τη μη κανονική διακοπή του ληθάργου σε συνδυασμό με τις παρατεταμένες σε διάρκεια πολύ υψηλές θερμοκρασίες του περσινού καλοκαιριού με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να διαμορφώσουν καρποφόρους οφθαλμούς.

«Η μειωμένη παραγωγή επηρεάζει καθοριστικά το εισόδημα των παραγωγών μας με οικονομικές συνέπειες για τους ίδιους, για την Οργάνωση και για την τοπική κοινωνία» επισημαίνει σε επιστολή της Ένωση προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνεται πως «δεδομένου αφενός ότι η ακαρπία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ και αφετέρου ότι είναι αναγκαία η στήριξη της καλλιέργειας της ακτινιδιάς στην περιοχή μας παρακαλούμε για τις ενέργειές σας προκειμένου να δρομολογηθούν έγκαιρα μέτρα προστασίας του εισοδήματος των παραγωγών μας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια