GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κόβουν τις συντάξεις των παλιννοστούντων και στην Ξάνθη!

-Δικαιούνται πλέον σύνταξη μόνο οι ομογενείς της πρώην ΕΣΣΔ που έχουν συμπληρώσει 20ετία στη χώρα -Βγήκαν στους δρόμους πριν από μερικού...

-Δικαιούνται πλέον σύνταξη μόνο οι ομογενείς της πρώην ΕΣΣΔ που έχουν συμπληρώσει 20ετία στη χώρα
-Βγήκαν στους δρόμους πριν από μερικούς μήνες οι παλιννοστούντες αλλά… ουδεμία διαφορά! 

Χωρίς σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κινδυνεύουν να μείνουν 40.000 συνταξιούχοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση, με την εφαρμογή του Ν.4093-2012 ο οποίος   καταργεί το μικρό οικονομικό βοήθημα που παρείχε το κράτος στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα. 

Πριν από μερικούς μάλιστα μήνες πανελλαδικά υπερήλικες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ βγήκαν στους δρόμους σε διάφορες πόλεις εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νέο νομικό καθεστώς, το οποίο ορίζει πως για να λαμβάνει κάποιος τη σύνταξη πρέπει να συμπληρώσει 20χρόνια παραμονής στη χώρα.  Αντίστοιχη κινητοποίηση μάλιστα είχε πραγματοποιηθεί με μεγάλη συμμετοχή και στην Κομοτηνή. 

Σύμφωνα με τον Ν.1296/12-10-1982 (ΦΕΚ Α΄128), που ίσχυε μέχρι πρότινος, είχε δημιουργηθεί, στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α),  ειδικός λογαριασμός με τον τίτλο «Ειδικός Λογαριασμός Συνταξιοδότησης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων», από τον οποίο χορηγούνταν κάθε μήνα σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη σε ομογενείς που διέμεναν μόνιμα στην Ελλάδα, με βασική προϋπόθεση να μην παίρνουν σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή. Ωστόσο με το νέο νομικό καθεστώς καταργείται η παρεχόμενη σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον Ο.Γ.Α για την συντριπτική πλειοψηφία των ανασφαλίστων υπερηλίκων ομογενών από τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. 

Το θέμα κατατέθηκε προσφάτως και στη Βουλή, και συζητήθηκε την περασμένη Δευτέρα, από το ΚΚΕ το οποίο κατέθεσε σχετικό ερώτημα, ζητώντας απάντηση αναφορικά με το εάν «είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την κατάφορη αυτή αδικία σε βάρος των υπερήλικων και ανασφάλιστων ομογενών αποσύροντας τις παραπάνω αναφερόμενες διατάξεις του Νόμου 4093-2012.»

Μάλιστα όπως αναφέρει το ΚΚΕ, «η απάντηση της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ , μέσω του υφυπουργού Εργασίας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ήταν κάθετα  αρνητική στο αίτημα του ΚΚΕ και των περίπου 40.000 συνταξιούχων, οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, χωρίς σύνταξη και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» τονίζοντας παράλληλα πως «το ΚΚΕ καλεί τους ομογενείς από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ να ξεσηκωθούν τώρα, να μην αποδεχτούν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Να οργανώσουν την πάλη τους και να δώσουν ενιαία απάντηση μαζί με τους υπόλοιπους εργαζομένους και συνταξιούχους σε κάθε κλάδο με τη συνολική απόρριψη της πολιτικής τους».

Η εξέλιξη έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση στους μέχρι πρότινος δικαιούχους των συντάξεων και στην Ξάνθη, οι οποίοι βλέπουν το μοναδικό, σε πολλές των περιπτώσεων, εισόδημά τους να κάνει φτερά, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και τη σύνταξη να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια