Στη στεγαστική πολιτική και στα μέτρα για την ενίσχυση των νοικοκυριών, την αύξηση των διαθέσιμων κατοικιών και τη διευκόλυνση της ιδιοκατοί...
Στη στεγαστική πολιτική και στα μέτρα για την ενίσχυση των νοικοκυριών, την αύξηση των διαθέσιμων κατοικιών και τη διευκόλυνση της ιδιοκατοίκησης επικεντρώθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.
Το νέο πλέγμα παρεμβάσεων περιλαμβάνει αλλαγές στην επιστροφή ενοικίου, φορολογικά κίνητρα για ιδιοκτήτες ακινήτων, διεύρυνση του προγράμματος «Σπίτι μου 3», αλλά και μέτρα για την αξιοποίηση κλειστών και παλαιών κατοικιών.
Επιστροφή ενοικίου και φορολογικές αλλαγές
Στα μέτρα περιλαμβάνεται η διευρυμένη επιστροφή ενοικίου, ενώ προβλέπεται διπλή επιστροφή για εκπαιδευτικούς, γιατρούς και νοσηλευτές που υπηρετούν στην περιφέρεια.
Παράλληλα, εισάγεται νέος ενδιάμεσος φορολογικός συντελεστής 25% για τα εισοδήματα από ακίνητα, με στόχο την ελάφρυνση συγκεκριμένων κατηγοριών ιδιοκτητών.
Την ίδια στιγμή, μέσω προγραμμάτων ανακαίνισης παλαιών κατοικιών και φορολογικών κινήτρων για την κατασκευή νέων ακινήτων, όταν αυτά διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση, επιχειρείται να αυξηθεί το διαθέσιμο στεγαστικό απόθεμα.
Για την περίοδο 2027-2030 προβλέπονται, μεταξύ άλλων:
- απαλλαγή φόρου για κενά ακίνητα που θα επιστρέψουν στη μακροχρόνια μίσθωση,
- μείωση φόρου για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων,
- απαλλαγή ΦΠΑ στα νέα κτίρια,
- συνέχιση, το 2027, του περιορισμού νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων σε δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
«Σπίτι μου 3»: Αυξάνονται τα όρια ηλικίας, δανείου και εισοδήματος
Σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Σπίτι μου 3», το οποίο διαθέτει συνολικά κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ.
Σε σχέση με το «Σπίτι μου 2», διευρύνονται τα κριτήρια ένταξης και αυξάνονται τα ποσά χρηματοδότησης.
Συγκεκριμένα:
- το ανώτατο όριο ηλικίας αυξάνεται από τα 50 στα 55 έτη,
- το μέγιστο ποσό δανείου αυξάνεται από 190.000 σε 230.000 ευρώ,
- το ποσοστό χρηματοδότησης παραμένει στο 90%,
- η ανώτατη εμπορική αξία του επιλέξιμου ακινήτου αυξάνεται από 250.000 σε 300.000 ευρώ,
- για τις πολύτεκνες οικογένειες, στο όριο των 150 τ.μ. προστίθενται 10 τ.μ. για κάθε παιδί άνω των τεσσάρων,
- το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται σε 35.000 ευρώ για το ζευγάρι, με προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια μπορεί πλέον να ενταχθεί στο πρόγραμμα με εισόδημα έως 49.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, μέσω του «Σπίτι μου 2» περίπου 14.100 πολίτες απέκτησαν κατοικία, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η μηνιαία δόση του στεγαστικού δανείου ήταν χαμηλότερη από το αντίστοιχο ενοίκιο.
ΕΝΦΙΑ: Απαλλαγή σε ακόμη 131 οικισμούς
Από το 2027 ο ΕΝΦΙΑ καταργείται σε ακόμη 131 οικισμούς με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους.
Ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία, το όριο αυξάνεται στους 2.200 κατοίκους, στο πλαίσιο της ειδικής ρήτρας που συνδέεται με τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.
Συνολικά, περίπου 62.000 επιπλέον ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να επωφεληθούν από το μέτρο, ενώ η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα καλύπτει πλέον 12.855 οικισμούς.
Η συγκεκριμένη παρέμβαση εντάσσεται στην προσπάθεια συγκράτησης του πληθυσμού στην περιφέρεια, στήριξης της μικρής ιδιοκτησίας και αντιμετώπισης της δημογραφικής συρρίκνωσης.
Αλλαγή στον φόρο μεταβίβασης για αγοραστές από τρίτες χώρες
Από την 1η Ιουλίου 2027 αυξάνεται από 3% σε 15% ο φόρος μεταβίβασης για την αγορά κατοικίας από πολίτες τρίτων χωρών, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αλλαγή δεν αφορά πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ.
Στόχος του μέτρου είναι να περιοριστούν οι πιέσεις που προκαλεί η εξωτερική επενδυτική ζήτηση σε περιοχές με έντονο στεγαστικό πρόβλημα και να ενισχυθεί η δυνατότητα πρόσβασης των μόνιμων κατοίκων στην αγορά κατοικίας.
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: Ενισχύονται οι πόροι έως το 2030
Παράλληλα με τη στεγαστική πολιτική, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στην ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030 είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο πρόγραμμα της περιόδου 2021-2025.
Στον πολυετή δημοσιονομικό προγραμματισμό προστίθενται:
- 300 εκατ. ευρώ το 2026,
- 1,05 δισ. ευρώ το 2027,
- 1,45 δισ. ευρώ το 2028.
Το εθνικό σκέλος αυξάνεται από 3,3 σε 3,6 δισ. ευρώ το 2026. Μαζί με το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος των 6,2 δισ. ευρώ και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, το συνολικό ύψος για το 2026 φτάνει τα 16,7 δισ. ευρώ.
Οι πρόσθετοι πόροι κατευθύνονται σε σχολεία, νοσοκομεία, αντιπλημμυρικά έργα, μεταφορές, ψηφιακές υπηρεσίες, ενεργειακές αναβαθμίσεις και τοπικές υποδομές.
1,5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Νέο δανειοδοτικό και εγγυοδοτικό πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ δημιουργείται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με πόρους που ανακατευθύνονται από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Παράλληλα, παραμένει ενεργό το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το οποίο επιδοτεί το 40% του επιτοκίου και παρέχει κρατική εγγύηση για το 80% του δανείου.
Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία αναμένεται να κινητοποιήσουν συνολικά 5 δισ. ευρώ σε νέα δάνεια και επενδύσεις.
5,3 δισ. ευρώ μέσω του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου
Από το 2026 ενεργοποιούνται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, μεταξύ των οποίων το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο και το Ταμείο Εκσυγχρονισμού.
Από τα συνολικά 5,3 δισ. ευρώ του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου παρουσιάστηκε πρώτο πακέτο δράσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων προβλέπονται:
- 2.350 κοινωνικές κατοικίες για περίπου 7.000 ευάλωτους πολίτες,
- ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση 15 φοιτητικών εστιών,
- αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για 780.000 δικαιούχους,
- κοινωνικό leasing ηλεκτρικού αυτοκινήτου για 12.500 νοικοκυριά,
- πλήρης κάλυψη της προμήθειας ατομικών μέσων μετακίνησης για 13.200 άτομα με αναπηρία.
Παράλληλα, προβλέπεται δεύτερο πακέτο δράσεων ύψους 630 εκατ. ευρώ για τις μεταφορές, με παρεμβάσεις σε ηλεκτρικά λεωφορεία, μεταφορές μαθητών με αναπηρία, επαγγελματικά ηλεκτρικά οχήματα και ταξί.
Το συνολικό σχέδιο συνδέει τη στεγαστική πολιτική με τη στήριξη των νοικοκυριών, την αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος, την περιφερειακή ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια