GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

Τουρκικά θαλάσσια πάρκα – ΠΑΣΟΚ: Στην Κάγια Κάλας η πρόκληση για Σαμοθράκη, Λήμνο και Καστελλόριζο

Οι τέσσερις ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας απέναντι στην εφαρμογή της «Γαλάζιας Πατρίδας» – Γιάννης Μανιάτης: «...


Οι τέσσερις ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας απέναντι στην εφαρμογή της «Γαλάζιας Πατρίδας» – Γιάννης Μανιάτης: «Καμία ολιγωρία και καμία υποβάθμιση δεν δικαιολογείται»

Στο ευρωπαϊκό θεσμικό επίπεδο μεταφέρεται η νέα τουρκική πρόκληση με την ανακήρυξη δύο «εθνικών θαλάσσιων πάρκων» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι τέσσερις ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, Νίκος Παπανδρέου, Σάκης Αρναούτογλου και Νικόλας Φαραντούρης, κατέθεσαν γραπτή ερώτηση προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Κάγια Κάλας.

Με την παρέμβασή τους ζητούν να πληροφορηθούν ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η ΕΕ για την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας απέναντι στις μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας.

Στο επίκεντρο Σαμοθράκη, Λήμνος και Καστελλόριζο

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, με δύο προεδρικές αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν στις 16 Αυγούστου, η Τουρκία προχώρησε στην ανακήρυξη δύο θαλάσσιων πάρκων.

Το πρώτο χωροθετείται στην περιοχή μεταξύ Φέτιγιε και Κας και εκτείνεται γύρω από το σύμπλεγμα του Καστελλορίζου. Το δεύτερο αναπτύσσεται στο Βόρειο Αιγαίο, μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου.

Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός εδράζεται στο τουρκικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και δεν αναγνωρίζει την επήρεια των ελληνικών νησιών στις θαλάσσιες ζώνες, όπως αυτή προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, τα όρια των πάρκων εκτείνονται πέραν των τουρκικών χωρικών υδάτων και περιλαμβάνουν περιοχές τις οποίες η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, ακόμη και σε ζώνες χωρικών υδάτων που δικαιούνται τα ελληνικά νησιά βάσει της UNCLOS.

Από τους χάρτες στην εφαρμογή

Η παρέμβαση των ευρωβουλευτών αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η Τουρκία περνά πλέον από τη δημοσιοποίηση χαρτών και τη διατύπωση διεκδικήσεων στην έκδοση επίσημων κρατικών πράξεων.

Όπως ανέδειξε από το πρωί το ThraceNews στο αναλυτικό ρεπορτάζ «Η Άγκυρα μετατρέπει τη “Γαλάζια Πατρίδα” σε προεδρικά διατάγματα», το τουρκικό πάρκο του Βορείου Αιγαίου εισέρχεται ανάμεσα στη Σαμοθράκη και τη Λήμνο, σε μια περιοχή με ιδιαίτερη γεωπολιτική και στρατηγική σημασία για το Θρακικό Πέλαγος και τη θαλάσσια πρόσβαση προς την Αλεξανδρούπολη.

Η ευρύτερη διάσταση του σχεδιασμού αναλύθηκε και στο άρθρο «Απλώνεται στο Βόρειο Αιγαίο ο Ερντογάν, με το βλέμμα στη Θράκη», όπου επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν αποτελεί μια απλή περιβαλλοντική πρωτοβουλία, αλλά εντάσσεται στη σταδιακή δημιουργία τουρκικών τετελεσμένων.

«Ακυρώνεται στην πράξη η πολιτική των ήρεμων νερών»

Οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι η ανακήρυξη των πάρκων ακολουθεί την κατάθεση των σχετικών τουρκικών χαρτών στη Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή της UNESCO.

Εκτιμούν ότι πρόκειται για περαιτέρω κλιμάκωση των τουρκικών αμφισβητήσεων, η οποία ακυρώνει στην πράξη την πολιτική των «ήρεμων νερών» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Το συγκεκριμένο ερώτημα που απευθύνουν στην Κάγια Κάλας είναι:

«Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας έναντι των μονομερών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας;»

Μανιάτης: «Καμία ολιγωρία δεν δικαιολογείται»

Σε δήλωσή του, ο Γιάννης Μανιάτης υπογράμμισε ότι η νέα τουρκική κίνηση αποτελεί πλέον εφαρμογή στο πεδίο του αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας»:

«Με αίσθημα ευθύνης ζητούμε από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς να τοποθετηθούν και από την Ελληνική Κυβέρνηση να απαντήσει θεσμικά στη νέα πρόκληση, η οποία αποτελεί πλέον την εφαρμογή στο πεδίο του κυοφορούμενου από καιρό αφηγήματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”, για το οποίο προειδοποιήσαμε έγκαιρα. Καμία ολιγωρία και καμία υποβάθμιση της νέας αυτής πρόκλησης δεν δικαιολογείται».

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης δημοσιοποιήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Γιάννη Μανιάτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια