Κοινή παρέμβαση των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Ξάνθης και Ροδόπης για την υποστελέχωση, τον ασφυκτικό φόρτο εργασίας και την εξυπηρέτηση ...
Κοινή παρέμβαση των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Ξάνθης και Ροδόπης για την υποστελέχωση, τον ασφυκτικό φόρτο εργασίας και την εξυπηρέτηση των ομογενών.
Κοινή παρέμβαση προς την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησαν οι Συνδικαλιστικές Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Ξάνθης και Ροδόπης, αναδεικνύοντας τις σοβαρές δυσλειτουργίες που καταγράφονται στα κατά τόπους Γραφεία Ταυτοτήτων.
Οι εκπρόσωποι των αστυνομικών επισημάνουν ότι ο αριθμός του προσωπικού δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών, με αποτέλεσμα την εργασιακή εξουθένωση των υπαλλήλων και την αναπόφευκτη πτώση της ποιότητας εξυπηρέτησης των πολιτών.
Το πρόβλημα με τους ομογενείς και η αύξηση των ραντεβού
Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί δραματικά κατά τους θερινούς μήνες. Πλήθος μεταναστών που εργάζονται στο εξωτερικό (π.χ. Γερμανία, Ολλανδία) επιστρέφουν για ολιγοήμερες διακοπές και αδυνατούν να κλείσουν ραντεβού μέσω της πλατφόρμας «id.gov.gr». Πολλοί αγνοούν τη διαδικασία ή δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετηθούν στον περιορισμένο χρόνο παραμονής τους, καθιστώντας αναγκαία μια στοχευμένη ενημερωτική καμπάνια.
Την ίδια στιγμή, από την 1η Ιουνίου 2026, νέα διαταγή προβλέπει σημαντική αύξηση στον αριθμό των ραντεβού που θα πρέπει να εξυπηρετούνται ανά υπάλληλο, εν μέσω μάλιστα της περιόδου των καλοκαιρινών αδειών.
Η «αόρατη» γραφειοκρατία και οι ελλείψεις
Οι Ενώσεις Αστυνομικών Ξάνθης και Ροδόπης τονίζουν ότι η έκδοση ταυτοτήτων είναι μόνο ένα μέρος της δουλειάς. Στην πράξη, οι υπάλληλοι καλούνται να διαχειριστούν έναν τεράστιο όγκο παράλληλων εργασιών, όπως:
- Παραλαβή, αρχειοθέτηση και επίδοση των εκδοθέντων δελτίων.
- Σύνταξη αναφορών θανόντων και διαχείριση αλληλογραφίας.
- Χρονοβόρα εξυπηρέτηση πολιτών για πληροφορίες (π.χ. παράβολα, προσωπικός αριθμός), ειδικά στις πολυπολιτισμικές περιοχές της Θράκης.
- Καθυστερήσεις λόγω λαθών στα πιστοποιητικά γέννησης από τα κατά τόπους Δημοτολόγια, γεγονός που απαιτεί καλύτερη συνεργασία των υπηρεσιών.
Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, οι αστυνομικοί ζητούν τη μείωση των τακτικών ραντεβού, την προμήθεια επιπλέον μονάδων λήψης βιομετρικών δεδομένων και, πρωτίστως, την άμεση στελέχωση των Γραφείων Ταυτοτήτων στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Ξάνθης και Ροδόπης με εκπαιδευμένο προσωπικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια