ΦΠΑ και Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης αποτελούν το 41% των συνολικών φορολογικών εσόδων του κράτους.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2024 καταγράφει ότι τα συνολικά φορολογικά έσοδα στη χώρα μας ανήλθαν στο 39,8% του ΑΕΠ, αυξημένα από 38,9% το 2023, ξεπερνώντας σημαντικά τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που διαμορφώνεται στο 34,1%. Το ποσοστό κατατάσσει την Ελλάδα στην 10η θέση μεταξύ των κρατών-μελών του Οργανισμού, ξεπερνώντας χώρες όπως η Γερμανία (38,0%), η Ισπανία (36,7%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (34,4%).
Σημαντικό ρόλο σε αυτή την εικόνα παίζουν οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες φτάνουν το 28,8% των συνολικών εσόδων, έναντι μέσου όρου 25,5% στον ΟΟΣΑ, δείχνοντας τη μεγάλη βαρύτητα της κοινωνικής ασφάλισης στο ελληνικό δημοσιονομικό σύστημα.
Στα ύψη η έμμεση φορολογία
Η εξάρτηση της χώρας από έμμεσους φόρους είναι εμφανής. Το 40,7% των συνολικών εσόδων προέρχεται από φόρους κατανάλωσης, με τον ΦΠΑ να φτάνει το 22,5% και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης το 18,2%. Στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 31,3%, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας στην 5η θέση με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από αυτή την πηγή εσόδων.
Φόρος εισοδήματος
Αντίθετα, η Ελλάδα εμφανίζει χαμηλότερη εξάρτηση από τον φόρο εισοδήματος, ο οποίος συνεισφέρει μόλις το 15,5% των συνολικών εσόδων, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ ανέρχεται στο 23,7%. Στη Δανία το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 57,2% και στη Σουηδία το 26,9%.
Στη χώρα μας, τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος προέρχονται κυρίως από μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ η συνεισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων παραμένει συγκριτικά χαμηλή.
Παράλληλα, η Ελλάδα καταγράφει από τις μεγαλύτερες αυξήσεις φορολογικών εσόδων διαχρονικά στον ΟΟΣΑ. Ειδικότερα από το 2010 έως το 2024, το ποσοστό φόρων προς ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες, η τρίτη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των κρατών-μελών μετά τη Σλοβακία (7,7 ποσοστιαίες μονάδες) και την Ιαπωνία (7,5 ποσοστιαίες μονάδες).
Η αύξηση αυτή οφείλεται τόσο στη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων όσο και στην επέκταση των έμμεσων φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.



Δεν υπάρχουν σχόλια