GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


DW: «Παρέμβαση» της Δύσης στα ελληνοτουρκικά μετά τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα-ΗΠΑ και Γερμανία σε κεντρικό ρόλο!

Δημοσίευμα της Deutsche Welle (DW) κάνει λόγο για παρέμβαση της Δύσης στα ελληνοτουρκικά μετά τις εκλογές του Μαΐου σε Τουρκία (14/5) και Ελ...


Δημοσίευμα της Deutsche Welle (DW) κάνει λόγο για παρέμβαση της Δύσης στα ελληνοτουρκικά μετά τις εκλογές του Μαΐου σε Τουρκία (14/5) και Ελλάδα (21/5).

Η «πολιτική των προκλήσεων» του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, όπως χαρακτηρίστηκε από Γερμανό διπλωμάτη, αποτελεί παρελθόν.

«Αναλόγα με τις κυβερνήσεις που θα προκύψουν στις δύο γειτονικές χώρες, θα εξαρτηθεί, αν θα αποδεχθούν διαμεσολάβηση από τη Δύση», εκτίμησε ο Ρόναλντ Μαϊνάρντους, πρώην διευθυντής του ελληνικού τμήματος της DW.

Πριν από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, οι χώρες της Δύσης ανησυχούσαν για κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κυρίως λόγω των συνεχόμενων προκλήσεων του Ερντογάν, με φόντο την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και τα νησιά του.

«Είμαστε μάρτυρες μιας ”στροφής” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», δήλωσε ο Γερμανός διπλωμάτης. Ταυτόχρονα, η «στροφή» αυτή επιβεβαιώνεται από τα λόγια του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος μιλώντας για τη βελτίωση του κλίματος, χαρακτήρισε τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ως φίλο του. Μάλιστα, η τελευταία αναφορά του κ. Δένδια έγινε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα με την DW, το εν λόγω συνέδριο, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στον ιστορικό αυτόν τόπο και αναφέρεται και ως «Νταβός της Μεσογείου», έχει γίνει μια σπουδαία διεθνής άτυπη σύνοδος κορυφής, όπου συζητούνται οι βασικές προκλήσεις της εποχής μας και ανακοινώνονται και αναλύονται οι νέες εξελίξεις.

Στους Δελφούς μπορεί να επικράτησε το θέμα της Ουκρανίας, αλλά οι δηλώσεις και οι υπαινιγμοί που ειπώθηκαν για τα ελληνοτουρκικά έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία για την ελληνική πολιτική, κατά την DW.

Συνοψίζοντας τις εξελίξεις, με το πέρας των εκλογών σε Τουρκία και Ελλάδα, θα υπάρξει μια διεθνώς συντονισμένη προσπάθεια επίλυσης των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, καθώς σήμερα δυτικοί διπλωμάτες κάνουν λόγο, συντονισμένα, για «παράθυρο ευκαιρίας». Μάλιστα, ΗΠΑ και Γερμανία επιθυμούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη νέα δυτική πρωτοβουλία.

Ο επιμερισμός των καθηκόντων μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου έγινε ήδη ορατός, όταν τον περασμένο Δεκέμβριο οι Γερμανοί έφεραν στο τραπέζι των συνομιλιών κορυφαίους διπλωμάτες από τις δύο χώρες στις Βρυξέλλες μετά από μήνες χωρίς άμεση ελληνοτουρκική επικοινωνία, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

«Διπλωματία των σεισμών»

Η μυστική διπλωματία του Βερολίνου έθεσε τις βάσεις για τη λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών», που δρομολογήθηκε αμέσως μετά τη φυσική καταστροφή στην Τουρκία, την 6η Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, κορυφαίοι πολιτικοί και στις δύο πλευρές του Αιγαίου δηλώνουν ότι το καλό κλίμα είναι προϋπόθεση για την εκκίνηση μιας νέας πολιτικής διαδικασίας.

«Θα δούμε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων μετά τις εκλογές», είπε με σπάνια σαφήνεια, στο φόρουμ των Δελφών, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι δηλώσεις του Γενς Πλέτνερ. Ο σύμβουλος του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, δήλωσε στους Δελφούς ότι οι εκλογές και στις δύο χώρες «προσφέρουν μια καλή ευκαιρία για μια θετική ώθηση για τη σταθερότητα στην περιοχή».

Η αρνητική επίδραση των ελληνοτουρκικών στο ΝΑΤΟ

Σαν να είχαν συνεννοηθεί οι κορυφαίοι διπλωμάτες της Γερμανίας και των ΗΠΑ πρόσθεσαν ότι η προσφορά διαμεσολάβησης ισχύει φυσικά μόνο, αν γίνει αποδεκτή από τις κυβερνήσεις, σε Αθήνα και Άγκυρα.

Ο Αμερικανός πρέσβης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει επιθυμία για συμβιβασμό» και από τις δύο πλευρές.

«Οι διαφορές είναι δυνατόν να επιλυθούν», είπε ο Τσούνης, αφού τελικά «δεν πρόκειται για τη σχέση Ισραήλ και Παλαιστίνης».

Στη συνέχεια, εκστόμισε μια φράση που η ελληνική κυβέρνηση θα προτιμούσε να μην ακούσει: «Καμία από τις δύο πλευρές, δεν έχουν το μονοπώλιο του τι είναι σωστό και τι λάθος».

Ελληνοτουρκικά και πόλεμος στην Ουκρανία

Δυτικοί διπλωμάτες παραδέχονται ότι δεν έκαναν αρκετά στο παρελθόν για να προωθήσουν κάποια λύση στις ελληνοτουρκικές διαφορές. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει μια νέα κατάσταση και εξηγεί το επείγον της υπόθεσης.

Η στρατηγική σημασία της Ελλάδας και της Τουρκίας έχει αυξηθεί κατά πολύ από τον Φεβρουάριο του 2022. Η ένταση, ή ακόμα και μια ανοιχτή σύγκρουση, στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αποτελεί «δηλητήριο» για τη δυτική συμμαχία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας.

Η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο είναι αποφασισμένες να «εξουδετερώσουν» αυτό το «δηλητήριο», σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Οι επόμενοι μήνες θα αποδείξουν, αν οι κυβερνήσεις που θα προκύψουν από τις εκλογές σε Αθήνα και Άγκυρα θα αποδεχτούν ή όχι την προσφορά διαμεσολάβησης των συμμάχων


















Δεν υπάρχουν σχόλια