GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Έχετε πυρετό; Γιατί είναι λάθος κίνηση η λήψη αντιπυρετικού – Τι να κάνετε

Μια σχετικά πρόσφατη αμερικανική δημοσκόπηση από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν επεσήμανε ότι, παρότι οι γονείς γνωρίζουν ότι ο χαμηλός πυρετό...


Μια σχετικά πρόσφατη αμερικανική δημοσκόπηση από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν επεσήμανε ότι, παρότι οι γονείς γνωρίζουν ότι ο χαμηλός πυρετός βοηθά τον οργανισμό του παιδιού να καταπολεμήσει τη λοίμωξη, ένας στους τρεις θα έδινε φάρμακα για να πέσει ο πυρετός, ακόμα κι αν δεν είχε ξεπεράσει τους 38°C. Μια νεότερη, όμως, έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα ενισχύει τα στοιχεία για την σημασία του χαμηλού πυρετού ως προς την καλύτερη και γρηγορότερη αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον οργανισμό.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές, μετά από μελέτη που διενέργησαν σε ψάρια, διαπίστωσαν ότι ο μέτριος πυρετός (όχι δηλαδή υψηλότερος από 38,5°C) συνέβαλε στην ταχύτερη ανάρρωσή τους, στον έλεγχο της φλεγμονής και στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών.

«Αφήσαμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της και τελικά είχαμε θετικά αποτελέσματα» αναφέρει σχετικά ο ανοσολόγος Daniel Barreda, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στη Σχολή Γεωπονικών, Βιολογικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών και στη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Ένας πυρετός που δεν είναι υψηλός θα «πέσει» και χωρίς κάποια φαρμακευτική ή άλλη παρέμβαση, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να τον προκαλέσει, αλλά και να τον περιορίσει με φυσικό τρόπο χωρίς φάρμακα, εξηγεί ο δρ. Barreda.

Για τις ανάγκες της μελέτης, τα ψάρια εκτέθηκαν σε βακτηριακή μόλυνση και στη συνέχεια η συμπεριφορά τους παρακολουθήθηκε και αξιολογήθηκε με τη χρήση μηχανικής μάθησης. Τα συμπτώματα που παρουσίασαν ήταν παρόμοια με αυτά που εκδηλώνονται και στους ανθρώπους με πυρετό, όπως η κόπωση και το αίσθημα της αδιαθεσίας. Στη συνέχεια, τα συμπτώματα αντιστοιχήθηκαν με σημαντικούς ανοσοποιητικούς μηχανισμούς των ζώων.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο φυσικός πυρετός προσφέρει μια ολοκληρωμένη αντίδραση που όχι μόνο ενεργοποιεί την άμυνα κατά της λοίμωξης, αλλά βοηθά και στον έλεγχό της.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι ο πυρετός συνέβαλε στην εξουδετέρωση της μόλυνσης μέσα σε περίπου επτά ημέρες, στο μισό χρόνο δηλαδή από αυτόν που χρειάστηκαν τα ζώα που δεν παρουσίασαν πυρετό.

  • Φρένο στα αναλγητικά

Αν και τα πλεονεκτήματα του φυσικού πυρετού για την υγεία των ανθρώπων θα πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθούν μέσω περισσότερων ερευνών, ο καθηγητής προσθέτει ότι «επειδή οι μηχανισμοί που οδηγούν και διατηρούν τον πυρετό είναι κοινοί στα ζώα, είναι λογικό να περιμένουμε ότι παρόμοια οφέλη θα παρατηρηθούν και στους ανθρώπους».

Όπως επισημαίνει με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο eLife, δε θα πρέπει να θεωρούμε ως πανάκεια τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) για την ανακούφιση του πυρετού.

«Τα ΜΣΑΦ απομακρύνουν την ενόχληση που νιώθουμε με τον πυρετό, αλλά πιθανόν να στερούμε από τον οργανισμό και κάποια από τα οφέλη αυτής της φυσικής αντίδρασης. Μακροπρόθεσμα, στόχος μας είναι να καθορίσουμε πώς μπορούμε να επωφεληθούμε καλύτερα από την ιατρική πρόοδο, συνεχίζοντας παράλληλα να αξιοποιούμε τα οφέλη από τους φυσικούς μηχανισμούς ανοσίας» καταλήγει.














Δεν υπάρχουν σχόλια