GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τέλος η πανδημία του κορονοϊού – Η επίσημη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

«Δεν αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης πλέον»


«Δεν αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης πλέον»

Το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζοντας πως πλέον δεν αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Covid-19 δεν αποτελεί πλέον μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), λέγοντας ότι ο Covid τελεί πλέον υπό επαρκή έλεγχο. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς το τέλος της πανδημίας που έχει σκοτώσει περισσότερους από 6,9 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Με μεγάλη ελπίδα δηλώνω ότι ο Covid-19 δεν συνιστά πλέον μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία σε διεθνές επίπεδο, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, εκτιμώντας ότι η πανδημία έχει οδηγήσει σε «τουλάχιστον 20 εκατομμύρια» θανάτους, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από τον επίσημο απολογισμό του Οργανισμού.

Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ που στις 30 Ιανουαρίου 2020 είχε κηρύξει ύψιστο επίπεδο συναγερμού του Οργανισμού για τον Covid-19 ήρε σήμερα αυτό το επίπεδο συναγερμού.

Η άρση του μέτρου είναι ένα σημάδι της προόδου που έχει σημειώσει ο κόσμος στην καταπολέμηση του ιού, αλλά ο ΠΟΥ έχει πει ότι ο Covid-19 είναι εδώ για να μείνει, ακόμα κι αν δεν αποτελεί πλέον κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ:

Δήλωση σχετικά με τη δέκατη πέμπτη συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης των Διεθνών Υγειονομικών Κανονισμών (2005) για την πανδημία της νόσου των κορονοϊών (COVID-19)

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ έχει τη χαρά να διαβιβάσει την Έκθεση της δέκατης πέμπτης συνεδρίασης της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης των Διεθνών Υγειονομικών Κανονισμών (2005) (ΔΥΚ) σχετικά με την πανδημία της νόσου του κορονοϊού (COVID-19), η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023, από τις 12:00 έως τις 17:00 CET.

Κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής συνεδρίασης, τα μέλη της Επιτροπής υπογράμμισαν τη φθίνουσα τάση των θανάτων από τον COVID-19, τη μείωση των νοσηλειών και των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας που σχετίζονται με τον COVID-19, καθώς και τα υψηλά επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού έναντι του SARS-CoV-2. Η θέση της επιτροπής εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες. Αναγνωρίζοντας τις εναπομένουσες αβεβαιότητες που θέτει η πιθανή εξέλιξη του SARS-CoV-2, συμβούλεψε ότι είναι καιρός να μεταβούμε στη μακροπρόθεσμη διαχείριση της πανδημίας COVID-19.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ συμφωνεί με τις συμβουλές της Επιτροπής σχετικά με τη συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19. Διαπιστώνει ότι το COVID-19 είναι πλέον ένα καθιερωμένο και συνεχιζόμενο υγειονομικό ζήτημα που δεν αποτελεί πλέον έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος (PHEIC).

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ εξέτασε τις συμβουλές που παρείχε η Επιτροπή σχετικά με τις προτεινόμενες προσωρινές συστάσεις και τις εξέδωσε σύμφωνα με την παρακάτω δήλωση. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ θα συγκαλέσει μια Επιτροπή Αναθεώρησης της ΔΥΑ για να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις Μόνιμες Συστάσεις για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση της πανδημίας SARS-CoV-2, λαμβάνοντας υπόψη το Στρατηγικό Σχέδιο Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης 2023-2025 COVID-19. Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, συνιστάται στα συμβαλλόμενα κράτη να συνεχίσουν να ακολουθούν τις εκδοθείσες προσωρινές συστάσεις. Ο Γενικός Διευθυντής εξέφρασε την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο, τα μέλη και τους συμβούλους της Επιτροπής για τη δέσμευση και τις συμβουλές τους κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών.



Δεν υπάρχουν σχόλια