GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Το Μήνυμα της Κυριακής και το πρόγραμμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

Σάββατο 20-05-2023

ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Ποταμιᾶς.

ΩΡΑ: 18:30-19:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης Ξάνθης.

ΩΡΑ: 20:00-21:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης Λυκοδρομίου.

Κυριακή 21-05-2023

ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης Μαγικοῦ.

Τετάρτη 24-05-2023

ΩΡΑ: 19:00-20:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἀναλήψεως Τοῦ Κυρίου Μαργαριτίου.

Πέμπτη 25-05-2023

ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἀναλήψεως Τοῦ Κυρίου Εὐλάλου.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«Ο ΜΕΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ»

Ο Μέγας Κωνσταντίνος έχει σχέση με τους Πατέρες της 1ης εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου, που αγωνίσθηκαν, για την Θεότητα του Υιού και Λόγου. Είναι και ο ίδιος πατέρας. Είχε σαρκικά παιδιά. Τρεις υιούς, τον Κωνσταντίνο το Β’, τον Κώνσταντα και τον Κώνστα. Μεγάλος πατέρας, μικροί οι υιοί του. Κάποτε τα παιδιά δεν είναι αντάξια μεγάλων πατέρων. Ένας μάλιστα απ’ αυτούς, ο Κώνστας, θέλησε να γκρεμίσει ό,τι οικοδόμησε ο πατέρας του, ο Μέγας Κωνσταντίνος. Τάχθηκε με την μερίδα των αιρετικών, των Αρειανών, και πολέμησε τους Ορθοδόξους.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος απέκτησε και ένα άλλο παιδί, μία πανέμορφη θυγατέρα. Δυστυχώς πολλοί κλάψαμε, όταν εχθροί μας έκλεψαν την ωραία αυτή θυγατέρα και ασχημόνησαν πάνω της. Ποιά η θυγατέρα; Είναι η Κωνσταντινούπολις. Δικό του παιδί η επτάλοφος Πόλις. Δικό του όνειρο, δικό του έργο, δικό του γέννημα η Βασιλεύουσα του Βυζαντίου, η νύμφη του Βοσπόρου.

Γιατί μετέφερε την πρωτεύουσα του Κράτους του από την αρχαία Ρώμη στη Νέα Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη; Όχι τόσο για λόγους πολιτικούς, όσο για λόγους πνευματικούς και θρησκευτικούς. Νέα πίστη πλέον στο Ρωμαϊκό κράτος. Νέα ήθη. Νέα ζωή. Νέα και η Πρωτεύουσα.

Τίποτε δεν πρέπει να θυμίζει την αρχαία ειδωλολατρία. Κτίζει την νέα Πόλη, που την αφιερώνει στη Μητέρα του Θεού, την Θεοτόκο.

Και από άλλης πλευράς είναι πατέρας ο Μ. Κωνσταντίνος. Είναι πατέρας των βασιλέων, των αρχόντων γενικώς. Αν πατήρ της Ιατρικής είναι ο Ιπποκράτης, αν πατήρ της Ιστορίας είναι ο Ηρόδοτος, αν πατήρ της Φυσικής είναι ο Αρχιμήδης, αν πατήρ της Πυρηνικής είναι ο Δημόκριτος, πατήρ της κοσμικής εξουσίας είναι ο Μέγας Κωνσταντίνος.

Πρότυπο όλων των αρχόντων. Καθρέφτης για κάθε ηγέτη ο Μέγας Κωνσταντίνος. Καθρέφτης χριστιανικής εξουσίας. Από όλα όμως τα παιδιά του Μ. Κωνσταντίνου το ωραιότερο είναι η Ελευθερία. Ρωτούν μερικοί: «Και τι προσέφερε ο Μ. Κωνσταντίνος»; Αλλά και μόνο το Διάταγμα των Μεδιολάνων, που εξέδωσε το 313 μ.Χ., θα αρκούσε για να τον ανακηρύξει πρωτοπόρο της παγκοσμίου ελευθερίας. Με το διάταγμα αυτό έδωσε τέλος στους διωγμούς. Μ’ αυτό κατάργησε τις διακρίσεις, διακήρυξε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε μια εποχή, που όλοι μιλάνε για ανθρώπινα δικαιώματα, αλλ’ ο ένας καταπατεί το δικαίωμα του άλλου, ο Μ. Κωνσταντίνος αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση. Η προσφορά του είναι από τις μεγάλες κοινωνικές κατακτήσεις.






























 

Δεν υπάρχουν σχόλια