GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Εκλογές 2023: Για πρώτη φορά άτομα με αναπηρία θα ψηφίσουν σε Ειδικά Διαμορφωμένους Χώρους

Η διαδικασία γίνεται πολύ πιο αξιοπρεπής για τους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις του νόμου.


Η διαδικασία γίνεται πολύ πιο αξιοπρεπής για τους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις του νόμου.

Για πρώτη φορά στην εκλογική ιστορία της χώρας μας υπάρχει πρόβλεψη προκειμένου την ερχόμενη Κυριακή, τα άτομα με αναπηρία να ψηφίσουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Μέχρι πρότινος, όταν ένας ψηφοφόρος με αμαξίδιο προσερχόταν στη σχολική μονάδα που είχε οριστεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, δεν μπορούσε να ανέβει προφανώς τα σκαλιά ώστε να φθάσει στην αίθουσα του εκλογικού του τμήματος. Οπότε ή τον σήκωναν μαζί με το καρότσι έναν, δύο ή και τρεις ορόφους (αφού στα περισσότερα σχολεία δεν υπάρχει ασανσέρ) ή κατέβαινε η δικαστική αντιπρόσωπος στο πεζοδρόμιο και βοηθούσε το άτομο με αναπηρία παραλαμβάνοντας τον φάκελο με το ψηφοδέλτιό του, ενίοτε κατεβάζοντας και κάτω την κάλπη.

Σύμφωνα με διάταξη που εντάχθηκε στον νόμο «5043/2023» (υπό τον τίτλο ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς), στο τελευταίο δηλαδή νομοθετημα πριν κλείσει η Βουλή, την Κυριακή θα λειτουργήσουν οι «Ειδικά Διαμορφωμένοι Χώροι» για τα άτομα με αναπηρία. Ειδικότερα, σε κάθε κατάστημα ψηφοφορίας όπου δεν καθίσταται δυνατό όλα τα εκλογικά τμήματα να βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και να πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας, προβλέπεται η λειτουργία χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα. Οι συγκεκριμένοι χώροι θα βρίσκονται στο ισόγειο κάθε σχολείου, όσο πιο κοντά γίνεται στην είσοδο.

Την ευθύνη για τη δημιουργία αυτών των χώρων την έχουν οι οικείοι δήμοι. Στα σχολεία που απαιτούνται τέτοια τμήματα, θα παρευρίσκεται ένας υπάλληλος του δήμου, ο οποίος και θα έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου, την υποδοχή των εκλογέων και την επικοινωνία με τον δικαστικό αντιπρόσωπο.

Πρακτικά, με την προσέλευση του εκλογέα με αναπηρία, θα ενημερώνεται ο δικαστικός αντιπρόσωπος ο οποίος θα μεταβαίνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, παρέχοντας στον πολίτη, όλα τα ψηφοδέλτια και τον απαιτούμενο φάκελο. Εφόσον είναι αναγκαίο, ο εκλογέας θα μπορεί να μπει στο παραβάν μαζί με τον συνοδό του, αν το επιθυμεί, με την παρουσία όμως και του δικαστικού αντιπρόσωπου να είναι σε αυτή την περίπτωση απαραίτητη (για να τηρηθεί η μυστικότητα της ψήφου). Μετά την έξοδο του εκλογέα, ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα παίρνει τον φάκελο, θα τον μεταφέρει στο αντίστοιχο εκλογικό τμήμα και θα τον ρίχνει στην κάλπη. 

Σημειώνεται επίσης ότι για πρώτη φορά, η είσοδος στον χώρο υποδοχής επιτρέπεται μαζί με σκύλο βοηθείας (οδηγός) ατόμων με αναπηρία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια