GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πονοκέφαλος: Με ποιους τρόπους μπορεί να περάσει

Το άγχος, η κουραστική ημέρα, το ξενύχτι ή κάποια μυοσκελετική πάθηση είναι οι συνήθεις «ύποπτοι» που μπορούν να πυροδοτήσουν πονοκεφάλους, ...


Το άγχος, η κουραστική ημέρα, το ξενύχτι ή κάποια μυοσκελετική πάθηση είναι οι συνήθεις «ύποπτοι» που μπορούν να πυροδοτήσουν πονοκεφάλους, οι οποίοι ενδέχεται να μετατραπούν σε καθημερινό φαινόμενο.

Παρά το γεγονός ότι τα ράφια των φαρμακείων είναι γεμάτα με φαρμακευτικές λύσεις για τις κεφαλαλγίες, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε από εναλλακτικές μεθόδους, που θα σας προσφέρουν ανακούφιση από τους πονοκεφάλους.

Οι απλοί τύποι κεφαλαλγιών μπορούν να χωριστούν σε τρεις τύπους:

  • πονοκέφαλοι τάσης
  • ημικρανίες
  • αθροιστικοί πονοκέφαλοι

Οι πονοκέφαλοι τάσης είναι ο πιο κοινός τύπος πονοκεφάλου και συνήθως εμφανίζονται ως μια πίεση ή σφίξιμο γύρω από το κεφάλι που μοιάζει με ζώνη και διαρκούν από 30 λεπτά έως αρκετές ημέρες, ενώ συχνά συνοδεύονται από πόνο στον αυχένα.

Οι ημικρανίες είναι ένας από τους πιο οξείς τύπους κεφαλαλγίες που συνήθως χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση παλμού στη μία πλευρά του κεφαλιού και μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, ευαισθησία στο φως και τον ήχο ή οπτικές διαταραχές.

Οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι χαρακτηρίζονται από μονόπλευρο, διαπεραστικό πόνο γύρω από το μάτι ή τον κρόταφο και συνήθως συνοδεύονται από ερυθρότητα και δάκρυα στα μάτια, ιδιώς στην προσβεβλημένη πλευρά του προσώπου. Έχουν την τάση να εμφανίζονται με πολλαπλά επεισόδια την ίδια ημέρα ή την εβδομάδα.

Εάν επιθυμείτε να ανακουφιστείτε από τους πονοκεφάλους, πριν επισκεφθείτε κάποιον γιατρό ή πάρετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, μπορείτε να δοκιμάστε τους παρακάτω τρόπους:

1. Μασάζ

Αν και θεωρείται λανθασμένα ως πολυτέλεια, το μασάζ μια από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους χαλάρωσης για όλο το σώμα. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι κεφαλαλγίες είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένης έντασης στους ώμους ή και τον αυχένα, με την κακή στάση του σώματος να επιδεινώνει περαιτέρω τους πόνους. Γι’ αυτό, η θεραπευτική μάλαξη ενδέχεται να ελαττώσει τον πόνο και να χαλαρώσει τους μυς.

2. Ζεστές ή κρύες κομπρέσες

Ιδιαίτερα, εάν ο πονοκέφαλος εντοπίζεται γύρω από το κεφάλι, οι ζεστές ή κρύες κομπρέσες μπορεί να προσφέρουν άμεση ανακούφιση. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να προσέξετε, να μην αφήσετε την κρύα ή ζεστή κομπρέσα στο κεφάλι και στα μάγουλα για περισσότερο από δέκα λεπτά.

3. Χαλαρωτικές ασκήσεις

Ξεκινώντας πάντα από τη σωστή αναπνοή, μπορείτε να δοκιμάσετε ασκήσεις χαλάρωσης, στοχεύοντας πάντα σε διαφορετικά σημεία του σώματος ξεκινώντας από τα δάχτυλα τα ποδιών και ανεβαίνοντας σιγά σιγά προς τα πάνω.

4. Σωστή διατροφή

Δεν είναι σπάνιο τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα ανθρακούχα αναψυκτικά, το αλκοόλ ή η καφεΐνη να σας προκαλέσουν πονοκεφάλους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τρέφεστε σωστά, να παραμένετε ενυδατωμένοι και να λαμβάνετε αρκετά υγιή λιπαρά στη διατροφή σας, καθώς αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της έντασης των πονοκεφάλων.

5. Θεραπευτικά ροφήματα

Βότανα όπως το χαμομήλι, η λεβάντα είναι γνωστά για τις καταπραϋντικές τους ιδιότητες. Μάλιστα, μια ζεστή κούπα χαμομήλι με τζίντζερ, θα σας χαλαρώσει διώχνοντας κάθε πόνο και θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.

Εάν οι πονοκέφαλοι επιμείνουν και τα συμπτώματα ενταθούν, εμφανίζοντας νέα συμπτώματα, όπως η δυσκολία στη συγκέντρωση, η υπνηλία, ο πυρετός, το ρίγος και οι αυξημένοι πόνοι στον αυχένα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια