GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ο ηλεκτρονικός φάκελος που «καταργεί» 17 δικαιολογητικά στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Τίτλους τέλους στην ταλαιπωρία εκατομμυρίων φορολογουμένων και στον «Γολγοθά» της γραφειοκρατίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων βάζει η κυβέ...


Τίτλους τέλους στην ταλαιπωρία εκατομμυρίων φορολογουμένων και στον «Γολγοθά» της γραφειοκρατίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων βάζει η κυβέρνηση με τον ηλεκτρονικό φάκελο μεταβίβασης ακινήτων.

Η πιλοτική ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που έρχεται περίπου έναν μήνα νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, δίνει ουσιαστικά το εναρκτήριο λάκτισμα για τη διενέργεια ψηφιακών εμπράγματων δικαιοπραξιών επί ακινήτων, απαλλάσσοντας τους αγοραστές ή πωλητές από την αναζήτηση τουλάχιστον 17 υποχρεωτικών δικαιολογητικών, αφού θα περιλαμβάνονται στον ηλεκτρονικό φάκελο.

Επισημαίνεται ότι το σύστημα θα παράγει έννομα αποτελέσματα και στην πιλοτική εφαρμογή του, ενώ η πλατφόρμα θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία από την 1η Νοεμβρίου 2023.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο ηλεκτρονικός φάκελος, σε συνδυασμό με τις ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης που έχουν ήδη ξεκινήσει, συμπληρώνει το σκηνικό και αλλάζει το καθεστώς στις μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς σε αυτόν θα περιέχονται συγκεντρωμένα όλα τα δικαιολογητικά, τα πιστοποιητικά και οποιοδήποτε έγγραφο απαιτείται σήμερα από διάφορες υπηρεσίες (όπως Κτηματολόγιο, Τεχνικό Επιμελητήριο κ.ά.). Η πλατφόρμα «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου» του Ελληνικού Κτηματολογίου είναι προσβάσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης (gov.gr), ενώ οι χρήστες της πλατφόρμας θα είναι οι συμβολαιογράφοι που συντάσσουν τη συμβολαιογραφική πράξη και τα συμβαλλόμενα μέρη (όπως, π.χ., αγοραστές και πωλητές).

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο συμβολαιογράφος θα εισέρχεται στην πλατφόρμα και θα δημιουργεί νέο αίτημα μεταβίβασης εισάγοντας τους ΑΦΜ των συμβαλλόμενων μερών, δηλαδή του αγοραστή και του πωλητή, ενώ στη συνέχεια θα προσκαλεί τα συμβαλλόμενα μέρη μέσω της πλατφόρμας, ώστε να αποδεχτούν το αίτημα μεταβίβασης και να παράσχουν τις αναγκαίες εξουσιοδοτήσεις.

Με την επιλογή του προς μεταβίβαση ακινήτου από τον μεταβιβάζοντα, την αποδοχή των προσκλήσεων και την παροχή των εξουσιοδοτήσεων από αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη, θα ολοκληρώνεται το αίτημα μεταβίβασης και θα δημιουργείται ο ηλεκτρονικός φάκελος της μεταβίβασης.

Στη συνέχεια ο συμβολαιογράφος θα εισέρχεται στην πλατφόρμα και στο ολοκληρωθέν αίτημα μεταβίβασης, για να αιτηθεί την έκδοση των αναγκαίων δικαιολογητικών για τη σύνταξη της συμβολαιογραφικής πράξης ή και να τα συλλέξει, κατά περίπτωση.

Τα δικαιολογητικά

Ειδικότερα, τα δικαιολογητικά θα εμφανίζονται σε κατάλογο μέσα στον ηλεκτρονικό φάκελο της μεταβίβασης ως εξής:

Τίτλος κτήσης: Μεταφορτώνεται το συμβολαιογραφικό έγγραφο στον ηλεκτρονικό φάκελο από τον συμβολαιογράφο, εφόσον δεν το μεταφόρτωσε ο μεταβιβάζων. Εάν ο τίτλος κτήσης δεν είναι συμβολαιογραφικό έγγραφο, μεταφορτώνεται το αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου.

Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ: Η πλατφόρμα αντλεί μέσω διαλειτουργικότητας από το ΟΠΣ Περιουσιολόγιο Ακινήτων της ΑΑΔΕ τα αναγκαία δεδομένα για το πιστοποιητικό του φόρου ακινήτων. Ο συμβολαιογράφος μπορεί να δει τα δεδομένα που αντλούνται και που αποθηκεύονται στον ηλεκτρονικό φάκελο της μεταβίβασης.

Αποδεικτικό ενημερότητας: Η πλατφόρμα αντλεί μέσω διαλειτουργικότητας από το πληροφοριακό σύστημα φορολογικού μητρώου της ΑΑΔΕ τα αναγκαία δεδομένα για το αποδεικτικό ενημερότητας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτού. Ο συμβολαιογράφος μπορεί να δει τα δεδομένα που αντλούνται και που αποθηκεύονται στον ηλεκτρονικό φάκελο της μεταβίβασης.

Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας: Η πλατφόρμα αντλεί μέσω διαλειτουργικότητας από το πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ τα αναγκαία δεδομένα για το αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας. Ο συμβολαιογράφος μπορεί να δει τα δεδομένα που αντλούνται και που αποθηκεύονται στον ηλεκτρονικό φάκελο της μεταβίβασης.

Βεβαίωση δήμου περί μη οφειλής ΤΑΠ: Η βεβαίωση μεταφορτώνεται στον ηλεκτρονικό φάκελο από τον συμβολαιογράφο.

Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας: Αντλείται υποχρεωτικά από την πλατφόρμα, μέσω διαλειτουργικότητας με το πληροφοριακό σύστημα «Ταυτότητα Κτιρίου» του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), το Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

  • Βεβαίωση εξόφλησης τυχόν προστίμων.
  • Σχέδια (κατόψεις) του μηχανικού, όπου αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση.
  • Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.

Τοπογραφικό διάγραμμα και στοιχεία/σχέδια οικοδομικής άδειας (στέλεχος, διάγραμμα κάλυψης, κατόψεις, τοπογραφικό).

Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος: Η πλατφόρμα αντλεί μέσω διαλειτουργικότητας από τη βάση δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου το απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος του προς μεταβίβαση ακινήτου.

Εφόσον το τοπογραφικό διάγραμμα έχει αναρτηθεί στην εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής διαγραμμάτων, μπορεί να αντληθεί μέσω διαλειτουργικότητας από τη βάση δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου, με την καταχώριση του Κωδικού Ηλεκτρονικού Διαγράμματος (ΚΗΔ).

Δεν υπάρχουν σχόλια