GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ομιλία του Χαράλαμπου Ευστρατίου στην απεργιακή κινητοποίηση της 16 Μαρτίου 2023

Συνάδελφοι,


Συνάδελφοι,

Με έχει σοκάρει το γεγονός ότι … επί 17 λεπτά ο μηχανοδηγός πάλευε να διαπιστώσει αν πηγαίνει από την σωστή γραμμή … και ένας ολόκληρος κρατικός ΟΣΕ αλλά και η ιδιωτική εταιρεία Hellenic Train δεν είχε ένα τηλέφωνο συνεννόησης, έστω να συνομιλήσει το ένα τρένο με το άλλο..

Έτσι λοιπόν μετά από το τραγικό και εγκληματικό δυστύχημα που στοίχισε τις ζωές τόσον ανθρώπων. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσους από το 2000 τουλάχιστον και μετά διοίκησαν αυτές τις εταιρείες.

Το βάρος της πολιτικής ευθύνης είναι το ίδιο για όλους. Γιατί κάνεις δεν είχε την ευθιξία και την υπευθυνότητα που έπρεπε ώστε να τοποθετηθούν δικλίδες ασφάλειας για αποφευχθούν τα ανθρωπινά λάθη.

Όλοι μας τάζανε, μας τάζουνε, και θα συνεχίσουν να μας τάζουν, εάν η δικαιοσύνη δεν τιμωρήσει υποδειγματικά τους πολιτικά υπεύθυνους όσο ψηλά και εάν βρίσκονται, όσο ψηλά και εάν είναι.

Καμία κυβέρνηση από το 2000 και μετά και πάρα τις αλλεπάλληλες και έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων, δεν έδωσε σημασία στα κραυγαλέα έγγραφα, που αφορούσαν την ασφάλεια των σιδηροδρόμων της χώρας.

Οι πολιτικοί για να αποποιηθούν τις δίκες τους ευθύνες συνεχίζουν να ρίχνουν τις ευθύνες στους συνδικαλιστές και στους εργαζομένους, και φυσικά τα ΜΜΕ των Αθηνών δεν βγάζουν την φωνή των εργαζομένων πάρα μόνο μετά από εγκληματικά δυστυχήματα και αυτό με στοχευμένες ερωτήσεις ώστε να ρίξουν το βάρος της ευθύνης στους εργαζόμενους.

Εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε τα περιφέρεια ΜΜΕ για το βήμα που μας δίνουν καθημερινά προβάλλοντας τις θέσεις μας.

Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι κάτι που πολλοί πολίτες μετά από την καθημερινή πλύση εγκέφαλου ζητάνε καθημερινά.

Χωρίς φυσικά κάνεις να αναρωτιέται τι γίνεται με τα εργασιακά δικαιώματα που με τόσο πόνο, κόπο και αίμα έχουν κερδηθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Χωρίς να αναρωτιέται εάν η ιδιωτικοποίηση θα γίνει με γνώμονα το κέρδος ή την ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών;

Για εμάς είναι σίγουρο ότι τους ενδιαφέρει το κέρδος των μεγαλομέτοχων.

Χωρίς κάνεις να βλέπει ότι τα παιδιά, τα δικά μας παιδιά αύριο θα εργάζονται σε καθεστώς γαλέρας.

Η υποστελέχωση του δημοσίου είναι συνέχεις και δεν σταματά.

Λυπηρό μεν Αληθινό δε το παράδειγμα το Νοσοκομείο της πόλης μας, Το νοσοκομείο της Ξάνθης, που καθημερινά υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο σε ένα απλό διαγνωστικό κέντρο. Έτσι εδώ θα ζήσουμε στο ίδιο έργο θεατές και πάρα τα συλλαλητήρια που οργανώνουν οι σύλλογοι εργαζομένων, με πρωτεργάτη το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ξάνθης και όλοι οι φορείς της πόλης, η πολιτεία και οι βουλευτές του νομού, σιωπούν και κάνεις δεν ακούει. Θα ακούσει μόνο όταν χαθούν συνάνθρωποι και συμπολίτες μας και τότε θα επέμβουν με κάθε τρόπο για να βρουν λύση.

Άλλο παράδειγμα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας μας που Συνολικά περίπου 690 λιγότεροι υπάλληλοι εργάζονται σήμερα στην Περιφέρεια ΑΜΘ, σε σχέση με το 2011. (Προσωπικό που υπηρετούσε το 2011:1580 – Προσωπικό που υπηρετεί σήμερα 2023:890).

Η εικόνα του προσωπικού της Περιφέρειας όπως εκτιμάται για την επόμενη τετραετία, είναι άκρως ανησυχητική καθώς σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες δημιουργείται πρόβλημα λειτουργίας. Πέρα από τις προβλεπόμενες αποχωρήσεις, μείζον ζήτημα αναδεικνύεται και η περαιτέρω γήρανση των εναπομεινάντων υπαλλήλων.

Το πρόβλημα θα οξύνεται όσο θα αυξάνονται οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης ενώ οι λιγοστές προσλήψεις και οι μετατάξεις του προσωπικού μέσω κινητικότητας δεν επιφέρουν καμιά ουσιαστική αλλαγή στην συνολική εικόνα.

Το περιφερειακό συμβούλιο που συνεδρίασε στις 6 Μαρτίου 2023 με πρόταση του Περιφερειάρχη της ΠΑΜΘ ζητά απεγνωσμένα να εγκριθούν θέσεις για την στελέχωση των υπηρεσιών που αυτή την στιγμή υπολειτουργούν με αποτέλεσμα ο πολίτης να μην καθυστερεί σε κάθε συναλλαγή που έχει με την περιφέρεια μας.

Συνάδελφοι

Τα τελευταία χρόνια, με την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, βιώνουμε τη διάλυση του Δημόσιου Τομέα και την εκχώρηση Αρμοδιοτήτων στον Ιδιωτικό τομέα.

Η τραγωδία στα Τέμπη, είναι αποτέλεσμα όλων αυτών των πολιτικών, που ξεχνώντας την υγεία και την ασφάλεια του Ελληνικού Λαού, δίνουν σημασία μόνο στην περικοπή δαπανών του Δημόσιου Τομέα.

Δεν θα ανεχτούμε καμία άλλη τραγωδία, καμία άλλη εγκληματική και πολιτική παράληψη, εις βάρος του Ελληνικού Λαού, για αυτό απαιτούμε:

  • Ένα ισχυρό και αξιόπιστο Κράτος, που θα καλύπτει τις ανάγκες του Ελληνικού Λαού, θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και θα διασφαλίζει την Υγεία και τις ζωές των πολιτών!
  • Άρση των ιδιωτικοποιήσεων στα βασικά κοινωνικά αγαθά και υποδομές! Άλλωστε πριν λίγες μέρες πήγαν να περάσουν με νομοσχέδιο την ιδιωτικοποίηση του Νερού.
  • Να αποδοθούν άμεσα, οι πραγματικές ευθύνες, για το εγκληματικό δυστύχημα των Τεμπών όσο ψηλά και αν βρίσκονται!
  • Να τιμωρηθούν οι πολιτικοί υπεύθυνοι για την αδιαφορία τους όλα αυτά τα χρόνια!
  • Να μην παρουσιαστούν Επαναλήψεις Φαινομένων του Παρελθόντος δηλαδή «Αδιαφάνεια», «Συγκαλύψεις» και η κοινωνία να έχει την πικρή γεύση της ατιμωρησίας των «όποιων ισχυρών»!

ü  Θέλουμε απαντήσεις: στο «ΠΩΣ» δε θα ξαναζήσει η χωρά παρόμοιες τραγωδίες;

ü  Ζητάμε και θέλουμε απαντήσεις: στο «ΓΙΑΤΙ» συνέβη αυτή η τραγωδία;

ü  Ζητάμε να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσους εμπλέκονται όσο ψηλά και αν βρίσκονται!

ü  Οι πολίτες, που είναι σήμερα εδώ ήρθαν να τιμήσουν τους νεκρούς του τραγικού και εγκληματικού δυστυχήματος μακριά από κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει όλους αυτούς που χάθηκαν άδικα ……

  • Χαράλαμπος Ευστρατίου
  • Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης
  • Μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδος (ΟΣΥΑΠΕ)













Δεν υπάρχουν σχόλια