GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Eurostat: Στο 7,2% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

Στο 8,5% o πληθωρισμός στην Ευρωζώνη


Στο 8,5% o πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Νέα αποκλιμάκωση σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat ο πληθωρισμός στην  Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 7,2% τον πρώτο μήνα του 2023 από 7,6% τον Δεκέμβριο. Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 8,5% από 9,2% τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat, έχει μειωθεί σημαντικά μετά τον Σεπτέμβριο, όταν είχε εκτιναχθεί στο 12,1%. Αντίστοιχα, ο εθνικός δείκτης τιμών της ΕΛΣΤΑΤ μειώθηκε στο 7,2% τον Δεκέμβριο.

Στην κάμψη του πληθωρισμού συνέβαλε καθοριστικά η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, ενώ οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να αυξάνονται.

Αντίστοιχη ήταν η τάση και στην Ευρωζώνη, η οποία συνεχίστηκε τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας επιβραδύνθηκαν περαιτέρω, στο 17,2% σε ετήσια βάση από 25,5% τον Δεκέμβριο), ενώ αντίθετα οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 14,1% από 13,8%. Μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν και οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων – στο 6,9% από 6,4% – ενώ οι τιμές των υπηρεσιών επιβραδύνθηκαν στο 4,2% από 4,4%.




Δεν υπάρχουν σχόλια