GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Εκλογές-Δημοσκόπηση: Η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και τι ζητά ένας από τους δύο πολίτες

Στο 6,7% η «ψαλίδα» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και στο 4,4% είναι η διαφορά σύμφωνα με την προσωπική εκτίμηση των ψηφοφόρων. Μάλιστα, ένας στους δύο ζητά α...


Στο 6,7% η «ψαλίδα» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και στο 4,4% είναι η διαφορά σύμφωνα με την προσωπική εκτίμηση των ψηφοφόρων. Μάλιστα, ένας στους δύο ζητά από την κυβέρνηση να μειώσει τους φόρους…

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα καταγράφει μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση της Interview για την POLITIC, που διενεργήθηκε το διάστημα από 16 Φεβρουαρίου έως 20 Φεβρουαρίου.

  • Τι αναφέρει η δημοσκόπηση; Ποια είναι η πρόθεση ψήφου;

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 33,2% (από 32,5%) έναντι 26,5% (από 25,6%) του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι σήμερα στο 6,7% (από 6,9%).

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι σταθερά στο 10%, το ΚΚΕ καταγράφει πτώση μίας μονάδας καθώς βρίσκεται στο 5% (από 6%), η Ελληνική Λύση στο 4,4% (από 4,5%), το ΜέΡΑ25 στο 3,4% (από 3,5%), και ακολουθούν η Εθνική Δημιουργία με 1,6%, και οι Έλληνες για την Πατρίδα με 1,5%.

  • Το ποσοστό αναποφάσιστων είναι στο 9%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καρτέλα της προσωπικής εκτίμησης των ψηφοφόρων για τα ποσοστά που θα λάβουν στις εκλογές τα τρία μεγάλα κόμματα.

Ειδικότερα, οι ψηφοφόροι εκτιμούν στο 4,4% τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ λαμβάνει μικρότερο ποσοστό (31,4%) σε σχέση με την πρόθεση ψήφου (33,2%) και ο ΣΥΡΙΖΑ ελαφρώς πιο ενισχυμένο 27%, σε σχέση με το 26,5% της πρόθεση ψήφου. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ λαμβάνει ποσοστό αντίστοιχο της πρόθεσης ψήφου.

  • Κοντά στην αυτοδυναμία τη δεύτερη Κυριακή η ΝΔ

Για να υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος, θα πρέπει την πρώτη Κυριακή να καταγράψει ισχυρό ποσοστό (πάνω από το 33,5%), έτσι ώστε να υπάρχει το περιθώριο να αυξήσει τη δύναμή του κατά 4 μονάδες πιάνοντας τον πήχη που θέτει ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής.

Τα νούμερα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι δεν αποκλείεται το σενάριο της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ, καθώς από το 6,7% της πρώτης Κυριακής, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται στο 7,7% τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 35,9% έναντι 33,2% του πρώτου γύρου και αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 28,2% από το 26,5% του πρώτου γύρου.

Αυτό σημαίνει ότι η δεύτερη Κυριακή ευνοεί τα ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων, συμπιέζει το ΠΑΣΟΚ ενώ τα υπόλοιπα κόμματα αποτελούν δεξαμενές για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, οι πολίτες συνεχίζουν να προτιμούν κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (39,8%).

Αρκετά χαμηλότερο είναι το ποσοστό των πολιτών που προκρίνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ (27,3%), ενώ μόλις το 3,9% θα “έβλεπε” συνεργασία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

  • Μείωση φόρων ζητά ένας στους δύο

Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση με αυτό που ζητούν οι πολίτες φαίνεται να είναι οι προεκλογικές κινήσεις του πρωθυπουργού όσον αφορά τις παροχές.

Συγκεκριμένα, τη στιγμή που η κυβέρνηση αυξάνει μισθούς και συντάξεις, ένας στους δύο ψηφοφόρους ζητά μείωση φόρων.

Στον αντίποδα, τρεις στους δέκα ζητούν αύξηση μισθού και ένας στους δέκα, αύξηση των συντάξεων.

  • Παραμένει καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ισχυρό προβάδισμα διατηρεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση «Ποιον από τους δύο θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό».

Αμφότεροι οι πολιτικοί αρχηγοί παρουσιάζουν ελαφρά άνοδο στα ποσοστά τους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λαμβάνει το 47% των ψήφων (+2%) ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 32% (+1%). «Κανέναν» ψήφισε το 21%.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ως ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με 47,5% θετικές απόψεις έναντι 51,5% αρνητικές.

Ακολουθούν ο Α. Τσίπρας με 34% έναντι 64,2%, ο Δ. Κουτσούμπας με 27,6% έναντι 65%, ο Γ. Βαρουφάκης με 27% έναντι 68%, ο Ν. Ανδρουλάκης με 22% έναντι 69,5% και τέλος ο Κ. Βελόπουλος με 9,9% έναντι 86,5%.

Τέλος, το κυβερνών κόμμα φαίνεται να είναι το πιο ικανό ώστε να διαχειριστεί όλα τα θέματα της χώρας, καθώς καταγράφει σχεδόν σε όλα (ανάπτυξη, ασφάλεια, ανάπτυξη), διπλάσια ποσοστά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, άξιο επισήμανσης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται καταλληλότερος να διαχειριστεί θέματα δικαιοσύνης ενώ σε ότι έχει να κάνει με το ποιο πολιτικό κόμμα μπορεί να εμπνεύσει την ελπίδα, τα ποσοστά της ΝΔ (34%) και του ΣΥΡΙΖΑ (31,2%) είναι πολύ κοντά.

Δεν υπάρχουν σχόλια