GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Τι πρέπει να κάνεις για να σώσεις ένα ετοιμοθάνατο φυτό εσωτερικού χώρου

  Φύλλα που πέφτουν, πεσμένοι βλαστοί και παράσιτα: Όλα τα σημάδια είναι ξεκάθαρα και μαρτυρούν πως το φυτό εσωτερικού χώρου που έχεις στο σ...

 


Φύλλα που πέφτουν, πεσμένοι βλαστοί και παράσιτα: Όλα τα σημάδια είναι ξεκάθαρα και μαρτυρούν πως το φυτό εσωτερικού χώρου που έχεις στο σπίτι σου δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Σκέφτεσαι μήπως αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να το αποχωριστείς, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να το κάνεις τόσο γρήγορα.

Πολλά φυτά εσωτερικού χώρου είναι πιο ανθεκτικά από ό,τι νομίζεις και μπορούν να αναρρώσουν από δύσκολες συνθήκες. Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να καταλάβεις από ποια πάθηση πάσχει και να λάβεις τα κατάλληλα μέτρα.

Παρακάτω, θα μάθεις τα βήματα για το πώς να σώσεις ένα φυτό και πότε να το αποχωριστείς.

  • Πώς να καταλάβεις εάν το φυτό σου είναι νεκρό ή ζωντανό

Πριν πανικοβληθείς, έλεγξε το φυτό σου για σημάδια ζωής. Συχνά, ένα φυτό εσωτερικού χώρου μπορεί να μοιάζει σαν να είναι νεκρό ή να πεθαίνει, αλλά έχει ακόμα πολλή ζωή μέσα του. Έτσι, ενώ ορισμένα σημάδια μπορεί να σε ανησυχούν, μερικές φορές είναι απλώς μέρος μιας εντελώς φυσιολογικής διαδικασίας.

Για να καταλάβεις εάν το φυτό σου είναι ακόμα ζωντανό, ξεκίνα παρατηρώντας το βλαστό. Ένας ζωντανός βλαστός θα είναι εύκαμπτος και θα έχει πράσινο χρώμα. Βγάλε απαλά το φυτό από τη γλάστρα του για να δεις καλύτερα τις ρίζες. Ενώ οι υγιείς ρίζες είναι λευκές ή κίτρινες και παχουλές, ακόμη και τα φυτά με καστανές ρίζες μπορούν να αναζωογονηθούν. Ωστόσο, εάν όλες οι ρίζες έχουν σαπίσει, αυτό είναι ένα σημάδι ότι το φυτό δε μπορεί να σωθεί.

  • Πώς να σώσεις ένα φυτό

Μόλις εντοπίσεις σημάδια ζωής, ήρθε η ώρα να εστιάσεις στην αναζωογόνηση του φυτού σου. Το μυστικό για την αναζωογόνηση των φυτών εσωτερικού χώρου βρίσκεται στην ικανοποίηση των μοναδικών τους αναγκών. Δεν χρειάζονται όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου την ίδια ποσότητα ήλιου και νερού, ούτε ευδοκιμούν κάτω από τις ίδιες θερμοκρασίες. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να διαβάσεις πρώτα για τις ανάγκες των φυτών σου και, στη συνέχεια, κάνε τα απαραίτητα βήματα.

  • Φτιάξε τα προβλήματα που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί από το υπερβολικό πότισμα

Το υπερβολικό πότισμα είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες για το θάνατο των φυτών εσωτερικού χώρου. Όταν το χώμα έχει γεμίσει με νερό, δεν υπάρχει χώρος για να κινηθεί ο αέρας μέσα από το έδαφος, με αποτέλεσμα οι ρίζες να ασφυκτιούν. Η απλή και άμεση λύση είναι η μείωση της ποσότητας ή/και της συχνότητας του ποτίσματος. Άφησε το ανώτερο στρώμα του εδάφους να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα και βεβαιώσου ότι το δοχείο του στραγγίζει σωστά.

Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών. Έτσι, αν δεις να μαυρίζουν οι ρίζες, αφιέρωσε χρόνο για να επαναφυτεύσεις το φυτό σου. Με αποστειρωμένο ψαλίδι, κόψε τις ρίζες που δείχνουν σημάδια ασθένειας και φύτεψέ τις ξανά σε φρέσκο χώμα. Στη συνέχεια, ξεκίνα με ένα πιο μέτριο πρόγραμμα ποτίσματος για να δώσεις στο φυτό σου λίγο χώρο αναπνοής.

  • Ενυδάτωσε το ξηρό έδαφος

Το ελάχιστο πότισμα μπορεί επίσης να καταστρέψει ένα φυτό εσωτερικού χώρου. Τα μαραμένα ή τα πεσμένα φύλλα μπορεί να είναι σημάδι τόσο του υπερβολικού ποτίσματος όσο και του ελλιπούς ποτίσματος. Για να καταλάβεις τι ισχύει, ψάξε για αποξηραμένα ή εύθραυστα άκρα φύλλων ή κιτρινισμένο φύλλωμα κοντά στην κορυφή του φυτού. Και τα δύο είναι σημάδια ότι δεν το ποτίζεις αρκετά.

Όταν το χώμα είναι πολύ ξηρό, μπορεί να είναι δύσκολο να υγρανθεί χρησιμοποιώντας ποτιστήρι. Αντ ‘αυτού, δοκίμασε να το ποτίσεις από το κάτω μέρος και όχι από την κορυφή της γλάστρας. Το πότισμα από κάτω μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ποτίζεις και υγιή φυτά, αρκεί να μην τα αφήνεις να καθίσουν στο νερό για πολύ ώρα.

  • Περιποιήσου το

Το κόψιμο των φύλλων που δε φαίνονται υγιή βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών ή συρρικνωμένων φυλλωμάτων που καταλαμβάνουν χώρο. Αυτό ενθαρρύνει επίσης τη νέα ανάπτυξη κάτω από το σημείο κοπής. Το κλάδεμα μπορεί επίσης να βοηθήσει το φυτό να ανακάμψει από το στρες.

  • Έλεγξε το περιβάλλον του

Τέλος, εάν δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί το φυτό έφτασε σε αυτό το σημείο, έλεγξε τις συνθήκες καλλιέργειας. Το πολύ λίγο ή το πολύ φως μπορεί να εμποδίσει ένα φυτό να ευδοκιμήσει, όπως και οι λάθος θερμοκρασίες. Μάθε πόσο φως χρειάζεται το φυτό, ποιες είναι οι ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης και στη συνέχεια έλεγξε το περιβάλλον του. Ίσως το φυτό να βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα κρύο παράθυρο ή να δέχεται πολύ ηλιακό φως. 

Οι συνθήκες ποικίλλουν επίσης ανάλογα με την εποχή. Ένα φυτό που είναι απόλυτα χαρούμενο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη υγρασία το χειμώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια