GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πώς μπορώ να μειώσω το άγχος και το στρες

Το άγχος και το στρες είναι δύο από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας, που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος σήμερα.


Το άγχος και το στρες είναι δύο από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας, που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος σήμερα.

Ενώ το άγχος είναι μια φυσική αντίδραση σε ορισμένες συγκεκριμένες δύσκολες καταστάσεις, το χρόνιο άγχος μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία.

Παρομοίως, το άγχος μπορεί να είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε ορισμένα γεγονότα, αλλά όταν γίνεται υπερβολικό μπορεί να «παρέμβει» στις καθημερινές σας δραστηριότητες με τρόπο που καθόλου δε θα θέλατε.

Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένες αποτελεσματικές στρατηγικές για τη μείωση του στρες και του άγχους, που μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα και να βελτιώσετε τη συνολική σας ευεξία.

Πάμε να τις δούμε…

1. Ασκηθείτε τακτικά

Η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη μείωση του στρες και του άγχους.

Όχι μόνο απελευθερώνει ενδορφίνες, ένα φυσικό ενισχυτικό της διάθεσης, αλλά συμβάλλει επίσης στην αύξηση της συνολικής φυσικής κατάστασης και στη μείωση των ορμονών του στρες, της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης.

Αν και κάθε μορφή σωματικής δραστηριότητας είναι ευεργετική, ορισμένες δραστηριότητες έχουν βρεθεί ότι είναι ακόμη πιο αποτελεσματικές στη μείωση του στρες και του άγχους, όπως η γιόγκα, το τάι τσι και το τρέξιμο.

2. Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης

Οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή, ή η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση είναι  αποτελεσματικές στη μείωση του στρες και του άγχους.

Αυτές οι τεχνικές λειτουργούν βοηθώντας σας να επικεντρωθείτε στην παρούσα στιγμή και να αποκτήσετε επίγνωση του σώματός σας και των σκέψέων σας.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αντίδρασης στο στρες και στη μείωση του συνολικού επιπέδου άγχους σας.

3. Κοιμηθείτε αρκετά

Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για τη μείωση του στρες και του άγχους.

Η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ορμονών του στρες, γεγονός που μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη την αντιμετώπιση των καθημερινών στρεσογόνων παραγόντων.

Προσπαθήστε να κοιμάστε 7-9 ώρες κάθε βράδυ και αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ πριν από τον ύπνο.


4. Συνδεθείτε με άλλους

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και η σύνδεση με άλλους μπορεί να είναι ευεργετική για τη μείωση του στρες και του άγχους.

Το να περνάτε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους παρέχοντας συναισθηματική υποστήριξη και «αντιπερισπασμό» από την ανησυχία.

Αν δεν έχετε στενούς φίλους ή οικογένεια, η συμμετοχή σε έναν σύλλογο ή ο εθελοντισμός μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε νέες γνωριμίες.

5. Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας, κάντε χόμπι

Το να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας για να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε είναι απαραίτητο για τη μείωση του στρες και του άγχους.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου, η ακρόαση μουσικής ή ένα ζεστό μπάνιο.

Θα πρέπει επίσης να φροντίζετε να αφιερώνετε χρόνο κάθε μέρα για να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί, όπως να πηγαίνετε μια βόλτα ή να ασχολείστε με ένα χόμπι.


6. Διαλογιστείτε με τον εαυτό σας

Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) είναι μια μορφή εσωτερικού διαλογισμού που περιλαμβάνει την εστίαση στην παρούσα στιγμή και την επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων σας χωρίς να κρίνετε.

Η ενσυνειδητότητα έχει βρεθεί ότι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του στρες και του άγχους, καθώς βοηθά στην αύξηση της αυτογνωσίας και της αποδοχής.

7. Μιλήστε σε έναν επαγγελματία

Αν δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε το άγχος και το στρες, είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια από κάποιον επαγγελματία.

Ένας θεραπευτής ή σύμβουλος μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις υποκείμενες αιτίες του στρες και του άγχους σας και να σας παράσχει στρατηγικές για τη διαχείρισή τους.

Η μείωση του στρες και του άγχους μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά είναι εφικτή με τα κατάλληλα εργαλεία και στρατηγικές.

  • Η τακτική άσκηση,
  • οι τεχνικές χαλάρωσης,
  • ο επαρκής ύπνος,
  • η σύνδεση με άλλους,
  • η αφιέρωση χρόνου στον εαυτό σας,
  • η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας και

η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας είναι όλοι αποτελεσματικοί τρόποι για τη μείωση του στρες και του άγχους.

Με έναν συνδυασμό αυτών των στρατηγικών, μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους σας και να βελτιώσετε τη συνολική σας ευεξία.





















Δεν υπάρχουν σχόλια