GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ετήσια αύξηση 600 ευρώ στους νοσηλευτές

«Αναγνωρίζουμε έμπρακτα την προσφορά των υγειονομικών» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για την αύξηση στα 200 ευρώ του ανώτατου ύψο...


«Αναγνωρίζουμε έμπρακτα την προσφορά των υγειονομικών» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για την αύξηση στα 200 ευρώ του ανώτατου ύψους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της υγείας. Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε στην ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα την ετήσια αύξηση, 600 ευρώ, που θα λάβουν οι νοσηλευτές.

Ολόκληρη η ανάρτηση του υπουργού Υγείας: «Αναγνωρίζουμε έμπρακτα την προσφορά των υγειονομικών. Αυξάνεται το επίδομα επικινδυνότητας της εργασίας τους και εντάσσονται νέες ειδικότητες. Το μηνιαίο επίδομα στους νοσηλευτές αυξάνεται 33% από 150 ευρώ σε 200 ευρώ, δηλαδή ετήσια αύξηση 600 ευρώ».

Αναλυτικά όσα ισχύουν:

Αυξάνεται στα 200 ευρώ το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της υγείας, καθώς επίσης για υπαλλήλους που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ παράλληλα διευρύνονται οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο είδος επιδόματος.

Τα παραπάνω προβλέπονται σε δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), που υπεγράφησαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Υπουργό Υγείας, κ. Αθανάσιο Πλεύρη και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη. Η ΚΥΑ που αφορά στο Πυροσβεστικό Σώμα συνυπογράφεται από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Στυλιανίδη. Οι Αποφάσεις έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η.1.2023.

Οι παραπάνω αποφάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο μεταρρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο. Για τα υπόλοιπα Υπουργεία θα ακολουθήσουν αντίστοιχες Αποφάσεις για τις κατηγορίες δικαιούχων, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, το επίδομα καθορίζεται σε πέντε νέες κατηγορίες, ως εξής:

α) Α΄ Κατηγορία: 200 € (από 150 €, που ίσχυε μέχρι πρότινος)

β) Β΄ Κατηγορία: 165 € (από 105 €)

γ) Γ΄ Κατηγορία: 150 € (από 70 €)

δ) Δ΄ Κατηγορία: 105 € (από 35 €)

ε) Ε΄ Κατηγορία: 70 € (από 30 €).

Αξίζει να επισημανθεί πως η πλειονότητα των εργαζομένων στα νοσοκομεία κατατάσσεται σε ανώτερη κατηγορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο συνεχίζει να κατατάσσεται στην Α’ κατηγορία του επιδόματος, ύψους 200 ευρώ, έναντι 150 ευρώ (αύξηση 33%).

Παράλληλα, στο τεχνικό προσωπικό των νοσοκομείων αμβλύνονται αμφισημίες ως προς την καταβολή του επιδόματος και προσδιορίζονται συγκεκριμένες ειδικότητες δικαιούχων, στις οποίες καταβάλλεται, πλέον, υψηλότερο επίδομα, από 70 ευρώ σε 150 ευρώ (αύξηση 114% – ειδικότητες τεχνικού προσωπικού που εντάσσονται στην Γ΄ κατηγορία).

Επιπλέον, εντάσσονται ως νέοι δικαιούχοι εργαζόμενοι των νοσοκομείων αρκετών ειδικοτήτων, όπως είναι οι παρακάτω:

  • Φυσικοθεραπευτές Γ΄ κατηγορία – 150 ευρώ
  • Εργοθεραπευτές Γ΄ κατηγορία – 150 ευρώ
  • Φαρμακοποιοί Γ΄ κατηγορία – 150 ευρώ
  • Βοηθοί Φαρμακοποιών Γ΄ κατηγορία – 150 ευρώ
  • Οδοντοτεχνίτες Γ΄ κατηγορία – 150 ευρώ
  • Επόπτες Δημόσιας Υγείας Δ΄ κατηγορία – 105 ευρώ




























Δεν υπάρχουν σχόλια