GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


ΔΥΠΑ: Έρχονται προγράμματα για 200.000 νέες θέσεις εργασίας

Στην εξαγγελία 200.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας μέσω ΔΥΠΑ (τέως ΟΑΕΔ) εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, κος Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσι...


Στην εξαγγελία 200.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας μέσω ΔΥΠΑ (τέως ΟΑΕΔ) εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, κος Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο  της 14ης εκδήλωσης «Ημέρες Καριέρας» της ΔΥΠΑ.

Οι «Ημέρες Καριέρας», οι οποίες θεσμοθετήθηκαν το φθινόπωρο του 2021, είναι ένα από τα νεότερα εργαλεία της ΔΥΠΑ. Αποτελούν σημείο συνάντησης και άμεσης επικοινωνίας ανάμεσα σε επιχειρήσεις που θέλουν να προσλάβουν προσωπικό και ενδιαφερόμενους.

Ο κος Μητσοτάκης, συγκεκριμένα, ανέφερε πως »  το επόμενο διάστημα θα βγουν περίπου 200.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ». Και συμπλήρωσε πως «στόχος μας να ρίξουμε την ανεργία κάτω του 10%, εντός του 2024».

Ο ίδιος τόνισε πως θεωρεί  «αυτός είναι ένας στόχος ο οποίος είναι απολύτως εφικτός και η ΔΥΠΑ νομίζω ότι έχει ένα σημαντικό ρόλο να εισφέρει σε αυτή την προσπάθεια».

  • Το διπλό μέτωπο
  • Το μεγάλο μέτωπο στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, αφορά δύο πτυχές:

* «Το πρώτο είναι πώς θα καλύψουμε ανάγκες σε γρήγορα αναπτυσσόμενους κλάδους, όπως ο τουρισμός, όπου ήδη βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εξεύρεσης δυναμικού”.

* «Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση είναι η επανακατάρτιση και η απόκτηση πρόσθετων δεξιοτήτων σε μια αγορά εργασίας η οποία αλλάζει συνέχεια”. Ο ίδιος τόνισε πως «πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειές μας ως προς την κατάρτιση. Πρέπει να σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι καταρτίζουμε και να προσποιούνται οι καταρτιζόμενοι ότι καταρτίζονται, διότι αυτή ήταν η πραγματικότητα στον τομέα της κατάρτισης μέχρι σήμερα”.

«Γι’ αυτό και έχει τόσο μεγάλη σημασία να συνδέσουμε την κατάρτιση με την πιστοποίηση. Ακολουθείς ένα συγκεκριμένο σεμινάριο, ένα πρόγραμμα, πρέπει να υπάρχει μια απόδειξη ότι κάτι παραπάνω έμαθες από αυτό το πρόγραμμα για να μπορείς να είσαι πραγματικά χρήσιμος στην αγορά εργασίας και να μπορείς να βελτιώσεις και εσύ τις δικές σου δεξιότητες.

Είναι ένας τομέας στον οποίο θα επιμείνουμε πάρα πολύ. Υπάρχουν και πολλά καινούργια σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία τα οποία μας επιτρέπουν ένα κομμάτι της κατάρτισης και της πιστοποίησης να μπορεί να γίνεται διαδικτυακά. Και νομίζω ότι θα είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση της αγοράς εργασίας”, σημείωσε ο κος Μητσοτάκης.

  • Κ. Χατζηδάκης: Εφαρμόζουμε κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα για τους ανέργους

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης, «οι Ημέρες Καριέρας σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι καθημερινότητα. Εδώ ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2021. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει 14 τέτοιες εκδηλώσεις με συμμετοχή 700 μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν προσφέρει 18.000 θέσεις εργασίας. Ήρθαν σε αυτές 28.000 άνεργοι. Και είναι πολύ σημαντικό ότι το μήνυμα που λαμβάνουμε και από τις δύο πλευρές είναι ότι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης αλλάζει και αρχίζει να λειτουργεί σαν ευρωπαϊκή υπηρεσία που φέρνει κοντά επιχειρήσεις και ανέργους. Γιατί έχει μετασχηματιστεί χάρη στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν με το νόμο «Δουλειές Ξανά».

«Όπως το Επίδομα Εργασίας, την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή των ωφελημάτων που παρέχει και το σύστημα τριών προσφορών και τριών αρνήσεων για τις θέσεις που προτείνονται στους ανέργους. Εφαρμόζουμε κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα για τους ανέργους. Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 263.000 επιπλέον θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν έτυχε, πέτυχε. Και η συμβολή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης είναι καθοριστική, καθώς πάνω από 100.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί λόγω της ενεργούς συμμετοχής της ΔΥΠΑ και της επιτάχυνσης των προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης με την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης», τόνισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στον χαιρετισμό του, πριν από την έναρξη της συζήτησης.

  • Σπ. Πρωτοψάλτης: 109.000 προσλήψεις χάρη στη ΔΥΠΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πρωτοψάλτης, σε διάστημα 42 μηνών, από τις αρχές Αυγούστου 2019 έως τα τέλη του φετινού Ιανουαρίου, έχουν γίνει περισσότερες από 109.000 προσλήψεις χάρη σε προγράμματα και πρωτοβουλίες της ΔΥΠΑ, αριθμός – ρεκόρ που αντιστοιχεί σε σχεδόν 2.600 προσλήψεις ανά μήνα.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ο ρυθμός προσλήψεων έχει υπερτριπλασιαστεί (+240%) σε σύγκριση με τα προηγούμενα 4,5 χρόνια, καθώς ανάμεσα στο 2015 και στον Ιούλιο του 2019 ο απολογισμός ήταν 41.155 προσλήψεις, που αναλογεί σε 762 ανά μήνα.



























 

Δεν υπάρχουν σχόλια