GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ο Αλέξανδρος Κοντός στο STAR 88,8 fm: Δεν θα είμαι υποψήφιος βουλευτής

Ούτε θα διεκδικήσω οποιοδήποτε άλλο αξίωμα στην πολιτική Παραμένω ενεργός πολίτης. Την Παρασκευή στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Κοσμά Γ...


Ούτε θα διεκδικήσω οποιοδήποτε άλλο αξίωμα στην πολιτική Παραμένω ενεργός πολίτης.

Την Παρασκευή στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Κοσμά Γεωργιάδη στο STAR 88,8 fm μίλησε ο πρώην υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός για την εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου του “Αγροτική Πολιτική στην Πράξη” που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην αίθουσα εκδήλωσεων του ξενοδοχείου Ελισσώ. Την εκδήλωση μετέδωσε απευθείας ο STAR 88,8 δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους της ορεινής περιοχής και του κάμπου να ενημερωθούν για το νεο βιβλίο του Αλέξανδρου Κοντού.

-Το τρίτο κατά σειρά βιβλίο σας που διαπραγματευεται θέματα αγροτικής πολιτικής. Πως αποφασίσατε κύριε Κοντέ να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Το βιβλίο γράφτηκε για να μπει στο δημόσιο διάλογο, ένα μείζον θέμα που είναι το αγροτικό. Ένα ζήτημα επιβίωσης της ελληνικής περιφέρειας, της ελληνικής υπαίθρου, που έχει να κάνει με τη δυνατότητα κάλυψης διατροφικών αναγκών, που έχει να κάνει με την ανάπτυξη της πατρίδος μου.

Ένιωσα την ανάγκη, με ομιλίες, άρθρα και συνεντεύξεις μου που συνδυάζονταν με σημαντικά γεγονότα της εποχής όπως πανδημία, πόλεμο στην Ουκρανία, 200 χρόνια της επαναστασης, κλιματική κρίση, να γράψω το βιβλίο και να εκδοθεί έτσι ώστε να γνωρίσουν ακόμα και αυτοί που δεν ασχολούνται με τα αγροτικά θέματα, που βρίσκεται σήμερα   ο αγροτικός τομέας και ότι με προϋποθέσεις και μακροχρόνια στρατηγική μπορεί ν’ ακολουθήσει μια ρότα ανάπτυξης, προόδου που θα βοηθήσει στη διατήρηση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας.”

-Δεν έχετε σταματήσει να ασχολείστε με αγροτικά θέματα, να μιλατε με τους αγρότες και να μοιράζεστε τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Υπάρχουν προοπτικές για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα; Υπάρχουν δυνατότητες;

Οι περισσότεροι φίλοι μου είναι αγρότες. Και έχω φίλους σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη ως τον Εβρο που τους εκτιμώ και με εκτιμούν.

Αναμφίβολα και υπάρχουν προοπτικές για ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Σε μια χώρα με εξαιρετικές κλιματικές συνθήκες, με μακροχρόνια εμπειρία, με ένα κλίμα που βοηθεάει την ανάπτυξη των καλλιεργειών, με πολύ καλές εδαφολογικές συνθήκες, μπορεί να γίνει ανάπτυξη με χάραξη ενός σχεδίου και με συστηματική δουλειά.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν είναι περίπτερο, είναι μαγαζί γωνία και οι άνθρωποι σ’ αυτό το Υπουργείο πρέπει να βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, να μην αλλάζουν κάθε χρόνο.

Πριν λίγα χρόνια το Υπουργείο είχε γίνει Υφυπουργείο. Πρέπει να κατάλαβαν το λάθος τους και το επανόρθωσαν γρήγορα. Θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα σε αυτό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το επιτελικό όργανο για να μπορέσει να δώσει τις κατευθύνσεις και να χαράξει στρατηγικές που χρειάζονται για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Στη Θράκη, στη Θαλασσιά και άλλες περιοχές, κάθε χρόνο, καταστρέφονται οι παραγωγές από το χαλάζι. Συμβαίνει τα τελευταία 5 – 6 χρόνια με την κλιματική αλλαγή. Παλιά χαλάζι είχαμε μόνο τον Αύγουστο. Τώρα έχουμε Απρίλιο, Μάϊο, Ιούνιο. Πόσο δύσκολο θα ήταν σ’ ένα από τα δύο αεροδρόμια της Χρυσούπολης και Αλεξανδρούπολης να μπει ένα ενοικιαζόμενο αεροπλάνο από τον ΕΛΓΑ ή από το Υπουργείο, όταν χρειάζεται και έχουμε τις ενδείξεις ν’ απογειώνεται ,να βομβαρδίζει τα σύννεφα και να μην έχουμε χαλάζι

Εμείς τι κάνουμε. Πάμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις, δεν ικανοποιούνται φυσικά οι αγρότες, οι νέοι αγρότες απογοητεύονται και τα εγκαταλείπουν, η βιομηχανία δεν έχει πρώτη ύλη, για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, οι εξαγωγές δε γίνονται, οι αγορές χάνονται, όλα αυτά είναι μια αλυσίδα.

Γιατί δεν τρέχει ένα πρόγραμμα για αντιχαλαζιακά δίχτυα να καλύψουμε όλες τις καλλιέργειες στην Ευρώπη και να μην καταστρέφονται οι παραγωγές μας. Όλα αυτά χρειάζονται στρατηγική.

Εθνική προτεραιότητα η στήριξη και επιβιωση των αγροτών. Μια πολιτική στην πράξη που θα φέρεια ουσιαστικά αποτελέσματα

-Οι νέοι δεν επιλέγουν ν’ ασχοληθούν με την αγροτική δραστηριότητα γιατί δεν βλέπουν κάποια προοπτική και δεν νιώθουν τη στήριξη  της πολιτείας. Μόνο το 17% που δήλωσαν για την αγροτικη ενισχυση ειναι κατω των 40 ετων.

“Τους νέους πρέπει να τους προσεγγίσουμε, πρέπει να τους πούμε ότι το υπουργείο, η πολιτεία, είναι δίπλα τους.

Και ό,τι χρειαστούν προγράμματα, αποζημιώσεις, νέες καλλιέργειες, ενημέρωση, εκπαίδευση θα γίνεται με απόλυτη προτεραιότητα.

Είναι μονόδρομος. Είχα κάνει στο υπουργείο γραφείο νέων αγροτών. Οποια περιοχή επισκεπτόμουν έβλεπα κατά προτεραιότητα τους νέους αγρότες και η πόρτα μου ήταν πάντοτε ανοιχτή.”

-Δεν επιχειρείτε όπως είπατε, στην εκδήλωση στην Αθήνα, να ανεβάσετε τις μετοχές σας σε πολιτικό επίπεδο. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αφησε αιχμές, εκεί μενουν, στη ζωή υπάρχουν άλλα ενδιαφέροντα πιο σημαντικά από την πολιτική, δηλώσατε. Θα σας ρωτησω και σήμερα, υπάρχει ενδιαφέρον ν΄ ασχοληθείτε ξανά με την πολιτική;

“Δεν θα είμαι υποψήφιος ούτε για τη βουλή, ούτε θα διεκδικήσω οποιοδήποτε άλλο αξίωμα στην πολιτική.

Βέβαια παραμένω ένας ενεργός πολίτης.

Αυτό δεν μπορεί να μου το αφαιρέσει κανείς.

Το νιώθω, το κάνω, έχω εξαιρετικές σχέσεις με τους συμπολίτες μου στην Ξάνθη, έχω φίλους σε όλη την Ελλάδα και όποτε μπορώ βοηθάω.”

ΚΓ

Ακούστε στο αρχείο εκπομπών στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του STAR 88,8 fm της Παρασκευής 20/1, από το χρόνο 1.42.00 τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλεξανδρο Κοντο.

https://open.spotify.com/show/36nZ8Ks2QJ0lq3LHrAcapV…

Πρωϊνή Ενημέρωση

https://podcasts.apple.com/…/star-888-fm/id1455879122…


Δεν υπάρχουν σχόλια