GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Να γίνει φθηνή η βενζίνη στα σύνορα της Ελλάδας

Τη δική τους πρόταση προκειμένου να παύσουν οι Έλληνες να επισκέπτονται τις γειτονικές χώρες για τον ανεφοδιασμό των ρεζερβουάρ των αυτοκινή...


Τη δική τους πρόταση προκειμένου να παύσουν οι Έλληνες να επισκέπτονται τις γειτονικές χώρες για τον ανεφοδιασμό των ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους κατέθεσαν οι πρατηριούχοι της χώρας μας.

Κατά συρροή συνεχίζουν να επισκέπτονται οι πολίτες της Βόρειας Ελλάδας τα πρατήρια υγρών καυσίμων της Βουλγαρίας και της Βόρεια Μακεδονίας, προκειμένου να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Θέμης Κιουρτζής.

Οι επισκέψεις στις γειτονικές χώρες είναι κάτι που εξακολουθεί να προβληματίζει τον κλάδο των βενζινοπωλών, οι οποίοι βλέπουν τα έσοδά τους να είναι μειωμένα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Θέμης Κιουρτζής, έχει ήδη προταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών να εφαρμοστεί – έστω δοκιμαστικά – το Fuel Pass ή Κάρτα Πολίτη, έτσι ώστε οι Έλληνες καταναλωτές που ζουν δίπλα σε χώρες με φθηνό καύσιμο να επωφελούνται από χαμηλότερες τιμές.

Με αυτό τον τρόπο, ο κ. Κιουρτζής ευελπιστεί ότι θα μετριαστούν σε θεαματικό βαθμό οι «εξορμήσεις» των Ελλήνων πολιτών σε γειτονικές χώρες και θα ενισχυθούν τα έσοδα των πρατηριούχων της χώρας μας. Παράλληλα, όπως εξήγησε, η υιοθέτηση της εν λόγω πρωτοβουλίας δεν θα έπληττε τα οικονομικά της χώρας. 

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «ζητήσαμε να γίνει αυτό δοκιμαστικά έστω και σε μια πόλη προκειμένου να καταλάβει η πολιτεία ότι το επιπλέον έσοδο που θα έχει από την αύξηση των πωλήσεων θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο και πως θα ισοσκελίσει τη μείωση των εσόδων από τον αυξημένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Δηλαδή οι αυξημένες πωλήσεις θα φέρουν εξισορρόπηση στα έσοδα από τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Εξάλλου τι ζητήσαμε; Να εφαρμοστεί αυτό δοκιμαστικά, έστω ας γίνει αυτό πρώτα στη Κομοτηνή, να γίνει μια άσκηση και θα δουν ότι θα υπάρχουν καλά αποτελέσματα».

Τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τις 26 Δεκεμβρίου του 2022, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα ήταν στα 1,827 ευρώ/λίτρο, όταν στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία ανερχόταν στα 1,251 και 1,285 ευρώ/λίτρο αντίστοιχα.

Όσον αφορά στο diesel, η τιμή του στην Ελλάδα ήταν 1,791 ευρώ/λίτρο, όταν στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία δεν ξεπερνούσε τα 1,30 και 1,521 ευρώ/λίτρο αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια