GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Σάββας Μελισσόπουλος: Έχουμε όραμα και μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τα μεγάλα ΕΡΓΑ που έχει ανάγκη η Ξάνθη

Μόνο με τη συνεργασία μπορούμε να προχωρήσουμε. Κάθε είδους διχαστικές ταυτότητες και “πολεμικές” πρακτικές είναι ξεπερασμένες. Ενας ευρύτερ...


Μόνο με τη συνεργασία μπορούμε να προχωρήσουμε. Κάθε είδους διχαστικές ταυτότητες και “πολεμικές” πρακτικές είναι ξεπερασμένες. Ενας ευρύτερος συνδυασμος, μακριά από προσωπική, ιδεολογική, κομματική, συντεχνιακή ή άλλου είδους διαφορά που θα συναντήσει την αποδοχή των συμπολιτών μας, η οποία θα εκφραστεί με τη σύσσωμη συμμετοχή στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές” τόνισε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης Σάββας Μελισσόπουλος στη συνέντευξη που παραχώρησε στον “ΑΓΩΝΑ”

Ο κ. Μελισσόπουλος αναφέρθηκε στις αμεσες προτεραιότητες αν θα εκλεγεί δήμαρχος Ξάνθης και στο σχεδιασμό για την ανάπτυξη του Δήμου

-Βλέπουμε μία αυξανόμενη απαξίωση της συμμετοχής στα κοινά. Θεωρείτε ότι έχει κλονιστεί ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης στη συνείδηση των πολιτών;

“Η θέσπιση της απλής αναλογικής στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν ένα κίνητρο και μία μεγάλη πρόκληση για τη συμμετοχή νέων προσώπων και κυρίως για τη συνδιαμόρφωση πολιτικών πρακτικών που να απολαμβάνουν ευρείας στήριξης από την κοινωνία. Δυστυχώς η ευκαιρία αυτή δεν πρόλαβε καν να δοκιμαστεί και να ολοκληρωθεί, αφού προσέκρουσε εκτός των άλλων και στις αντισυνταγματικές διατάξεις και τροπολογίες, με το πρόσχημα της δήθεν κυβερνησιμότητας. Η ατυχής αυτή κατάληξη μαζί με την ανακύκλωση των ίδιων και των ίδιων ανθρώπων στην τοπική αυτοδιοίκηση, αποτέλεσαν τις σημαντικότερες αιτίες απογοήτευσης και απομάκρυνσης των συμπολιτών μας από τα κοινά.


Αυτή ακριβώς τη ρίζα του κακού προσπαθήσαμε να καταπολεμήσουμε με τη δημιουργία ενός ευρύτερου συνδυασμού, μακριά από προσωπική, ιδεολογική, κομματική, συντεχνιακή ή άλλου είδους διαφορά. Είναι κοινή πεποίθησή μας ότι μόνο με τη συνεργασία μπορούμε να προχωρήσουμε. Κάθε είδους διχαστικές ταυτότητες και “πολεμικές” πρακτικές είναι ξεπερασμένες.

Αυτή η κοινή αντίληψή μας πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα συναντήσει την αποδοχή των συμπολιτών μας, η οποία θα εκφραστεί με τη σύσσωμη συμμετοχή του στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Το δίλημμα λοιπόν στις επόμενες εκλογές είναι ένα:

Ή προχωρούμε ΜΠΡΟΣΤΑ όλοι μαζί ενωμένοι για το καλό της πόλης μας, απέναντι στο παλιό αποτυχημένο σημερινό σύστημα λειτουργίας του Δήμου μας ή μένουμε στα ίδια και συνεχίζουμε να μετρούμε τα προβλήματα, τις πληγές και τις αποτυχίες μιας πόλης που βρίσκεται σε μεγάλη κρίση, σκιά σήμερα του παλιού καλού της εαυτού.”

  • Θα δουλέψουμε σκληρά για να δημιουργήσουμε την Ξάνθη
  • που ονειρευόμαστε, μακριά από προχειρότητες,
  • τσαπατσουλιές και προσωπικά συμφέροντα

-Εφόσον εκλεγείτε, ποιες θα είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας;

“Η απουσία οράματος, ενιαίου σχεδιασμού και η έλλειψη συντονισμού και καθοδήγησης είναι ορατή σε όλο το Δήμο.  Δυστυχώς τόσο η πόλη της Ξάνθης, όσο και οι οικισμοί – με έμφαση αυτούς του Δημοτικού Διαμερίσματος Σταυρούπολης – έχουν αφεθεί στην τύχη τους όχι μόνο τα τελευταία 3 χρόνια, αλλά πολύ περισσότερα. Οι πληγές είναι πολλές και διάσπαρτες, κάποιες δε έχουν εξελιχθεί σε μεγάλα προβλήματα.

Την επόμενη ημέρα μας περιμένει ένας άνευ προηγουμένου αγώνας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μεγάλων και μικρών  έργων υποδομής που έχει ανάγκη η πόλη μας.

Έργα που αφορούν τις δύο εισόδους της πόλης, το εμπορικό της κέντρο, τον Κόσυνθο ποταμό, την αποκατάσταση και ανάδειξη της Δημοτικής Αγοράς, των Καπναποθηκών, της Παλιάς Πόλης, των χώρων άθλησης και πολιτισμού, του πράσινου και του περιβάλλοντος, αλλά και έργα και δράσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία μας και αφορούν τους συνανθρώπους μας με ιδιαίτερα προβλήματα και ανάγκες.

Πρώτη μας προτεραιότητα όμως θα είναι τα αυτονόητα δηλαδή η αποκατάσταση της καθαριότητας της πόλης, με ταυτόχρονη θέσπιση κινήτρων επιβράβευσης στους συνεπείς συμπολίτες μας.

Άμεσες επίσης θα είναι και κάποιες χειρουργικής ακρίβειας επεμβάσεις με στόχο την κυκλοφοριακή επιβάρυνση στο κέντρο της πόλης, μέχρι να αποδώσουν τα έργα δημιουργίας νέων θέσεων στάθμευσης.

Ακόμη, η “διάσωση” ελεύθερων χώρων και η διαμόρφωση συνθηκών ασφαλούς πεζοπορίας και ποδηλασίας θα καταστήσει πιο βιώσιμη την καθημερινότητά μας ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυτονόητες και απαραίτητες επίσης θεωρούμε τις ενέργειες που πρέπει άμεσα να αναλάβουμε  για οργανωμένη παρουσία του Δήμου Ξάνθης στην υποδοχή και τη φιλοξενία των επισκεπτών μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ειδικά για τα Κιμμέρια, στόχος μας είναι να συνδράμουμε ώστε να εξελιχθούν σε μία σύγχρονη κωμόπολη, ένα δεύτερο μικρότερο πόλο υγιούς ανάπτυξης και οικονομικής δραστηριότητας.

Τέλος, για την περίπτωση της Σταυρούπολης και των πέριξ οικισμών, δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος για χάσιμο: Η άμεση ανάσχεση της επιταχυνόμενης καθοδικής πορείας είναι μονόδρομος απόλυτης προτεραιότητας. Η Σταυρούπολη θα γίνει το επίκεντρο Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου μας, με έμφαση τον εναλλακτικό τουρισμό.”

  • Το μοντέλο ενός δημοσιοσχετίστα Δημάρχου, που υπόσχεται σε όλους τα πάντα και εξαντλεί τη δραστηριότητά του σε φληναφήματα, φιέστες,   πυροτεχνήματα, φωτογραφίσεις και βολέματα ημετέρων, τελειώνει εδώ
  • Αδιαπραγμάτευτοι στόχοι μας, η διαφάνεια,
  • η αξιοκρατία και η κοινωνική δικαιοσύνη

-Αυτά που μας περιγράψατε ακούγονται πολύ αισιόδοξα. Πώς σκοπεύετε να τα πραγματοποιήσετε; Έχετε κάποιες σκέψεις για την  ανάπτυξη της περιοχής μας;

“Θα ξεκινήσουμε, με σχέδιο, οργάνωση, προτεραιότητες και κυρίως με πολλή και σκληρή δουλειά.

Το μοντέλο ενός δημοσιοσχετίστα Δημάρχου, που υπόσχεται τα πάντα σε όλους και εξαντλεί τη δραστηριότητά του σε φληναφήματα, φιέστες, πυροτεχνήματα, φωτογραφίσεις και βολέματα ημετέρων τελειώνει εδώ.

Πρώτος και αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η διαφάνεια και η κοινωνική δικαιοσύνη. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η δυναμική για το κοινό καλό, διότι το κοινό καλό εγγυάται και το ατομικό καλό (όχι όμως και το αντίστροφο).

Οι διορισμοί ημετέρων σε θέσεις ευθύνης, ο διαχωρισμός των πολιτών σε δικούς μας ή όχι και οι απευθείας αναθέσεις σε συγκεκριμένους πολίτες δεν θα έχουν θέση στην Ξάνθη της επόμενης μέρας.

Σκοπεύουμε να απευθυνθούμε στο σύνολο των επαγγελματιών του τόπου μας μέσω των θεσμικών τους οργάνων – είμαστε εναντίον της ευνοιοκρατίας και της δημιουργίας στρατιάς “ημετέρων”.

Στόχος μας είναι να μελετούμε έγκαιρα την εφαρμοσιμότητα των αναγκών και των προτεραιοτήτων μας ώστε να αξιοποιούμε άμεσα κάθε δυνατό χρηματοδοτικό εργαλείο. Σε αυτά, αν προσθέσουμε τη δυναμική των συλλόγων και των εθελοντών που έχει αποδειχθεί ότι στην Ξάνθη είναι πλούσια και ανεξάντλητη, μπορούμε πράγματι σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναστρέψουμε την κακή σημερινή εικόνα της Ξάνθης και να κάνουμε την υπέρβαση. Επίσης περιορισμένης εμβέλειας – αλλά καίριες – παρεμβάσεις, θα αλλάξουν άμεσα τη δυναμική της πόλης και θα αποτελέσουν ευκαιρία και κίνητρο για νέες επενδύσεις.

Θεωρούμε βέβαια αυτονόητη και ως εκ τούτου απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων αυτών τη συνεργασία  με το Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο και τα θεσμικά όργανα και τους εκπροσώπους των επαγγελματιών. Σημαντικότατη κινητήρια δύναμη μπορεί να διαδραματίσει η αξιοποίηση του δυναμικού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, μέσω κοινών δράσεων, με στόχο κυρίως την προσέλκυση καινοτόμων τεχνολογιών.

Η ανάπτυξη όμως οφείλει να αφορά ισόρροπα κάθε επίπεδο επαγγελματικής δραστηριότητας των συμπολιτών μας. Σε μία εποχή για παράδειγμα που ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας δοκιμάζεται σε πρωτοφανή όρια, η συμβολή μας στην με κάθε τρόπο στήριξη βιώσιμων καλλιεργειών και ζωικού κεφαλαίου είναι θέμα επιβίωσης όλων αυτών των συμπολιτών μας κυρίως του ορεινού όγκου, αλλά και των Κιμμερίων που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι αυτό.

Τέλος, η τουριστική ανάπτυξη, τομέας που σήμερα μαραζώνει σε σχέση με την προίκα του φυσικού και οικιστικού κάλλους του Δήμου μας, πρέπει να ενισχυθεί κυρίως με έργα πνοής που θα αλλάξουν το μέλλον μας. Επιτρέψτε μας εδώ και ένα σχόλιο για τις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές και τις Γιορτές Παλιάς Πόλης: Σκοπεύουμε να παλέψουμε για υπεύθυνες γιορτές, με ποιότητα και προοπτική. Θέλουμε οι επισκέπτες μας να χαίρονται να έρχονται και να ξαναέρχονται γιατί αντίκρισαν το γνήσιο, το πηγαίο και το φιλόξενο πνεύμα μας και όχι κάτι που παρουσιάζεται σε επουσιώδεις παραλλαγές, έρμαιο της φθοράς του χρόνου.”

Κλείνοντας, σας ζητούμε ένα σχόλιο για το Δροσερό.

“Για μας οι συμπολίτες μας από το Δροσερό δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δε θα τους θυμηθούμε αποκλειστικά την ημέρα των εκλογών. Θα τους θυμόμαστε συνεχώς, αφού παλεύουμε ακριβώς για αυτό: Ο κάθε άνθρωπος είναι πρόσωπο.

Θεωρούμε μεγάλης σημασίας κάθε είδους ευκαιρίες άθλησης, εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, ιδιαίτερα των νέων Ρομά – δράσεις που στρέφονται ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία και την παραβατικότητα. Κάθε γήπεδο, κάθε σχολείο, κάθε κοινωνικό φροντιστήριο, κάθε ωδείο, κάθε ινστιτούτο επαγγελματικής κατάρτισης, κάθε υποτροφία που θα απευθύνεται σε όσους επιλέξουν να προχωρήσουν σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα είναι ένα παράθυρο ευκαιριών για αυτούς τους συνδημότες μας – ένα παράθυρο πραγματικής ελευθερίας.

Όμως όλοι μας και οι συμπολίτες μας κάτοικοι του Δροσερού θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ως ισότιμοι πολίτες θα πρέπει να σεβόμαστε με τον ίδιο τρόπο τους νόμους και τους κανόνες της πολιτείας και του Δήμου. Ο συνοικισμός του Δροσερού θα πρέπει και με τη βοήθεια της πολιτείας να αποτυπωθεί και να νομιμοποιηθεί πλήρως, προκειμένου να μπορέσουν να ξεκινήσουν εκεί τα έργα υποδομής  που τόσο έχουν  ανάγκη οι συμπολίτες μας. Στο Δροσερό θα πρέπει να αναπτυχθούν πρόσθετες δομές κοινωνικής πρόνοιας αλλά καιάλλα παραρτήματα δημόσιων ή δημοτικών υπηρεσιών, με μοναδικό σκοπό τη διευκόλυνση των κατοίκων του συνοικισμού.

Για όλους αυτούς τους λόγους σε αυτή την πορεία ανάπτυξης και αλλαγής του Δροσερού ζητώ από τους συμπολίτες μου κατοίκους του Δροσερού να μας εμπιστευτούν και υπόσχομαι ότι θα τους εμπιστευτούμε απόλυτα και εμείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια