GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Νέα σενάρια για τις κάλπες: Πως οι επιδοματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης επηρεάζουν την ημερομηνία εκλογών

Η αντίστροφη μέτρηση προς τις εκλογές έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση βαδίζουν ήδη τον δρόμο προς τις κάλπες, ωστό...


Η αντίστροφη μέτρηση προς τις εκλογές έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση βαδίζουν ήδη τον δρόμο προς τις κάλπες, ωστόσο, το βασικό ζητούμενο και ερωτηματικό για την ώρα είναι το πότε ακριβώς θα στηθούν.

Η ημερομηνία της κάλπης αποτελεί προς το παρόν γρίφο για δυνατούς λύτες και η λύση του γόρδιου δεσμού βρίσκεται στα χέρια αποκλειστικά της κυβέρνησης.

Μέχρι στιγμής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κλειστά τα χαρτιά του και τα σενάρια για την ημερομηνία εκλογών δίνουν και παίρνουν.

Εκτιμώντας με βάση και τις τελευταίες επιδοματικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού με αποκορύφωμα το Food Pass ή αλλιώς Market Pass, φαίνεται πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει την τετραετία και να πάει τις εκλογές όσο πιο πίσω γίνεται.

  • Η κοινωνική «εξαργύρωση» των παροχών

Προχωρώντας σε κοινωνικές παροχές και εξαγγέλλοντας διαρκώς πρωτοβουλίες ανακούφισης των νοικοκυριών που στενάζουν από την ακρίβεια είναι προφανές πως η κυβέρνηση στοχεύει και στις εκλογές.

Θέλει, προφανώς, να εισπράξει κοινωνικά τις παροχές και παρεμβάσεις της, οι οποίες θα συνεχιστούν και τους πρώτους μήνες του 2023.

  • Ποιες είναι αυτές οι παρεμβάσεις;

Κατ’ αρχάς την 1η Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ η διάταξη για την αύξηση των συντάξεων, μέτρο που αφορά πάνω από 2,3 εκατομμύρια συνταξιούχους. Αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό μια μεγάλη μερίδα πολιτών.

Ακολουθεί το Φεβρουάριο η εφαρμογή του μέτρου του Market Pass. Τα πρώτα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα μπουν στα τέλη του ίδιου μήνα.

Υπενθυμίζεται πως για την 1η Μαΐου έχει προγραμματιστεί νέα αύξηση κατώτατου μισθού, ενώ ενδιάμεσα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και το μέτρο για την επιδότηση στέγασης των νέων ζευγαριών ως 39 ετών.

Όλα τα παραπάνω συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι πρώτοι τέσσερις με πέντε μήνες του 2023 θα είναι ένα διάστημα στο οποίο η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εισπράξει κοινωνικά τις πρωτοβουλίες παροχών, επομένως το πιθανότερο είναι πως οι εκλογές θα διεξαχθούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στη λήξη της τετραετίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανακοινώσεις θα γίνουν προσεχώς από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.













 














Δεν υπάρχουν σχόλια