GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αιφνιδίασε τους Τούρκους ο Μητσοτάκης – Ξεκινούν άμεσα έρευνες σε Πελοπόννησο και Κρήτη από την Εxxon Mobil

Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών στόχων με κοιτάσματα φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της ...


Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών στόχων με κοιτάσματα φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και ανοιχτά της Πελοποννήσου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 αποκάλυψε πως η χώρας μας ετοιμάζεται να φέρει νέα δεδομένα στην ενεργειακή σκακιέρα της ΝΑ Μεσογείου , με σεισμικές έρευνες οι οποίες ίσως δώσουν «ανάσα» στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας και της Ευρώπης γενικότερα. 

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι έρευνες νοτιοδυτικά Πελοποννήσου και Κρήτης από την Εxxon Mobil δεν είναι ένα μελλοντικό πλάνο, αλλά κάτι που ξεκινά άμεσα, τις προσεχείς ημέρες δηλαδή.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα κάνει τίποτα στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες την ώρα που η «Τουρκία προαναγγέλλει συνεχώς έρευνες για υδρογονάνθρακες», ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Ίσως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά. Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil. Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες».

  • Παράλληλες έρευνες για υδρογονάνθρακες σε δύο οικόπεδα

Στις αρχές Νοεμβρίου, με την εκκίνηση του προγράμματος σεισμικών ερευνών στα δυτικά και νoτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στα όρια της ελληνικής ΑΟΖ με την Ιταλία, η Ελλάδα θα εκτελέσει για πρώτη φορά παράλληλες έρευνες στα βορειοδυτικά και στα νοτιοδυτικά σύνορά μας.

Οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η ανταπόκριση και η ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε η ExxonMobil μάς γεμίζει εμπιστοσύνη για το τελικό αποτέλεσμα και φαίνεται να επιβεβαιώνει τη στρατηγική σημασία της περιοχής ερευνών.

Την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων στα μπλοκ δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (2D) θα ακολουθήσει η επεξεργασία των δεδομένων εντός των επόμενων έξι μηνών για την απεικόνιση των γεωλογικών δομών του υπεδάφους.

Μετά την ερμηνεία των συλλεγμένων και επεξεργασμένων σεισμικών δεδομένων, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσουν: (α) η επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, (β) η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση και (γ) η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.

  • Αιφνιδιασμός στην Τουρκία

Ο αρθρογράφος της Milliyet Οζάι Σεντίρ ανέφερε: «Η Ελλάδα πιέζει έντονα και λέει ‘η Λιβύη να κάνει συμφωνία με μας’. Εκείνο το θέμα πρέπει να το δούμε άμεσα. Τι θα κάνουμε; Πιθανότατα θα δούμε τους όρους με τη συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και άμεσα θα στείλουμε εκεί τα γεωτρύπανα μας. Αν πράγματι οι ΗΠΑ χάνουν την ισορροπία και πιέσει την κυβέρνηση της Λιβύης για να συμφνήσει με την Ελλάδα η απάντηση της Τουρκίας θα είναι ξεκάθαρη. Εμείς συμφωνήσαμε νωρίτερα μαζί τους και θα πούμε ‘ερχόμαστε και ξεκινάμε τις έρευνες’». 

Δεν υπάρχουν σχόλια