GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


“Nα προσληφθούν Πομάκοι ως συνοριοφύλακες για την φύλαξη του ορεινού όγκου της Ροδόπης”.

Eρώτηση προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Τ.Θεοδωρικάκο και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδη κατέθεσε ο Βου...


Eρώτηση προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Τ.Θεοδωρικάκο και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδη κατέθεσε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης  σχετικά  με  τα προβλήματα που δημιουργούνται στην περιοχή της Ροδόπης από το μεταναστευτικό.
Ο βουλευτής σημειώνει ότι τα ακάλυπτα περάσματα κυρίως του ορεινού όγκου της Οροσειράς της Ροδόπης πρέπει να ελεγχθούν, με  την πρόσληψη συνοριοφυλάκων με  κριτήριο την ενδοποιότητα και την  αξιοποίηση  στελεχών από τον τοπικό πομακικό πληθυσμό που θα λειτουργούσε αποτελεσματικά, διότι αυτοί οι μουσουλμάνοι του ορεινού όγκου γνωρίζουν καλύτερα τις περιοχές τους, τις οποίες και θέλουν να φυλάξουν από κινδύνους και απειλές.

AΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Κοινοβουλευτική Ερώτηση

Αθήνα,  8.11.2022

 Προς 

  • τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
  • κ. Τ. Θεοδωρικάκο
  • τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
  • κ. Χρ. Στυλιανίδη

Η Ελληνική Κυβέρνηση το 2020 αντιμετώπισε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα την προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Θωράκισε τον Έβρο με το φράχτη, εγκατέστησε σύγχρονα μέσα και πλήρη στελέχωση. Διεθνοποίησε το ζήτημα κερδίζοντας την συμπαράσταση της ΕΕ και την παρουσία της FRONTEX. Σεβάστηκε απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα εκσυγχρονίζοντας παράλληλα και το θεσμικό πλαίσιο του μεταναστευτικού δικαίου. Κήρυξε τον πόλεμο στα διεθνή κυκλώματα παράνομων διακινητών. Πήρε τα εύσημα της διεθνούς κοινότητας.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά εκτός από την πολιτεία συνέβαλε αποφασιστικά και η τοπική κοινωνία ολόκληρης της Αν. Μακεδονίας και της Θράκης.

Επειδή μετά την πρώτη επιτυχημένη αντίδραση το πρόβλημα συνεχίστηκε με μαζικές διελεύσεις μεταναστών από ακάλυπτα περάσματα κυρίως του ορεινού όγκου της Οροσειράς της Ροδόπης. Επειδή καταγγέλθηκαν πολλές φορές από τους μουσουλμάνους κατοίκους του ορεινού όγκου περιπτώσεις μαζικών μετακινήσεων μέσα από τα ορειβατικά ή και απάτητα μονοπάτια των ορεινών δασών, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δια του τότε Υπουργού κ. Μ. Χρυσοχοΐδη δεσμεύτηκε και επισήμως η Κυβέρνηση ανακοίνωσε, ότι θα προχωρήσει στην πρόσληψη πρόσθετης δύναμης συνοριοφυλάκων με κριτήριο και την ενδοποιότητα.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε η πρόσληψη 250 στελεχών στο Νομό Έβρου, 100 στο Νομό Ροδόπης και 100 στο Νομό Καβάλας. Η Ροδόπη και η Καβάλα προβλέπονταν να καλύψουν παράνομες μετακινήσεις που διαφεύγουν την γραμμή φύλαξης του Έβρου και παρακάμπτοντας τον, εισέρχονται από τα δύσβατα ορεινά μονοπάτια. Η αξιοποίηση δε στελεχών από τον τοπικό πομακικό πληθυσμό θα λειτουργούσε αποτελεσματικά, διότι αυτοί οι μουσουλμάνοι του ορεινού όγκου γνωρίζουν καλύτερα τις περιοχές τους, τις οποίες και θέλουν να φυλάξουν από κινδύνους και απειλές.

Δυστυχώς μέχρι τώρα έχουν προχωρήσει οι προσλήψεις μόνο στον Έβρο με αποτέλεσμα στη Ροδόπη να υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της τοπικής Αστυνομίας και της Συνοριοφυλακής.

Ένα από τα αποτελέσματα αυτής της καθυστέρησης είναι το ξέσπασμα πολλών πυρκαγιών στις δασικές εκτάσεις της ορεινής Ροδόπης που συνεχίζονται και μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου, με κορύφωση την τελευταία φωτιά στο ιστορικό Παπίκιον Όρος, η οποία προκαλεί απίστευτη οικολογική καταστροφή στη Ροδόπη. Είναι σαφές ότι ο μεγάλος αριθμός πυρκαγιών στα δάση μας οφείλεται σε φωτιές που ανάβουν οι μετανάστες για να ζεσταθούν ή να φάνε μέσα στο δάσος χωρίς να λάβουν καν τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα.

Συγκεκριμένα φέτος είχαμε φωτιές στις παρακάτω περιοχές:

  • 8.5. 2022 Πάνδροσο
  • 10.6.2022 Φωλιά
  • 18.6.2022 Δειλινά
  • 28.6.2022 Μυρτίσκη
  • 4.7.2022. Κέχρος
  • 22.7.2022 Καλλιντίριο
  • 29.7.2022 Άνω Δροσίνη
  • 11.9.2022 Δροσιά
  • 5.9.2022 Αρδεια
  • 5.9.2022 Μέγα Πιστό – Σώστης
  • 22.9.2022 Μίσχος
  • 22.9.2022 Καρυδιά
  • 28.9.2022 Καλλιντίριο
  • 6.9.2022 Κάλχας
  • 17.10.2022 Σώστης – Μίσχος
  • 23.10.2022 Μαχαίρας

Όλες αυτές οι περιοχές συνδέονται με περάσματα. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού της Πυροσβεστικής όσο και της Αστυνομίας είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν αυτά τα μέτωπα που ξεσπούν συνεχώς. Η κατάσταση δε επιδεινώνεται και από την έλλειψη προσωπικού μια που οι οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ροδόπης τον τελευταίο χρόνο μειώθηκαν αδικαιολογήτως κατά 40, γεγονός που για κάθε συμβάν προκαλεί την κινητοποίηση όλων των γειτονικών νομών της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, αφήνοντας εκεί ακάλυπτο το πεδίο για έκτακτα συμβάντα και φυσικά εξαντλώντας πλήρως το σύνολο του προσωπικού.

Με δεδομένη τη πολυσήμαντη γεωπολιτική σημασία της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης και την ευαισθησία του Νομού Ροδόπης λόγω της πληθυσμιακής του σύνθεσης, της ενεργειακής του αναβάθμισης (διέλευση αγωγών TAP και IGB), της σπάνιας και προστατευόμενης φύσης του και του ακριτικού του χαρακτήρα που τον καθιστά πρόσθετα ευαίσθητο για λόγους εθνικής ασφάλειας και άμυνας.

  • Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
  • Προστασίας του Πολίτη κ. Τ. Θεοδωρικάκος
  • και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρ. Στυλιανίδης:

Πότε προτίθεται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να υλοποιήσει την κυβερνητική δέσμευση του για την πρόσληψη 100 Συνοριοφυλάκων με κριτήρια ενδοποιότητας στο Ν. Ροδόπης, μεταξύ των οποίων και κατοίκους του ορεινού όγκου, προκειμένου να φυλάσσονται αποτελεσματικότερα τα ορεινά περάσματα και να αποφεύγονται οι καταστροφές που προκαλούνται από τις φωτιές και όχι μόνο;

Θα αυξηθεί το προσωπικό της Αστυνομίας με έκτακτες μεταθέσεις, ώστε να καλυφθούν με πληρότητα οι ανάγκες της περιοχής;

Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να αυξήσει, όπως πριν, τις οργανικές θέσεις πυροσβεστών στην Ροδόπη, ώστε να μην αποδιοργανώνεται η λειτουργία και των γειτονικών νομών από την αύξηση των περιστατικών και να καλύπτεται αποτελεσματικά η περιοχή χωρίς να εξαντλείται το προσωπικό;

Θα υπάρξει στο εξής πρόβλεψη περισσότερων εναέριων μέσων που θα εδρεύουν στην περιοχή, ώστε οι επεμβάσεις από αέρος στις δύσβατες ορεινές περιοχές να είναι πιο άμεσες και πιο αποτελεσματικές;

Ο Ερωτών

  •  Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης
  • Βουλευτής Ροδόπης, Νέα Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια