GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Οργή στην Άγκυρα για την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τον ΟΗΕ

  Ο ΟΗΕ ακυρώνει στην πράξη την παράνομη συμφωνία που υπέγραψαν οι Τρίπολη και Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες, προκαλώντας οργή στην Άγκυρα ...

 


Ο ΟΗΕ ακυρώνει στην πράξη την παράνομη συμφωνία που υπέγραψαν οι Τρίπολη και Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες, προκαλώντας οργή στην Άγκυρα και ανακούφιση στην Αθήνα.

Με βάση το άρθρο 6 της συμφωνίας για πολιτικό διάλογο στη Λιβύη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία που συνυπέγραψαν Ερντογάν και Σάρατζ. 

Για πρώτη φορά στο κείμενο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του οργανισμού, για την ανανέωση της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη, γίνεται ρητή αναφορά στο άρθρο 6 της Συμφωνίας του φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης, η οποία προβλέπει ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες που θα δεσμεύουν την χώρα στο μέλλον και μπορεί να είναι επιβλαβείς για την εξωτερική πολιτική της.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η υπογραφή της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας του memorandum για τους υδρογονάνθρακες εμπίπτει ακριβώς σε αυτή την κατηγορία.

Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου πριν λίγο καιρό έγινε παράτυπα και αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας με παραβίαση σαφέστατη θεμελιωδών κανόνων, καθώς αγνοούσε την ύπαρξη των ελληνικών νησιών, όπως η Κρήτη. Επιπλέον καταδικάστηκε από το σύνολο των χωρών της ΕΕ, ενώ δεν κυρώθηκε ποτέ από την Βουλή της Λιβύης.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαιώνει στην πράξη τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις που είχε εκφράσει η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή της υπογραφής αυτής της συμφωνίας.

«H ομόφωνη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της απόφασης αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, την οποία χαιρετίζει η Ελλάδα», αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Πηγή:dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια