GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


POLITICAL: Ερντογάν και Πούτιν στήνουν… “μαϊμού” Αλεξανδρούπολη!

Επίθεση και στον τομέα της ενέργειας, και μάλιστα πολυεπίπεδα, ετοιμάζει η Άγκυρα σε βάρος της χώρας μας, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ τ...


Επίθεση και στον τομέα της ενέργειας, και μάλιστα πολυεπίπεδα, ετοιμάζει η Άγκυρα σε βάρος της χώρας μας, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής εφημερίδας “POLITICAL”. Λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση πως Μόσχα και Άγκυρα συμφώνησαν να δημιουργηθεί ένα κέντρο διανομής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ανατολική Θράκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε διευκρινίσεις για το ρωσοτουρκικής έμπνευσης έργο, που αναμφίβολα έχει σκοπό να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς το ενεργειακό hub της Αλεξανδρούπολης.
Και η αναφορά του Τούρκου προέδρου στο λιμάνι της Θράκης μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, δίνοντας το στίγμα του νέου γύρου έντασης στα Ελληνοτουρκικά. «Δώσαμε, με τον κ. Πούτιν, στο υπουργείο Ενέργειας και στο αντίστοιχο της Ρωσίας την εντολή να εργασθούν από κοινού για μια κοινή μελέτη. Για ένα τέτοιο κέντρο διανομής φυσικού αερίου φυσικά η Θράκη θεωρείται ως η πιο κατάλληλη», ήταν οι διευκρινιστικές απαντήσεις του Ερντογάν στους Τούρκους δημοσιογράφους στο ταξίδι της επιστροφής από την Αστάνα, όπου συναντήθηκε για ακόμα μία φορά με τον Ρώσο ομόλογό του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Χουριέτ», ο Τούρκος πρόεδρος ξεδίπλωσε σχέδια, στόχους αλλά και ανησυχίες που έθεσαν από κοινού με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Και το αποτέλεσμα των συζητήσεών του πρέπει να ανησυχεί (κυρίως) την Αθήνα.
  • Το… διαβολικό σχέδιο
«Μπορεί να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κέντρο φυσικού αερίου στην Τουρκία για την Ευρώπη. Η Τουρκία είναι μια πολύ σημαντική οδός για την Ευρωπαϊκή Ένωση στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, ενώ δηλώσεις στελεχών της Gazprom φιλοξενούνται στην τουρκική εφημερίδα. «Το κέντρο εμπορίου φυσικού αερίου θα μπορούσε να βρίσκεται στα σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία, θα μπορούσε να εγκατασταθεί εκεί», σημειώνουν, επισημαίνοντας πως ένα τέτοιο έργο μπορεί να παίξει ρόλο «βαλβίδας ειρήνης» και στον τερματισμό των περιφερειακών συγκρούσεων.

Ωστόσο, το σχέδιο των δυο εταίρων είναι σαφώς πιο… διαβολικό. Επιδιώκουν να μπουν από την πίσω πόρτα στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, αρχίζοντας από τώρα τα έργα υποδομών για να ξεκινήσει η λειτουργία σε σαφώς πιο ήρεμη περίοδο, να ενεργήσουν ανταγωνιστικά με τα ενεργειακά σχέδια στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα, είτε μέσω μεταφοράς LNG από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είτε μέσω των συμμαχικών αγωγών στα σχήματα των οποίων μετέχει και η χώρα μας.

Στις ίδιες δηλώσεις, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην Αλεξανδρούπολη λέγοντας «βλέπουμε τι κάνουν στην Αλεξανδρούπολη και σε διάφορα νησιά. Αφού φορέσουμε την πανοπλία μας…» και τα γνωστά.
  • «Δίκαιη κατανομή σε Αιγαίο, Κύπρο»
Σχεδόν ταυτόχρονα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου επανήλθε στο θέμα της ενεργειακής συνεκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Μιλάμε για δίκαιη κατανομή στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Ως εκ τούτου, είμαστε πάντα έτοιμοι να κάνουμε θετικά βήματα σε αυτό το θέμα. Αλλά και η άλλη πλευρά θα πρέπει να συμφωνήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Η τάση που βλέπουμε τελευταία δεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση», είπε την ώρα που το «Ορούτς Ρέις» πλέει στα νερά του Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια