GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ξάνθη: Οι κτηνοτρόφοι περιμένουν λύσεις στα προβλήματά τους

  Το υψηλό κόστος συντήρησης των κοπαδιών τους θα θέσουν εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων της Ξάνθης συμμετέχοντας στη Συνάντηση των Κτηνοτροφικών...

 


Το υψηλό κόστος συντήρησης των κοπαδιών τους θα θέσουν εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων της Ξάνθης συμμετέχοντας στη Συνάντηση των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της ΑνΜΘ με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αύριο, Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου. Συνάντηση η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ.

«Είναι διπλάσια η τιμή των ζωοτροφών που προμηθευόμαστε σε σχέση με πέρσι» δήλωσε στο www.ertnews.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων νομού Ξάνθης κος Δημήτρης Ψεματάς και εξήγησε μιλώντας με παραδείγματα: «Πέρσι η ακριβότερη τιμή του καλαμποκιού ήταν 32 λεπτά στο τέλος της χρονιάς ξεκινώντας από 17 και 23 λεπτά το κιλό την αγορά του και φέτος αγοράσαμε 40 λεπτά στο ξεκίνημα της συγκομιδή του». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αγοράζουν ακριβότερα 90% όταν το γάλα από τους ίδιους πωλείται 20% ακριβότερα. «Και οι αγρότες έχουν δίκαιο καθώς το κόστος καλλιέργειας είναι υψηλό, ωστόσο, το κόστος της αγοράς για εμάς είναι δυσβάστακτο» τόνισε.

Ακριβότερο, όμως, και το ρεύμα γεγονός που τους δυσκολεύει περισσότερο. Δηλαδή, όπως σημείωσε ο πρόεδρος πάλι μιλώντας με παραδείγματα πλήρωνε το μήνα 220-250 ευρώ λογαριασμό ρεύματος και τώρα για τις ίδιες κιλοβατώρες πληρώνει 1170 ευρώ για μια μονάδα με 400 ζωντανά. Τριπλασιασμός όπως σημείωσε και στην τιμή του πετρελαίου κίνησης.

 «Μόνο από την ενέργεια έχουμε «γονατίσει»» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαίου κίνησης λειτουργούν αρμεκτήρια, μύλοι για τα σιτηρέσια , ψυγεία και εξασφαλίζεται ο απαραίτητος φωτισμός της μονάδας έτσι η προσπάθεια μείωσης των Κιλοβατωρών είναι ανέφικτη.

Τέλος, σημείωσε ότι και η νέα ΚΑΠ είναι ένα θέμα που τους προβληματίζει και θα το θέσουν επίσης στη συνάντηση. Ειδικότερα, στάθηκε στα «ιστορικά δικαιώματα» αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Κάποιοι έχοντας κατοχυρώσει δικαιώματα στο παρελθόν παίρνουν υψηλές επιδοτήσεις τώρα έχοντας μικρή δύναμη ζωικού κεφαλαίου».

Μάλιστα σε αυτό το σημείο ανέφερε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Με 100 πρόβατα κτηνοτρόφος εισπράττει 30.000 ευρώ και με 550 , 2.700 ευρώ» ζητώντας “νέα ρύθμιση κι αντιμετώπιση της αδικίας”. 

Ο Κτηνοτροφικός Σύνδεσμος της Ξάνθης αριθμεί 296 ενεργά μέλη τα οποία έχουν στην κατοχή τους 70.000 πρόβατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια