GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Χρηματικές γονικές παροχές: Ευνοϊκή ρύθμιση για δωρεά χρημάτων με κατάθεση μετρητών

 Ποιοι φορολογούμενοι δεν χάνουν το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ Τι προβλέπει η ειδική ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικον...

  •  Ποιοι φορολογούμενοι δεν χάνουν το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ
  • Τι προβλέπει η ειδική ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών

Απαλλάσσονται πλήρως από την επιβολή φόρου 10% και μάλιστα από το πρώτο ευρώ οι φορολογούμενοι που προχώρησαν σε γονική παροχή χρηματικών ποσών έως 800.000 ευρώ από 1η Οκτωβρίου 2021 έως 9 Σεπτεμβρίου 2022 με ανάληψη μετρητών από τον λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού στον λογαριασμό του δωρεοδόχου. Σύμφωνα με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Οικονομικών το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης (13/9) οι φορολογούμενοι για να δικαιούνται το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ θα πρέπει να είχαν καταθέσει τα  χρήματα στον λογαριασμό του δωρεοδόχου εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανάληψης του χρηματικού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό τους.


Σύμφωνα με τη διάταξη που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Οικονομικών το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης «Κατά τη διενέργεια γονικών παροχών και δωρεών χρηματικών ποσών μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε από την 1η.10.2021 μέχρι και την 9-9- 22, λογίζεται ως μεταφορά χρημάτων η ανάληψη χρηματικού ποσού από ατομικό ή κοινό τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού εντός 3 εργάσιμων ημερών σε ατομικό λογαριασμό του δωρεοδόχου ή σε κοινό λογαριασμό του δωρεοδόχου με τον ίδιο δωρητή ή τρίτο πρόσωπο».

Η διάταξη που ισχύει σήμερα, προβλέπει ότι η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (σύζυγοι, παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια) η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, φορολογείται με συντελεστή 10%, μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολογήτου ποσού 800.000 ευρώ. Δηλαδή ποσά έως 800.000 ευρώ που δωρίζει ο γονιός στο παιδί του ή ο παππούς στο εγγόνι του είναι αφορολόγητα έως τις 800.000 ευρώ μόνο στην περίπτωση που η δωρεά πραγματοποιείται με μεταφορά του χρηματικού ποσού μέσω τραπεζών.

Τώρα,  η νέα διάταξη προβλέπει ότι το αφορολόγητο ποσό των 800.000 ευρώ, που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του ν. 4839/2021, ισχύει και για τις δωρεές και γονικές παροχές χρημάτων που πραγματοποιήθηκαν, από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2022 μεταξύ των δικαιούχων της Α΄ κατηγορίας της φορολογικής κλίμακας με ανάληψη χρημάτων από τον λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού στον λογαριασμό του δωρεοδόχου εντός 3 εργάσιμων ημερών.

Ενδεχομένως την τελευταία στιγμή να υπάρξει διόρθωση της ημερομηνίας και το μέτρο να εφαρμόζεται για γονικές παροχές και δωρεές που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως 13 Σεπτεμβρίου 2022, ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια