GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ροδόπη: Μαραζώνει η Οργάνη, φυλλορροούν οι κάτοικοί της

  Τρεις μήνες χωρίς δρομολόγια του ΚΤΕΛ η πρώην Κοινότητα της Οργάνης. Κάτοικοι δεκάδων οικισμών παραμένουν αποκλεισμένοι όλη την καλοκαιριν...

 


Τρεις μήνες χωρίς δρομολόγια του ΚΤΕΛ η πρώην Κοινότητα της Οργάνης. Κάτοικοι δεκάδων οικισμών παραμένουν αποκλεισμένοι όλη την καλοκαιρινή περίοδο από το κλείσιμο των σχολείων μέχρι την επανέναρξη λειτουργίας τους, καθώς για τη μεταφορά των μαθητών πραγματοποιούνται τα δρομολόγια και κοντά στους μαθητές, όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, εξυπηρετούνται και οι ίδιοι.

«Είμαστε αποκλεισμένοι» δηλώνει ο κ. Αρναούτ Αχμέτ, διευθυντής στο δημοτικό σχολείο τη Οργάνης και μιλώντας στο www.ertnews.gr περιγράφει έναν τόπο που μαραζώνει “χάνοντας” τους κατοίκους του. 

«Στο δημοτικό σχολείο της Κύμης πριν δέκα χρόνια είχαμε 60 μαθητές σήμερα έχουμε οκτώ» λέει και δίνει την εικόνα του χώρου του με κύριο χαρακτηριστικό τη συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού: Στον Κάτω Κάρδαμο 65 παιδιά πριν δέκα χρόνια 12 σήμερα, στον Άνω Κάρδαμο το σχολείο κλειστό. Κλειστό επίσης στη Δρανιά, στην Κάτω Βυρσίνη, στη Σμιγάδα. «Στην Άνω Βυρσίνη έχουμε 17 παιδιά στο δημοτικό σχολείο, του χρόνου θα είναι 8 λιγότερα. Στη Μυρτίσκη η λειτουργία του «κρέμεται» από μια κλωστή»» σημειώνει.

  • Εκατό οικογένειες εγκατέλειψαν την καπνοκαλλιέργεια

Αποκαρδιωτική και η εικόνα στην καπνοκαλλιέργεια. Εκατό οικογένειες λιγότερες ασχολούνται στην περιοχή της Οργάνης με την παραγωγή του μπασμά. 

«Λόγω του υψηλού κόστους καλλιέργειας και του μειωμένου κέρδους εγκατέλειψαν όχι μόνο την καλλιέργεια, αλλά και την περιοχή» καταθέτει. Παράλληλα, αναφερόμενος στον Πρωτογενή Τομέα σημειώνει ότι η ενασχόληση με τη δενδροκαλλιέργεια με λίγη στήριξη θα ήταν μια διέξοδος για τους κατοίκους.

Τέλος, πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει πάντα στην παραμονή ενός πληθυσμού στην περιοχή του το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. 

«Στην περιοχή μας τώρα είναι ζητούμενο, σε αντίθεση με όταν η Οργάνη ήταν Κοινότητα και λειτουργούσε πολυδύναμο ιατρείο » τονίζει και μιλά για αγροτικά που μετατρέπονται σε «ασθενοφόρα» συχνά για τη «διακομιδές» ασθενών από τα ορεινά στην πλησιέστερη δημόσια δομή υγείας, όπως είναι το Νοσοκομείο της Κομοτηνής και το Κέντρο Υγείας Σαπών.

Πηγή:ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια