GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Διάρροια του ταξιδιώτη: Λάθη που κάνουν οι ταξιδιώτες και ευθύνονται για το σύμπτωμα

  Η διάρροια, ένα κοινό παθολογικό πρόβλημα που συνδέεται  με τα ταξίδια, προσβάλλει  30% έως 70% των ταξιδιωτών, ανάλογα με τον προορισμό τ...

 


Η διάρροια, ένα κοινό παθολογικό πρόβλημα που συνδέεται  με τα ταξίδια, προσβάλλει  30% έως 70% των ταξιδιωτών, ανάλογα με τον προορισμό του ταξιδιού χαρακτηρίζεται από αύξηση της συχνότητας ή της μαλακότητας των κοπράνων (υδαρείς κενώσεις).

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν φούσκωμα, ναυτία, έμετο, πόνο στην κοιλιά, κοιλιακές κράμπες, πυρετό, κόπωση, αίμα στα κόπρανα, ευαισθησία εντέρου, ερυγές, αέρια, αίσθημα αυγουλίλας. Τα βακτήρια οι ιοί και τα παράσιτα που επιμολύνουν τρόφιμα είναι τα πιο κοινά αίτια του προβλήματος. Παθογόνοι μικροοργανισμοί που προκαλούν το πρόβλημα είναι το Campylobacter jejuni, η Shigella spp. η Escherichia coli , ο Staphylococcus , ο  Bacillus cereus η Salmonella spp η Aeromonas spp., το Bacteroides fragilis ο νοροϊός, ο ροταϊός, η Giardia, η  Entamoeba histolytica το Cryptosporidium κ.α.

Παρά το γεγονός ότι παράγοντες που αφορούν τις περιοχές προορισμού όπως απουσία καλών αποχετευτικών συστημάτων-συστημάτων ύδρευσης, κακή αποκομιδή σκουπιδιών, φαγητό σε ταβέρνες με ανεπαρκή συστήματα ηλεκτροδότησης ή κακές συνθήκες υγιεινής συνδέονται με το πρόβλημα και δεν δύνανται να αποκατασταθούν πλήρως,  ορισμένες συχνές κακές συνήθειες των ταξιδιωτών συντελούν στην πυροδότηση του προβλήματος και το επιτείνουν. 

Τέτοιες συνήθειες είναι:

  • Η χρήση μη εμφιαλωμένου νερού σε περιοχές με αμφίβολη ποιότητα συστημάτων ύδρευσης. Το εμφιαλωμένο νερό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για πόση αλλά και για την παρασκευή καφέ, το πλύσιμο των δοντιών και του προσώπου, το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών. Εάν η πρόσβαση σε εμφιαλωμένο νερό είναι αδύνατη, γεγονός σπάνιο στις μέρες μας, χρησιμοποιήστε το νερό της ύδρευσης μόνο εφόσον το θερμάνετε έως του σημείου βρασμού για αρκετά λεπτά.
  • Η συνήθεια να παραγγέλλετε κρύα πιάτα σε ταβέρνες. Προτιμήστε το φαγητό να σας σερβιριστεί ζεματιστό. Η θερμότητα φονεύει μεγάλο μέρος των παθογόνων μικροοργανισμών και τα κρύα φαγητά προϋποθέτουν ιδανικές συνθήκες συντήρησης. Μην τρώτε ωμά κρεατικά ή οστρακοειδή, καρυκεύματα που παραμένουν επί ώρες στο τραπέζι, όπως κέτσαπ, μουστάρδα ή σάλτσες
  • Η συνήθεια να μην αποφλοιώνετε τα φρούτα στα ταξίδια.  Προτιμήστε να αποφλοιώσετε το αχλάδι και να μην το φάτε πλυμένο με την φλούδα του, συνήθεια που ενώ είναι υγιεινή στο σπίτι σας, μπορεί να σας βλάψει όταν το νερό της ύδρευσης δεν είναι το άριστο δυνατόν.
  • Η συνήθεια να αγοράζετε μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η προμήθεια τυριών την κατάσταση παστερίωσης των οποίων δεν γνωρίζετε, απευθείας από βοσκούς, ενδέχεται να ευθύνεται για την διάρροια που σας ταλαιπωρεί και σας εμποδίζει να χαρείτε τις διακοπές σας.
  • Η συνήθεια να καταναλώνετε μη σφραγισμένα μη εμφιαλωμένα ποτά. Τα ποτά που πωλούνται «χύμα» είναι ποτά με υψηλό κίνδυνο νόθευσης και επιμόλυνσης από παθογόνους μικροοργανισμούς. Ζητείστε από το σερβιτόρο να ανοίξει το εμφιαλωμένο ποτό ενώπιόν σας.
  • Η συνήθεια να πίνετε απευθείας από ποτήρια ή φλιτζάνια. Χρησιμοποιήστε καλαμάκια μιας χρήσης αντί να πίνετε απευθείας από ποτήρια ή φλιτζάνια, ιδιαίτερα όταν δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε τις συνθήκες υγιεινής των καταστημάτων που επισκέπτεστε.
  • Η εγκατάλειψη της υγιεινής των χεριών. Να πλένετε καλά τα χέρια σας κατά τα ταξίδια με  υγρό σαπούνι οπωσδήποτε προ φαγητού. Πλένετε καλά με το αντισηπτικό τα χέρια παλάμη – παλάμη πάνω – κάτω, δάκτυλο – δάκτυλο, χωρίς να αμελήσετε τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών και την περιοχή κάτω από τα νύχια, τουλάχιστον επί είκοσι δευτερόλεπτα και ιδανικά πάνω από 25 δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιήστε απολυμαντικά  με βάση το οινόπνευμα (που περιέχουν ≥70% αλκοόλ) σε περίπτωση που δεν έχετε πρόσβαση σε καθαρό νερό και σαπούνι.
  • Η συνήθεια να αγοράζετε τρόφιμα, τα οποία καταναλώνετε άμεσα από αμφιβόλου ποιότητας πωλητές και καντίνες. Μετά από πολύωρη παραμονή στην εξωτική απομακρυσμένη παραλία, που επιλέξατε για το μπάνιο σας, μπορεί να μην είναι η κατάλληλη στιγμή να ακολουθήσετε την παρόρμησή σας για φαγητό αγοράζοντας σάντουιτς από την παρακείμενη καντίνα.

  • Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια