GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


«Panic Button»: Έρχεται ειδική εφαρμογή στο κινητό για γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας

  Έρχεται νέα εφαρμογή προκειμένου να περιορίσει τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Οι γυναίκες θα μπορούν να λάβουν βοήθεια με το πάτημ...

 


Έρχεται νέα εφαρμογή προκειμένου να περιορίσει τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Οι γυναίκες θα μπορούν να λάβουν βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού.

Το panic button πρόκειται να αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά το επόμενο διάστημα. Πρώτα σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη όπου τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι περισσότερα και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.

«Θα είναι μία εφαρμογή που θα υπάρχει στα κινητά που θα μπορούν να πατούν το κουμπί και να καλείται άμεσα η αστυνομία», σημείωσε η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Η νοσηρότητα αυτών των φαινομένων έχει οδηγήσει την πολιτεία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται από 12 μέχρι 15 γυναικοκτονίες.

«Η έμφυλη βία κατά των γυναικών εκδηλώνεται στο έδαφος της δυσανεξίας ορισμένων ανδρών να αποδεχθούν την ισοτιμία των συντρόφων τους και της ακόρεστης ανάγκης τους να τους αναγνωρίζεται ο ηγετικός ρόλος τους», σημειώνει ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης, ψυχίατρος.

Αυτήν την στιγμή υπάρχουν 43 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Επικράτεια σε συνεργασία με δήμους, ενώ η γραμμή 15900 λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Ταυτόχρονα, βρίσκονται σε λειτουργία 19 ξενώνες τα οποία φιλοξενούν κακοποιημένες γυναίκες μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους.

  • Αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας 

Χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο απευθύνονται στις αρμόδιες Αρχές ενώ το lockdown οδήγησε σε αύξηση αυτών των φαινομένων, τετραπλασιάζοντας σε ορισμένες χρονικές περιόδους τις καταγγελίες.

«Πάντα κατά τη διάρκεια των περιορισμών κυκλοφορίας, τώρα ήταν το lockdown, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, άλλες φορές μπορεί να είναι οι διακοπές Χριστουγέννων ή καλοκαιρινές που εντείνονται αυτά τα περιστατικά βίας», λέει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αυτήν την περίοδο λειτουργεί πιλοτικά σε Περιστέρι, Καβάλα και Ηράκλειο το εργαλείο εκτίμησης κινδύνου, σε συνεργασία με την αστυνομία και τις εισαγγελικές Αρχές, για το πότε μία γυναίκα πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από το περιβάλλον της.

Δεν υπάρχουν σχόλια